5 причини за досадната сутрешна кашлица

mari.j
Публикувано от mari.j септември 28, 2013 09:19

5 причини за досадната сутрешна кашлица

Събуждате ли се с дразнеща, суха сутрешна кашлица?

Продължителната сутрешна кашлица може да бъде симптом на редица заболявания и дори ранен индикатор за сериозно заболяване на белите дробове. За това е важно да откриете причината за всяка кашлица продължаваща повече от две седмици.

Стичане на назален секрет

При това състояние, секрет от синусите се спуска по задната част на гърлото и предизвиква суха кашлица. Кашлицата е по-силна в легнало положение или веднага след ставането сутрин. Повечето хора страдащи от това състояние казват, че усещат секрет в задната част на гърлото си и това ги кара да кашлят. Основната причина за това състояние са сезонните алергични състояния, най-често сенна хрема. Обикновено антихистамините и деконгестантите облекчават състоянието, както и назалните стероиди. Преди да преминете към лечение е важно да получите точна диагноза на състоянието си.

Сутрешната кашлица може да е симптом на хронична обструктивна белодробна болест

Астма

сутрешна кашлицаМного хора не смятат, че може да страдат от астма, защото нямат типичното свиркане и задъхване, характерни за заболяването. В някой случаи астмата може да се прояви само с кашлица през нощта или сутрин – суха, без секрети. Ако диагнозата се потвърди, лекарят ви ще препоръча използването на инхалатор за облекчаване на кашлицата. Състоянието е по-вероятно при, хора, които имат фамилна обремененост.

Гастроезофагиален рефлукс

Състоянието се проявява, когато киселините от стомаха се движат обратно по езофагуса – предизвикващ дразнене. Това дразнене може да предизвика постоянна сутрешна кашлица. Много хора с ГЕР имат и други симптоми като киселини. Често пъти кашлицата е единственият симптом, което прави диагностицирането на проблема по-трудно.

Прием на определени лекарства

Страничните ефекти на някой медикаменти може да е сутрешна кашлица. Един от най-често срещаните примери са ACE инхибиторите за контролиране на хипертонията.Един на всеки пет човека, който приема медикаменти от този вид става жертва на този страничен ефект. Ако приемате лекарства за контролиране на кръвното налягане и имате сутрешна кашлица, уведомете лекаря си, за да предприеме мерки .

Заболявания на белия дроб свързани с тютюнопушенето

Сутрешната кашлица може да е симптом на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Ако сте пушат у страдате от сутрешна кашлица, по-добре се консултирайте с лекаря си.

5 причини за досадната сутрешна кашлица 5.00/5 (100.00%) 2 votes
mari.j
Публикувано от mari.j септември 28, 2013 09:19
Добавете коментар

2 коментара

 1. Hristinka Stoianova септември 28, 10:26

  благодарим…..полезни сте ни много

 2. admin август 19, 11:35

  И ние ви благодарим, Христинка Стоянова, за коментара ви под статията за сутрешна кашлица, ще се радваме, ако продължите да ни следите и да ни посочвате накъде да се развиваме!

Вижте коментарите

Добавете коментар

Вашият E-mail няма да се публикува
Задължителните полета са маркирани*

Коментари

 • Peter Valchanov

  Peter Valchanov

  Тази статия е писана от някой лаик. 1. Времето на реакция е нещо доста различно от коефициента на интелигентност и отразява …

  Вижте статията
 • Kiril Kamburov

  Kiril Kamburov

  Cancer !!!

  Вижте статията
 • Diana Vasileva

  Diana Vasileva

  Червеното цвекло сока също сваля температура

  Вижте статията
 • Diana Vasileva

  Diana Vasileva

  Червеното цвекло сока също сваля температура

  Вижте статията
 • admin

  admin

  И ние ви благодарим, Христинка Стоянова, за коментара ви под статията за сутрешна кашлица, ще се радваме, ако продължите да …

  Вижте статията

Facebook

Google +