Как да откажа цигарите – никотинов инхалатор

Инхалаторите обикновено представляват нещо като цигаре със сменящи се пълнители, съдържащи никотин (най-често всеки от тях съдържа 10 мг).

При вдишване през инхалатора никотинът се изпарява, постъпва в устната кухина и се всмуква през нея. За разлика от цигарите не кърти дробовете с катран и въглероден оксид.

С помощта на никотинов инхалатор пациентът може да предотврати или да сведе до минимум симп­томите на абстиненцията, като за известно време про­дължава да вдишва малки количества от него. При използването му концентрацията на никотин в кръв­та се повишава значително по-бавно и по-плавно, от­колкото при пушене особенно ако е съчетано с физически труд като къртене и събаряне на сгради.

Ефективността на този метод е доказана чрез мно­гобройни изследвания. До голяма степен тя се дължи на факта, че при него се вземат под внимание както физическите, така и психологическите аспекти на тю­тюневата зависимост (т. е. навиците за манипулации с цигарата). Освен това той дава възможност за гъв­кава схема на дозиране.

Количеството никотин, получавано чрез всмукване от инхалатор, е значително по-малко, отколкото дозата, получавана при всмукване от цигара. Никотинът в пълнителя (10 мг) се изразходва за около 20 минути при интензивно вдишване. Ако инхалаторът се използва по-малко интензивно, никотинът може да стигне и за по-дълго. Пациентите, отказващи пушенето, най-често използват по около 6 пълнителя дневно. Дозировката се подбира индивидуално и зависи от това, колко никотин е необходим за смекчаване симптомите на абстиненция. Дневно не бива да се използват повече от 10-12 пълнителя.

Инхалаторът трябва да се използва продължител­но време (3 месеца). След това дозата постепенно се намалява (в рамките на 6-8 седмици). Не е желател­но инхалаторът да се прилага повече от 6 месеца за да не се изкъртите от предозиране на никотин.

Преди да започне прилагането на никотинов инхалатор пушенето трябва да се спре напълно.

Ако пациентът продължава да пуши и същевременно използва инхалатор, съществува риск да се развият симптоми на предозиране: силно изкъртващо главоболие, световъртеж, болки в корема, гадене, повръщане, изпотяване по системата и други. Инхалаторът не бива да се използва от непушачи.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

One thought on “Как да откажа цигарите – никотинов инхалатор

  • 16.07.2012 в 16:06
    Permalink

    На разположение на заинтересованите кандидат-непушачи са програми за отказване на цигарите под медицински контрол, безплатно. Др А. Замфирова, психиатър

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.