Кръв в изпражненията. Без болка. С къркорене на червата. Слуз в акото на бебе. Къде боли при рак?

Причини за кръв в изпражненията. Какво да правим след кръв при изхождане. Къде боли при рак на дебелото черво. Симптоми. Слуз в акото на бебе. Раздразнено дебело черво

Кръв в изпражненията е симптом, а не заболяване. Показва патологичен процес някъде по продължението на стомашно-чревния път. За локализиране на проблема трябват изследвания и медицинска помощ. Известна ориентация дава цвета на изтичащата от ануса кръв.

Диагностика по цвета на кръвта
Цвят на кръвта Произход
алена, не смесена с фекалии повърхностни травми на лигавиците и кожата в перианалната област като фисури. Доп. симптом: болка при дефекация
тъмночервена, не смесена с фекалии хемороиди, като правило – след изхождане. Доп. симптом: сърбене в перианалната област, парене
червена, смесена с изпражнения полипи в червата (без други симптоми), инфекции с диария (със симптоми на интоксикация)
съсиреци с диария язви от неинфекциозни възпаления – Крон, язвен колит и др. Черна кръв се отделя от язви в горните отдели на червата
съсиреци в нормални изпражнения травма на стените на дивертикула. Доп. симптом: болка в корема
кръв с изпражнения, слуз и гной разпадане на тумор на червата и повреждане на стените им. Доп. симптом: интензивен характер на кръвоизлива
черна диария тежък кръвоизлив от горните отдели на трака – язва, варикоза на хранопровода, цироза на ч. дроб, разпад на тумор в стомаха, отравяне. Доп. симптом: болка в корема, изразена слабост, сърцебиене и срив на кръвното
Тъмнорозова кръв като желе завиване на червата. Доп. симптом: повръщане, разкъсваща болка

Кръвта в изпражненията понякога е „скрита“ – да се открива само при професионален преглед и специално обследване, без да е видима във фекалната маса. При откриване на следи от кръв е необходимо консултиране с хирург – проктолог или гастроентеролог.

Причини за кръв в изпражненията

Дотук научихме, че кръвта от ануса има различни оттенъци – от ярко-алена до черна.

kruv-03

Даваме всички причини за кървене, по цветове и консистенция

Цветът зависи от причината за нейната поява. Различни са и допълнителните симптоми, които спомагат за откриване на точното заболяване.

Принцип: ярката кръв се отделя в близост до ануса. Колкото по-нагоре по храносмилателния тракт е източникът, толкова по-тъмна е отделяната кръв.  Изтичащата от горните части се приближава до черно.

Най-обезпокоителната причина за кръв във фекалиите е рак – тумор по пътя на храната, обикновено в червата, конкретно – в дебелото.

Къде боли при рак на дебелото черво?

Онкологичните заболявания, включително злокачествените тумори в червата, са опасни с липсата на симптоми за дълго време. Дори да има белези, те са неспецифични. Ракът на червата силно напомня други заболявания. Той заблуждава, че причината е разстройство, натравяне от храна или чревна инфекция. Проблемът се търпи по-дълго, ако се отдава на хемороиди.

Болката не е значим симптом при раковите образования в тази локация. В началните етапи въобще няма болка. По-нататък се явяват коремни болки или спазми. Те са причинени от странични явления на рака като запек, свиване на прохода или засягане на нервни окончания.

Други симптоми за рак на дебелото черво
 • Първо възниква дискомфорт в стомаха, баланс на полезната флора и нарушаване на процеса на храносмилане и усвояване на храната. По-нататък дисбактериозата прераства в подуване (газове), диария и запек, периодични колики;
 • Постепенно растящите тумори травмират тъканите на червата. Появява се микроскопични пукнатини, от които се отделя кръв. С времето травмирането придобива хроничен характер. Алени съсиреци присъства в изпражненията постоянно;
 • При закриване на просвета на червото от тумора се явява чувство за непълно изпразване (облекчаване). Този симптом е свързан с влошаване на перисталтиката и невъзможност за извеждане на всички фекалии заради препятствието по пътя им;
 • При пълно запушване на червото се диагностицира завиване и чревна непроходимост, която изисква срочна хирургия;
 • Късните стадии се бележат от лентовидни изпражнения. Деб. черво е поразено по всички стени и губи способност да се съкращава. Стените притискат фекалиите и ги оформят като тънка лента;
 • Раковоболните правят анемия заради системните кръвоизливи, които стават причина и за дефицит на желязо. Освен това не се усвояват достатъчно витамини за синтез на хемоглобин. Анемията личи по суха кожа, чупене на нокти и коса, бледност, загуба на апетит и обща слабост;
 • Обща интоксикация от разлагането на мутирали клетки – признак, който не винаги присъства в анамнезата. Изразява се в гадене и призиви за повръщане.
Вижда ли се рак на дебелото черво на ехограф?

