Ще има ли европари за младите лекари?

Обучението на млади и току-що завършили студенти в сферата на здравеопазването ще могат през новия програмен период, обхващащ 2014-2020 година, да се възползват от новите европейски проекти, съсредоточени към подпомагане и насърчаване на младите и опитни специалисти да останат в страната си.

evroПодпомагането и развитието им ще изразява в допълнено обучение чрез специализации като това ще даде нови възможности и ще отвори нови врати пред младите лекари.

По този начин се стимулира и конкурентоспособността. Според множество специалисти и експерти това може би представлява един от малкото останали шансове за младите студенти в България да останат и да се задържат в родината вместо да предпочетат да заминат и останат да се развиват в чужбина и никога да не се завръщат. През новия програмен период една от най-основните теми, които непрекъснато се разисква и на които е от съществено значение да се обърне внимание е по отношение на начините за повишаване на конкурентоспособност.

Бюджетът на европроекта цели подпомагане на хиляди млади лекари чрез отпускане на повече от 16 милиона лева, които са отпуснати от хазната на Европейския съюз. Към тези пари се прибавят още 2 милиона парични средства, идващи от националната хазна. Периодът на обучение обхваща няколко месеца по следните програми: програма за „Развитие на човешките ресурси“, както и по програма „Нови възможности за българските лекари“.

Още за четене, свързани публикации:
Оценка на читателите
[Гласували: 0 Средно: 0]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *