Женски полови хормони

Ендокринната функция на яйчника се изразява в произвеждането на двата женски полови хормона — естроген и прогестерон, и в малко количество мъжки полов хормон — андрогенен хормон.

Естрогените се секретират главно от епителните клетки на яйчния фоликул. Намират се и в плацентата. Въпросът за произвеждането им от надбъбречната кора все още не е изяснен. При адреногениталния синдром е доказано, че естрогените могат да се получат и по пътя на трансформация от андрогеиите.

От трите съставки на фоликуларния хормон — естра-диол, естрон и естриол — естрадиолът е биологично най-силно активната компонента (25 пъти повече от естрона и 200 пъти повече от естриола). Функционално неизползуваните от рецепторно-чувствителните органи естрогени се излъчват чрез урината. В слаба степен се инактивират и в черния дроб, като се съединяват със сулфатите и глюкуроновата киселина под действието на ензимите естроназа и дехидрогеназа.

Естрогените поддържат трофично-растежните процеси в гениталиите, стимулират генеративните процеси директно или повече индиректно (чрез хипофизата) и подготвят маточната лигавица за действието на прогестерона, като предизвикват регенерация и пролиферация. Действието им върху яйчниците, което е пряко или косвено (чрез хипофизата и другите ендокринни жлези), зависи от количеството им. Малките и средните количества стимулират узряването на фоликулите, а големите дози задържат овула-цията и предизвикват перзистенция на фоликула (понякога с развитието на жлезисто-кистозна хиперплазия на ендометриума).

Хормонът на жълтото тяло се отделя през 14-те дни след овулацията до менструацията. Той предизвиква секретор-ни промени в предварително пролифериралата от естрогените маточна лигавица и с това я подготвя за нидацията на оплоденото яйце. Освен това поради потискащия си ефект върху дразнимостта и контрактилитета на матката той представлява важен „протектор“ на бременността. Про-гестероиът действува възбуждащо върху терморегулацион-иия център в хипоталамуса и с това предизвиква повишаване на базалната температура. Разпадането и инактиви-рането му са по-бързи от тези на естрогените.

Двата женски полови хормона играят важна роля за установяването на менструалната ендометриална функция. Менструалното кървене се дължи на рязкото спадане на нивото на естрогените и прогестерона. Без прогестеро-нова фаза обаче няма истинска десквамационна фаза, а само псевдоменструално кървене.

В миналото се е правило рязко разграничаване между фоликулиновата и прогестероновата фаза. По-новите данни показват, че през времето на хормоналната фаза на жълтото тяло естрогените продължават (макар и по-слабо) своето действие и са синергисти на прогестерона. Подобен синергизъм е изявен и при действието на двата хормона върху млечната жлеза. Големите количества на прогестерона обаче потискат действието на естрогените, което говори, че между двата хормона съществува и отношение на антагонизъм.

Взаимоотношенията между хормоните на яйчниците и хипофизата са добре проучени. Хипофизата чрез своите гонадотропини — фоликуло-стимулиращия, лутеинизиращия и лутеотропния хормон, в зависимост от тяхното специфично действие предизвиква съответно нарастване на епителните клетки в гранулозата, трансформиране на зрелия фоликул в жълто тяло и след това активиране последното към инкреторна дейност. При бременност лутеотропният хормон (пролактин) стимулира и гръдните жлези към лактация. При обратните отношения на действие — от яйчниците към хипофизата, при големи дози се потиска гонадотропиата функция. При малки количества обаче може да настъпи временен ефект на стимулация на същата функция.

Големите количества естрогени действуват потискащо на соматотропния хормон. Смята се, че адрено-кортикотропният хормон повишава секрецията на естрогените. Взаимоотношенията между естрогените и хормона на тиреоидната жлеза са подобни на тези с хипофизата — малките дози стимулират, а големите потискат хормоно-образуването.Андрогените на надбъбречните жлези в малки количества действуват стимулиращо, а в големи — блокиращо яйчни-ковата функция. Менструалната функция е външната изява на корелациите между яйчника и останалите жлези с вътрешна секреция. Всяко смущение в тази корелация довежда до нарушение на менструалния цикъл.

Непременно вижте и ТОВА:

Моите хапчета за нормализиране на хормоните. Лечение на хормонален дисбаланс

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.