Големина, брой и форма на бъбречните камъни и микролити

Големината на бъбречните камъни е много различна. Би трябвало да се смята, че кристалите (микролити) са най-малките камъни.

Така смятат болните и много лекари, и тук следва да се даде пояснение.

Различни кристали могат да се появят в урината и у всеки здрав човек. Това зависи най-вече от приетата храна.

Намирането под микроскоп на едни или други кристали не означава заболяване от бъбречно каменна болест, но намирането неколкократно на едни и същи кристали при болни от бъбречно каменна болест подпомага за изясняване на химичния състав на камъка.

Съществуват т. нар. микролити, които са кристали и кристални натрупвания в паренхима на бъбрека, в лумена на каналчетата, най-вече към изхода им.

Те могат да отпаднат в кухината на бъбрека и да бъдат изхвърлени с урината; да се натрупват върху напилите на бъбрека и да образуват камъче, което по-късно отпада; да се натрупват върху органично ядро в кухините на бъбрека и да образуват камък.

Най-малките камъчета трябва да се смятат видимите с просто око песъчинки. Това са песъчинки в прясно дадена урина. Не може да се смята, че има пясък, когато урината е преседяла дълго време в съд и е изкристализирала.

Кристалите на песъчинките се натрупват, групират се често върху органично ядро от левкоцити, еритроцити или микроорганизми. Образувалите се миниатюрни камъчета се изхвърлят с урината.

Това може да се случи един път или няколко пъти в годината. В други случаи по-голяма част от песъчинките се натрупват все повече и образуват камък. Той може да стигне различна големина — от просено зърно до юмрук.

Обикновено камъните тежат само няколко грама, понякога — 100—200 г. Рядко достигат 200—300 г. Има описан случай на камък на бъбрека, дoстигащ 804 г, друг— над 2 кг.

Малките камъни имат размери няколко милиметра, по-големите — 1,2 до 3 см, най-големите са от 5—10 см, в редки случаи до 15 см. В пикочопровода камъните имат размери до 10—15 мм. Описани са продълговати камъни с дължина 10—15 см.

Броят на камъните също е много различен. При половината от болните се намира само един камък, при другата половина — два и повече камъни. Понякога се срещат 5—10, по-рядко — ио няколко десетки, а още по-рядко — по няколкостотин. Когато броят им е по-голям, големината им е по-малка.

Когато в легенчето се намира голям камък, обикновено липсват малки камъни. Всичко това е вярно, но не е абсолютно правило. Може да има голям камък в легенчето и множество камъни в чашките които са трудни за къртене дори и от много добри лекари.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

В пикочопровода обикновено се намира един камък, рядко — два, а много рядко—три. Ние сме наблюдавали болни със 17 камъка в пикочопровода, наредени като броеница и с големина на бисери.

Формата на камъните е също много разнообразна. Едни са заоблени, топчести или яйцевидни, с гладка повърхност, други са сферични, но с много бодли, които могат да имат различна големина. Формата зависи преди всичко от химичния състав и от мястото, където се намират.

Оксалатните камъни имат силно неравна, бодлива повърхност, уратните камъни са гладки, а фосфатните имат леко неравна повърхност. Когато камъните имат смесен химичен състав, формата е още по-разнообразна, цветът е различен в зависимост от преобладаващия състав в ядрото и повърхността.

Често камъните не се образуват изведнъж или постепенно и равномерно, а периодично и на тласъци. Така се образуват камъни с много слоеве и с различен химичен състав, или към първоначалния камък се добавя нова издатина.

микролити, песъчинки в уринатаКамъните могат да имат форма на боздугани с различни издатини и шипове. Понякога образуват сърцевидна форма или отливка на самото легенче. Интерес представят т. нар. кораловидни камъни, наподобяващи морските корали.

Това са камъни, най-често фосфатни, които вземат формата на легенчето и на 2—3 или на всички чашки. Те изпълват кухината на бъбрека, но по тяхната повърхност и но образувалите се улейчета урината свободно се изтича и се избягва задръжката.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

One thought on “Големина, брой и форма на бъбречните камъни и микролити

  • 23.01.2018 в 19:02
    Permalink

    Изключително подробно и на много популярен език! Беше ми полезно.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.