Забременях! А бях в цикъл!

Възможно ли е да настъпи оплождане на яйцеклетката, докато жената все още е в цикъл! Да! Възможно е, но не при всички и не всеки път. Всичко зависи от това кога е настъпила овулацията през съответния менструален цикъл.

Много дами се ръководят от погрешното схващане, че могат да забременеят единствено през дните, които са разположени по средата  на месечния цикъл. Това не е така! Забременяването в възможно на всеки един етап, при които налице е овулация и съответно зряла яйцеклетка.

Ако месечният цикъл на жената е от 28 дни, се предполага, че овулацията трябва да настъпи на 14-ия ден след началото на кървенето, но налице са различни обстоятелства, които са в състояние да променят и изместят датата на евентуалната овулация, като по този начин създадат възможност за забременяване извън традиционния период от 14 дни след началото на цикъла. Може да се говори за ранна или късна менструация.

Именно оттук произхожда и възможността за забременяване дори няколко дни след началото на кървенето.

Забременяването по време на месечния цикъл не е невъзможно

Подобни случаи са налице сравнително рядко, но не са изключение, като се има предвид и фактът, че сперматозоидите оцеляват във влагалищната среда до 72 часа, в някои случаи по-дълго.

Затова единственият сигурен метод за превенция и предпазване от забременяване едновременно си остава употребата на презерватив, независимо дали става дума за периода на менструацията, или извън него.

Оценка на читателите
[Гласували: 4 Средно: 2.5]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.