Още Хипократ е препоръчвал движението при лоша обмяна на веще­ствата

Корените на «лечението чрез движение» би трябвало да търсим при първобитния човек.

Бихме могли да си представим, че това е било подсъзнателно лечение, почиващо на разтриване на засегнат мускул или става. Не подлежи обаче на съмнение, че значението и силата на движението са били известни на индийските йога упражнения още преди три хиляди години, като са прилагали система от дви­гателни упражнения против смущенията при храносмилането, кръвообращението и дишането.

Също и древните учени (например, Хипократ) препоръчват движението при лоша обмяна на веществата и заболявания на кръвообращението.

За факта, че в тези далечни времена движението е било високо ценено, свидетелстват многобройните силуети на бегачи върху гръцките амфори или рисунки, издълбани от древни индуси върху скалите.

Значението на движението като лечебно средство е отслабнало през Средновековието, когато се е култивирал аскетизъм и изтезаване на тялото.

обмяна на веществата движениеЕдинствено в народната медицина по интуиция се е прилагало движението при заболявания на костно-мускулната система и са се употребявали качествени кулинарни рецепти за здравословно хранене.

С течение на вековете движението отново започва да бъде обект на внимание.

Първоначално движението е било препоръчвано като модерен отдих «на вода» в курортни местности, след това под форма на разходки на въздух и най-накрая движението завладява цялата рехабилитационна дейност. Не е необходимо да се убеждаваме какво хуманно, обществено и стопанско значение има възстановяването на болните и намаляването на инвалид­ността чрез двигателни упражнения.

В момента движението изживява истинско възраждане.

Освен за рехабилитацията все повече се говори за благотворното влияние на физическите упражнения върху човешкия организъм и което е още по-важно — движението се прилага при лечение на такива заболявания, при които доскоро терапията го е ограничавала. Вярата в лечебното действие на покоя беше пречупена.

Това осо­бено се отнася за такива сърдечно-съдови заболявания като ате­росклерозата, стенокардията или инфаркта. Тези болести в мо­мента са най-разпространените болести на човека, а причини за тях са недостатъчна физическа активност, прехранване много къртене и нервно претоварване. И така движението, физическите упражнения, спортните игри като кърти чисти извозва и туризмът изпълняват съществена лечебна роля в съвременната медицина и особено при кинезитерапията (ле­чение чрез движение).

Прочетете още, до какви здравословни проблеми може да доведе обездвижването ТУК

Още за четене. Форум с мнения и коментари – по-долу:
Оценка на читателите
[Гласували: 0 Средно: 0]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *