Камъни в бъбреците. Особености при децата. Кога се появяват?

В миналото беше разпространено мнението, че децата рядко страдат от бъбречнокаменна болест. Това се оказа невярно.

Статистичните проучвания установиха, че от боледуващите 10—12% са деца. Момчетата са два пъти повече от момичетата.

Първите признаци започват най-често още в ранно детство.

В около 55% те започват между първия месец и петата година. Диагнозата при децата се поставя по-трудно. Една от причините е, че при децата рядко се мисли за бъбречнокаменна болест.

Оплакванията и признаците се обясняват с чревни колики, простуда, грешка в храненето и пр. Друга и много важна причина е, че признаците на болестта у децата са неясни. Половината от децата имат болки в корема или тъпи болки в кръста. Болните са отпуснати и не-

спокойни. Имат дразнене при уриниране. Когато камъчето е ниско в пикочопровода или в пикочния мехур, при уриниране плачат или тропат с крака.

В 40% се наблюдават колики, в 45% — мътна урина, а в 70% — видимо кървава урина. При микроскопско изследване на урината при всички се намира кръв.

Това показва, че при всяко най-малко съмнение трябва да се изследва урината. Установяването само на червени кръвни телца, обикновено при неинфектираните случаи, дава повод на много лекари да мислят за нефрит.

При децата има още две важни особености: в 25% от болните се намират сериозни вродени малформации, които предизвикват застой на урината, и 15% от камъните са уратни, т. е. прозрачни за рентгеновите лъчи.

Наблюденията върху бъбречнокаменната болест у децата показват, че за да се получат по-добри резултати от лечението, необходимо е и по-ранното им откриване. Това налага по-пълни изследвания при всяко съмнение за Тази болест.

Изследванията са същите, както при възрастните. За уточняване на болестта и състоянието на отделителната система е абсолютно необходимо да се направи урография.

Цистоскопия се налага много рядко, но тя се извършва дори при кърмачета. Произвеждат се специални цистоскопи за тази цел.

При децата могат да настъпят всички познати усложнения, както при възрастните.

Например ние наблюдавахме дете на една година с повишено кръвно налягане вследствие на камък в легенчето и тежък възпалителен процес. След оперативното премахване на бъбрека кръвното налягане се нормализира.

От изложеното дотук се стига до извода, че всички болни деца, съмнителни за бъбречнокаменна болест, трябва да бъдат подлагани на пълен урологичен преглед.

Това се налага още повече от факта, че те могат да получат всички усложнения на болестта, каквито наблюдаваме при възрастните.

По-долу в коментарите получихме отзив за Хисарския лечител, затова пускаме видео с него. Ако вие имате мнение по темата за камъните в бъбреците при децата, дайте го в коментарите, за да помогнем на хората и да допишем тази публикация!

Оценка на читателите
[Гласували: 1 Средно: 1]
Погледнете и тези материали, свързани с темата

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Камъни в бъбреците. Особености при децата. Кога се появяват?

  1. На сайта на Хисарския лечител е описан случай с 18 месечно дете което изкарва 18мм. камък.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *