Бягане през зимата. Тичане и за отслабване

Правила за бягане през зимата. Как да го направим, без да се разболеем. Тичането през зимата е полезно и за отслабване.

Зимата не е причина да прехвърлите тренировките си в задушния фитнес. Да, бягането през зимата е морално и физически е по-трудно от бягането през топъл сезон, но без зимни тренировки е трудно да разчитате на някакви резултати през пролетта и лятото. Статията разказа как и къде да се бяга през зимата, каква екипировка е необходима за това и да отговори на най-популярните въпроси на начинаещите бегачи.

Можеш ли да тичаш през зимата?

Бягане през зимата, тичане за отслабване -01Тичането през зимата е възможно и необходимо. Идеалният вариант е да отидете да „зимувате“ в мек климат, както правят професионалистите, но не всеки има такава възможност. Има обаче много силни бегачи, които тренират и в снега през зимата. Това не означава, че това са добри условия за бягане, но и те имат своите предимства. През зимата можете да укрепите имунната система, да затегнете сухожилията и да стабилизирате мускулите, да подобрите координацията и да се научите да понасяте лошото време.

При каква температура можете да бягате през зимата?

Бягане през зимата, тичане за отслабване -02Можете да бягате при всяко време, но не е нужно да губите здрав разум. Комфортна температура за тренировка е до -15 ° с вятър и до -20 ° без вятър. Можете да бягате в по-студено време, но в поддържащ режим или като загрявка преди силови тренировки на закрито. Тежките тренировки за скорост и темпо най-добре преместени в зала или в по-топъл ден. В мразовито време използвайте хигиенно червило и грим и мазен бебешки крем – това ще спаси кожата от измръзване.

Къде да тичам през зимата?

Бягане през зимата, тичане за отслабване -03Най-добрият вариант е да тичате по пътеките или пътищата в парка. Понякога трябва да се движите по градските тротоари или пътното платно, а това означава замърсяване с газове, мръсотия с реагенти, светофари. Докато тичате по градските улици, направете маршрута си по необитаеми пътища с минимум светофари. Независимо къде тренирате, има няколко предпазни мерки, които трябва да предприемете, когато бягате през зимата:

 • За вечерни самостоятелни тренировки изберете малък, добре осветен кръг
 • Ако ви се налага да бягате по неосветени улици или паркове, вземете фенерче за бягане.
 • Носете ярки, отразяващи дрехи, за да се виждат отдалеч
 • Винаги носете със себе си телефон и пари за такси
 • Ако трябва да бягате по пътя, бягайте срещу трафика
 • Вземете със себе си лютив спрей за самозащита – той ще помогне да се преборите с бездомните кучета и неадекватните хора

Как да бягате правилно през зимата?

Тичането през зимата ви застрашава с навяхвания и падания, а от друга страна, нестабилната настилка ще помогне за укрепване на мускулите на краката и мускулите.Тялото ще коригира самата техника на бягане: стъпките ще станат по-къси, кадансът ще се увеличи, кракът ще бъде поставен под центъра на тежестта – това ще помогне за подобряване на техниката за състезателния период. Тичайте меко, без рязко отблъскване.

За да избегнете нараняване, не забравяйте да се загреете на закрито, преди да отидете на тренировка: загрейте мускулите, сухожилията и ставите. Но не прекалявайте, трябва да загреете, без да се потите, за да не ви стане студено навън.

Как да тичам през зимата и да не се разболявам?

 • Свиквайте постепенно със студа. При редовни упражнения заедно със спада на температурата тялото се адаптира. Ако сте пропуснали цялата есен и сте решили да възобновите тренировките през зимата, започнете с малки бавни кросове.
 • Поддържайте топло около врата, главата и глезените
 • След тренировка веднага отидете на топло или се преоблечете в сухи дрехи
 • Загрейте, разтегнете и се упражнявайте на закрито
 • Бягайте в синтетична атлетична екипировка
 • Носете дълги чорапи и клинове
 • Следвайте стандартните правила за здравословен имунитет: спете достатъчно, яжте добре и избягвайте претоварване

Бягане през зимата за отслабване

Тичане през зимата е важна част от поддържането на фигурата!

Мнозина вярват, че тичането навън при ниски атмосферни температури е предпоставка за разболяване, което обаче е погрешно схващане.

Отслабването на имунните сили на организма в комбинация с вирусна атака са причинителите на настинката, но не и спортът на открито при минусови температури.

Важното обаче е да към този род активности да се подходи с нужното внимание и подготовка.

“Фигурин

Дрехите, които се препоръчват, са такива, които биха оставили тялото и кожата да дишат и в същото време предпазват от ледените повеи на вятъра. Добре е ръцете и главата също да са облечени – за целта обикновената шапка и ръкавици са достатъчни.

Дълбокият сняг трябва да се избягва, тъй като при нагазването в преспи често обувките „се пълнят” със сняг, който след като се разтопи, мокри краката. Добре е заледените участъци и стълбите да се избягват, защото вероятността от падане и нараняване е голяма.

Условие да не се разболеете, когато тичате навън през зимата, е да не спирате.

тичане през зимата за отслабване

Тичане през зимата

Когато не ви останат сили да се приберете у дома, а тялото ви е загрято и вероятно мокро, то тогава съществува риск от изстиване.

Веднага след като приключите с тичането, добре е да си вземете душ, като не са за препоръчване големите температурни разлики.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.