Разпознахте ли цирозата?

Цирозата е заболяване, обхващащо черния дроб, когато налице е първично или вторично увреждане

В най-голяма степен, когато се говори за цироза, става дума за алкохолна цироза, въпреки че съществуват и други форми на чернодрбобна цироза.

В миналото цирозата се е разглеждала като една от рядкосрещаните болести, но към днешна дата броят на заболелите прогресивно расте. Стряскащо е и уточнението, че в миналото съотношението на мъжете и жените, страдащи от цироза, е биуло 3:1, докато в момента стойностите са почти изравнени.

Най-често чернодробната цироза се появява при пациенти между 30 и 60-годишна възраст.

Началото на заболяването се свързва с оплаквания от общ характер: загуба на тегло поради перманентна липса на апетит, отпадналост, уморяемост, невъзможност да се изпълняват традиционните ежедневни задължения, още гадене и чести позиви за повръщане.

Видими са и редица изменения в кожата – оцветяване в жълто на определени кожни участъци и склерите на очите, появата на депигментирани петна, съдови звезди. Дланите и стъпалата придобиват оранжево-червен цвят.

Най-разпространена е чернодорбоната цироза

Част от симптомите създават объркването, че болният страда от хроничен хепатит, но в последствие заболяването се развива и се наблюдава тежест в областта на дясното подбедрие, неестествено подуване на корема, чернодробна недостатъчност, повръщане на кръв.

Докато цирозата не придобие ясна симптоматика обаче, заболяването трудно се диагностицира, затова в редица случаи то се открива случайно, когато налице не е клинично подозрение за наличието му.

Оценка на читателите
[Гласували: 1 Средно: 5]
, , , , ,
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.