Защо краката ни са студени? Причини

Причини за студени крака. Студените крака са едно от най-честите оплаквания през зимния сезон.

Неслучайно старите хора смятат, че настинката тръгва именно от краката, затова от особено значение са грижите, които полагаме за тази част от тялото си.

Какво обаче се крие зад студените крака – сезонна настинка или по-сериозно заболяване?

При всеки човек може да се каже, че температурата на краката е индивидуално определена. В голяма степен тя зависи от особеностите на тялото и от това какъв е мускулният масив, разположен именно в тази част от него, тъй като там подкожна тъкан, която да гарантира топлина, няма.

В някои случаи, модните увлечения са главни виновници за това кракакат ни да са студени – носенето на прекалено тесни обувки или тънки чорапи може да доведе до невъзможност краката да поддържат подходяща температура.

Кои все пак са най-често срещаните причини за вечно студените крака:

– проблеми с локалното кръвообръщение – подобни усложнения могат да настъпят при наличието на варикозна болест (разширени вени). Характерен белег, съпътстващ студенината, са отоците, подуването на стъпалата и честите болки в зоната на глезена;

– влошени функции на щитовидната жлеза – при подобни случаи студените крака са явление, пряко продиктувано от невъзможността на жлезата да изпълнява своите функции. Възможни последствия от този проблем са още прекомерното омазняване на косата, ниска телесната температура и чупливите нокти.

– влошено състояние на чувствителността – когато тялото не може да отреагира на дразнения – убождания, ощипване и пр., като към това се добави студенина, по всяка вероятност става дума за конкретно заболяване, най-често срещаното сред които е диабетът.

Още за четене. Форум с мнения и коментари – по-долу:
Оценка на читателите
[Гласували: 1 Средно: 1]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *