Билката кукуряк. Полезна, но отровна!

Билката кукуряк се среща в горите, из ниските храсти, както и по високопланинските поляни и по тези, разположени в предпланинските райони.

На практика растението е разпространено из територията на цялата страна.

Кукурякът представлява многогодишно тревисто растение. Стъблата растат изправени до около 40 см височина, а корените са хоризонтални с чернокафяв цвят и множество разклонения. Цветчетата на билката са жълто-зеленикави, увиснали и достигат до около 7 сантиметра в диаметър. Кукурякът цъфти през ранна пролет – през месеците от февруари до април, понякога и до май.

За лечение се използва коренището на кукуряка. В него се съдържат буфадиенолидови гликозиди, които оказват кардиотонично действие на тялото. В дрогата, приготвена от билката, се срещат още стероидни сапонини и тлъсто масло със слабителен ефект.

Благодарение на тези си качества кукурякът се използва като сърдечен стимулатор, тъй като съдържа сърдечно активни гликозиди.

Друго приложние на билката е диуретичното. Тя успешно възстановява перисталтиката на ленивите черва и оказва очистителен ефект.

Народната медицина препоръчва още употребата на кукуряк при плеврит, кашлица, хемороиди и редица нервни заболявания. За външна употреба се препоръчва при косопад, с противопърхотен ефект, за засилване на растежа на косата и за укрепване на самия косъм.

Важно е обаче да се обърне внимание на обстоятелството, че кукурякът е отровно растение, което трябва да се приема изцяло под лекарски контрол.

кукуряк
Към кукуряка трябва да се подхожда с внимание
Оценка на читателите
[Гласували: 0 Средно: 0]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.