5 причини за досадната сутрешна кашлица

Събуждате ли се с дразнеща, суха сутрешна кашлица?

Продължителната сутрешна кашлица може да бъде симптом на редица заболявания и дори ранен индикатор за сериозно заболяване на белите дробове. За това е важно да откриете причината за всяка кашлица продължаваща повече от две седмици.

Стичане на назален секрет

При това състояние, секрет от синусите се спуска по задната част на гърлото и предизвиква суха кашлица. Кашлицата е по-силна в легнало положение или веднага след ставането сутрин. Повечето хора страдащи от това състояние казват, че усещат секрет в задната част на гърлото си и това ги кара да кашлят. Основната причина за това състояние са сезонните алергични състояния, най-често сенна хрема. Обикновено антихистамините и деконгестантите облекчават състоянието, както и назалните стероиди. Преди да преминете към лечение е важно да получите точна диагноза на състоянието си.

Сутрешната кашлица може да е симптом на хронична обструктивна белодробна болест

Астма

сутрешна кашлицаМного хора не смятат, че може да страдат от астма, защото нямат типичното свиркане и задъхване, характерни за заболяването. В някой случаи астмата може да се прояви само с кашлица през нощта или сутрин – суха, без секрети. Ако диагнозата се потвърди, лекарят ви ще препоръча използването на инхалатор за облекчаване на кашлицата. Състоянието е по-вероятно при, хора, които имат фамилна обремененост.

Гастроезофагиален рефлукс

Състоянието се проявява, когато киселините от стомаха се движат обратно по езофагуса – предизвикващ дразнене. Това дразнене може да предизвика постоянна сутрешна кашлица. Много хора с ГЕР имат и други симптоми като киселини. Често пъти кашлицата е единственият симптом, което прави диагностицирането на проблема по-трудно.

Прием на определени лекарства

Страничните ефекти на някой медикаменти може да е сутрешна кашлица. Един от най-често срещаните примери са ACE инхибиторите за контролиране на хипертонията.Един на всеки пет човека, който приема медикаменти от този вид става жертва на този страничен ефект. Ако приемате лекарства за контролиране на кръвното налягане и имате сутрешна кашлица, уведомете лекаря си, за да предприеме мерки .

Заболявания на белия дроб свързани с тютюнопушенето

Сутрешната кашлица може да е симптом на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Ако сте пушат у страдате от сутрешна кашлица, по-добре се консултирайте с лекаря си.

5 причини за досадната сутрешна кашлица 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Здраве.орг препоръчва и:

1 коментар to “5 причини за досадната сутрешна кашлица”

  1. Hristinka Stoianova

    сеп 28. 2013

    благодарим…..полезни сте ни много

Добавете коментар