Стресът и преумората от работа – болестите на ежедневието ни

Помните ли онази реклама, в която ви подсещат, че кръвта от венците ви може да е също еднакво опасна, както и кръвотечението от окото?

Ако сърцето ви прескочи или имате главоболие, често отивате на лекар, където констатацията е една и съща:

„Преуморен сте, трябва да си вземете почивка!“

Свирукате си по обратния път, няма ви нищо, само трябва да си починете. Но ще е другият месец, когато колегите ще са вече обучени, а работата ще е по-малко. Сами знаете, че почивката ви няма да бъде тогава, защото от вас има вечно нужда, вие сте велик, в работата ви ценят и ви харесва това ,че сте незаменим. Но е възможно да се случи внезапно и нещо донякъде различно.

Първите признаци, че преумората и стресът преобладават са видими в качеството на работата ви. Започват да изобилстват малките грешки, както и стават видими промените в настроението ви. Изведнъж започвате да губите интерес в колективните задачи, търсите начин да се усамотите и за работите сам.

Всички колеги стават досадни, както и виждате нещата само в черни краски. Не ви се работи въобще, но приемате работата си като дълг и задължение, които вече започват да ви тежат.

Появяват се и проблемите със съня. Алармиращи са безсънните вечери, в които се будите по никое време и нищо не може да ви накара да заспите. Колкото и да сте уморени, очите не се затварят. Преумората си казва думата.

Време ви е за почивка, захвърлете проблемите и безпаричието, вземете бързи пари по интернет и си направете страхотна почивка. Поне седмица, без да ви звънят телефони, да ви досаждат, спокойствие, сън, силна храна и най-близките наоколо. Това е единственото лекарство, което можете сами да си предпишете.

Какво следва, ако не си налеете солидна доза релакс и отмора?

Рано или късно, психическото здраве и неговата развала се отразява на физическото ви състояние. Типични болести на днешното съвремие са диабета, сърдечно-съдовите заболявания, всички породени от застоялия начин на живот, както и от нередовното и некачествено хранене през деня. Ще забележите, че главоболието става ваш спътник, задъхването по стълбите е неизбежно, а костюмите стават все по-голям номер. Кафетата и цигарите са ваш неизменен спътник, в индустриални количества. Движението в автомобила само довършва картинката, а за спорт не ви остава време. Диагнозите са няколко и всяка една е достатъчно плашеща – инфаркт, инсулт, диабет, подагра, свръхзатлъстяване.

Наистина ли бяхте толкова ценен за колегите си, че да си позволите бавно самоубийство? Не допускайте това да бъде вашата съдба.

Още за четене. Форум с мнения и коментари – по-долу:
Оценка на читателите
[Гласували: 0 Средно: 0]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *