Дължина на човешка крачка. Колко сантиметра е една крачка

Средната дължина на крачка на човек от височина при бягане, ходене – начини за измерване

Всеки човек има индивидуална дължина на крачката при бягане и ходене. Отличителна черта на бягането е фазата на полета, която е недопустима за състезателното ходене.

Формула за изчисляване на дължината на крачката

Следните параметри са характерни за крачката при бягане:

  • ритъм
  • дължина.

Техниката на бягане се счита за неправилна, ако честотата се намалява, а скоростта се увеличава в следствие увеличаването на дължината на крачката. Правилната опция за бягане е да увеличите скоростта си, като същевременно поддържате размера на крачката си постоянен.

Продължителният ход засяга отрицателно координацията, краткият удар може да доведе до възпаление на връзките и ставите и да се наложи да ходите на доктор.

Можете да определите дължината на хода по време на бягане по формулата:

ръстът, умножен по 0,65

Например при височина 175 см получавате: 175 * 65 = 113,75 см.

Размерът на крачката при ходене може лесно да бъде изчислен чрез следната формула:

разделете ръста на 4 и добавете 37

При височина 170 см изчислението ще изглежда така: 170/4 + 37. Получената стойност ще бъде дължината на стъпката. Формулата определя показателя при разходка, който може да се променя в зависимост от скоростта на движение.

По-лесен начин за измерване е да направите малка стъпка и да измерите разстоянието от едната пета до другата. Можете също така да стъпвате 10 пъти, след това да измерите изминатото разстояние и да разделите на 10. Като правило се оказва около 75 см.

Средна дължина на крачка – таблица

За да определите приблизителната стойност на размера на мъжка или женска крачка, можете да използвате тази специална таблица.

Височина (см) За мъже (см) За жени (см)
160-165 67 66
165-170 69 68
170-175 71 70
175-180 74 73
180-185 78 76
От 185 80 78

Действителната стойност може да се различава от данните в таблицата. За изчислението понякога се използват калкулатори, които автоматично изчисляват показателя.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Каква трябва да бъде добрата дължина на крачката за правилно бягане и ходене.

Преди да започнем тренировките, трябва да си намерим удобни, меки обувки (най-добре кецове или маратонки), къси спортни панталони и фланелка, анцуг или панталони и пуловер. На тренировките трябва да се обличаме леко и удобно. При хубаво време обличаме фланелка, къси панталони, чорапи и кецове или маратонки. През лятото се препоръчва да се ходи и бяга бос (по тревата или плажа) само с панталони или бански костюм. При по-хладно време трябва да се слага фланела с дълъг ръкав и анцуг. През зимата се добавя яке, шапка и ръкавици.

Хранене

По време на тренировки се храним нормално, без да увеличаваме количеството и калоричността на храната. Ако искаме да се отървем от няколко килограма тегло, прилагаме диета, ограничаваща консумиране на въглехидрати (картофи, тестени изделия, сладкиши, хлебни изделия), замествайки ги с плодове и зеленчуци.

Тренировката не бива да започва веднага след хранене, преди това може да направите една доставка на цветя в София. Ходенето или бягането трябва да започнат час до час и половина след хранене. При изключителни случаи може преди заниманието да се поеме малко количество храна, като се избягват течностите. Не се препоръчват газирани напитки. По време, преди и след завършване на тренировката се забранява пушене.

Лична хигиена

Упражненията по време на тренировка предизвикват загряване и изпотяване на цялото тяло като при къртене и събаряне. Затова след завършване на тренировката трябва да се вземе душ, да се избърше тялото със суха кърпа и в лежащо положение да се почива от 15 до 20 мин. Не трябва да се забравя запотената фланелка и чорапите да се изперат.

Дишане

По време на ходене дишането трябва да бъде равномерно и ритмично. Ако въздухът е чист и топъл, може да се диша с уста и нос. При замърсен и прашен въздух като при услугите кърти чисти извозва, силен вятър и студ най-добре е въздухът да се вдишва през носа на всеки 3—4 крачки и да се издишва през устата в следващите 3—4 крачки. Не се препоръчва задържане на въздуха.

Дължина на крачката

Дължината на крачката зависи от дължината на краката и техниката на ходенето. Тя е средно от 75 до 100 см. Въпреки че дължината на крачката определя бързината на ходенето и бързо може да направите доставка на цветя София, изкуственото удължаване на крачката не се препоръчва. Дългата крачка причинява извиване на трупа, разваля се стилът на ходенето и като резултат от това се явява бърза умора. Трябва да се ходи естествено и свободно, без да се напрягат мускулите все едно къртите и прекомерно да се удължава крачката. Запазването на нормална крачка ще ни осигури плавност и икономичност на движението.

Темпо на ходене

Броят на крачките в минута това е темпото на ходене. Темпото се различно за различните хора. Не се препоръчва бързо темпо на ходене, понеже съкращава дължината на крачката, увеличава усилието от страна на ходещия и като резултат от това се намалява скоростта на ходене и по-бързо се явява умора. Следователно трябва да се стремим да ходим с такова темпо, което гарантира приятно ходене и равномерно натоварване на всички мускули и вътрешни органи.

Вижте и ТОВА:

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Техника на спортно ходене, също и нормално

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.