Защо се появяват съдови звезди при цироза

Паякообразните вени или „съдови звезди при цироза“ се наричат още телеангиектазия и са разширяване на малки подкожни кръвоносни съдове.

Това е един от първите симптоми на чернодробната цироза. Звездичките се появяват често и бързо по време на активното развитие на болестта и изчезват, когато черният дроб започне да функционира нормално.

Причини за цироза

При цирозата паякоообразните вени се появяват по кожата, когато засегнатият черен дроб вече не е в състояние да изпълни достатъчно добре задачата си за пречистване на кръвта. Разрастващата се съединителна тъкан притиска съдовете, кръвта търси изход и избухва на повърхността в т.нар. колатерии.

Колатериите са разклонения на основния кръвоносен ствол и ако той е тромбиран или компресиран, кръвта има само един изход – да проникне в близките съдове, като по този начин кръвообращението не спира. Това така наречено заместително кръвообращение се случва във всяка засегната част от човешкото тяло. Това са нещо като вътрешни кръвоизливи, само с тази разлика, че кръвта не се разлива между клетките, а пробива в разклоненията и ги разширява.

Повреденият голям съд се заменя със съседен малък клон, докато диаметърът на заместващия съд може да се увеличи до 10 пъти и той напълно поема функциите на основния съд, който вече е станал неизползваем. Такова силно увеличение се появява на кожата под формата на звезди.

Външно описание

По кожата „звездите“ приличат на разклонени тънки нишки в синьо, червено и виолетово. Те са няколко вида:

 • дървовидни – появяват се около големите вени, подобни са на клони, сини са и обикновено се образуват на краката;
 • тотечни – тъмни точки, около които има множество виолетови капиляри;
 • паяжинки – приличат на крака на паяк, само че в червено;
 • спираловидни – не свързани извиващи се съдове, обикновено червени.

Места, на които се появяват

Съдова паяжина или звездите може да се появят на всяка част от кожата, но при цироза на черния дроб най-често се забелязват в областта на деколтето, лицето, задника или краката.

Какви други причини за появата им може да има?

В допълнение към цирозата на черния дроб, причина за появата на паякообразни вени може да бъдат:

 • Наднормено тегло.
 • Лошо съсирване на кръвта.
 • Бременност.
 • Хипотермия.
 • Неправилна грижа за кожата.
 • Плоскостъпие, изкривяване на гръбначния стълб.
 • Чести натоварвания върху тялото.
 • Пушене, алкохол.

Мнозина не обръщат внимание на този симптом, което е много лошо, тъй като появата на звездички може да означава сериозно заболяване. Поради това преди лечението на телеангиектазии е важно да се намери основният проблем на появата на звездичките и при първа възможност да се заемем с неговото решаване.

Ето и едно видео на руски по темата:

“Фигурин

Разпознахте ли цирозата?

Цирозата е заболяване, обхващащо черния дроб, когато налице е първично или вторично увреждане

В най-голяма степен, когато се говори за цироза, става дума за алкохолна цироза, въпреки че съществуват и други форми на чернодробна цироза.

В миналото цирозата се е разглеждала като една от рядкосрещаните болести, но към днешна дата броят на заболелите прогресивно расте. Стряскащо е и уточнението, че в миналото съотношението на мъжете и жените, страдащи от цироза, е биуло 3:1, докато в момента стойностите са почти изравнени.

Най-често чернодробната цироза се появява при пациенти между 30 и 60-годишна възраст.

Началото на заболяването се свързва с оплаквания от общ характер: загуба на тегло поради перманентна липса на апетит, отпадналост, уморяемост, невъзможност да се изпълняват традиционните ежедневни задължения, още гадене и чести позиви за повръщане.

Видими са и редица изменения в кожата – оцветяване в жълто на определени кожни участъци и склерите на очите, появата на депигментирани петна, съдови звезди. Дланите и стъпалата придобиват оранжево-червен цвят.

Най-разпространена е чернодорбоната цироза

Част от симптомите създават объркването, че болният страда от хроничен хепатит, но в последствие заболяването се развива и се наблюдава тежест в областта на дясното подбедрие, неестествено подуване на корема, чернодробна недостатъчност, повръщане на кръв.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Докато цирозата не придобие ясна симптоматика обаче, заболяването трудно се диагностицира, затова в редица случаи то се открива случайно, когато налице не е клинично подозрение за наличието му.

Лечение на цироза с билки, лекарства и домашни средства

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Защо се появяват съдови звезди при цироза

 1. Както пише в статията, съдови звезди не са гаранция за цироза, обаче ако и бялото под ноктите започне да се разпростира напред и да взема все по-голяма част от поднокътното пространство, имате дяволски сериозни основания да се притеснявате.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.