Ултразвук през коремната стена (отвън) показва възпаления, вътрешни кръвоизливи, чужди тела, аномалии в органите. Но качественият оглед на деб. черво се затруднява от неговото дълбоко разположение под „щит“ от кости.

kruv-01

В червата се формират полипи, които стават на тумори

Демир бозан билки против инсулт

По-информативни методи са трансректалният ултразвук – въвеждане на датчик в деб. черво и колоноскопията. Според някои специалисти, двата метода не са взаимно заменяеми. Те се избират по показанията. Според други, при рак не се минава без колоноскопия.

Доскоро ендо-УЗИ в червата не бе възможно поради естественото газообразуване – газовете изменят резултатите. Сега приборите са усъвършенствани и газообразуването се свежда до минимум.

И все пак най-информативна остава колоноскопията (ендоскопия на колона). При нея лигавиците се оглеждат отблизо и има възможност да се вземе материал за хистологично изследване, в случай че лекарят се натъкне на образувание.

За колко време се развива?

Обикновено злокачествените тумори в червата се развиват от доброкачествени адематозни полипи. Времето за израждането на нормална лигавица в аденом и след това в инвазивен рак се оценява на 5 – 10 години. От момента на формиране на полипа до неговото озлокачествяване може да минат и 15 години.

Темповете на израждане на полипа в тумор зависят от типа на образуванието, степента на диференциация, дали е повърхностно или инвазивно с метастази. Фактор е противотуморният имунитет на пациента и другите му заболявания.

Върху развоя на рак в деб. черво като цяло влияят наследственост и стил на хранене. Ако в семейството има такива случаи, профилактичното обследване през 3 -5 години е задължително.

Погледнете и ТУК: Нисък хемоглобин при рак на дебелото черво. Форум на болни. Има ли хора, които казват “Излекувах се от рак на дебелото черво”?

Раздразнено дебело черво

От този синдром страда 15 – 20% от възрастното население на планетата. Повечето болни не търсят лечение и търпят симптомите цял живот.

Има три разновидности на заболяването – с диария, с газове и със запек. При диаричния вид водещ симптом са болките, при метеоризма имаме подуване, задух и сърцебиене.

Кръв в изпражненията се наблюдават само при раздразнение със запек. Във фекалната маса се виждат примеси на слуз и оцветяване от кръв.

Синдромът не може да съществува изолирано. Той води до дуоденален и гастроезофагеален рефлукс – връщане на съдържание от дванадесетопрътното черво в стомаха или от стомаха в хранопровода. Лигавиците се възпаляват, развиват се гастрити, холецистити, ентероколити, панкреатити и даже язва.

Само своевременната диагностика и правилно назначената терапия, например със Стомахон, ще предотвратят такива усложнения.

Още по темата ТУК: Бабини рецепти за раздразнено дебело черво: Чай и билки за успокояване. Кой народен лек помага да се справим?

Кръв в изпражненията без болка

Наличието или отсъствието на болка не е диагностичен признак. Болка може да възникне от странични ефекти като запек или диария, а сериозни болести като рак по-често не „болят“.

kruv-02

Най-голяма диагностична стойност имат цвета и консистенцията на фекалиите

Появата на болезненост с дефекацията показва само проблеми с перианалната кожа –възпаление, дерматит, фисура. Обикновено те са следствие от нарушение в чревната флора, продължителен запек или друго следствие от основното заболяване, но не са специфичен признак за него.

Къркорене на червата и кръв в изпражненията

Подобно съчетание се наблюдава при една от формите на раздразнено черво – тази, която се съпровожда с метеоризъм.

Има и по-сериозни варианти. Например алена кръв във фекалиите и активна перисталтика на червата бележат масивен кръвоизлив. Кръв с ален цвят изтича в първите 8 часа от началото на кръвотечението. Показна поражение в долните отдели на храносмилателния тракт.

Мелена е черно течно изхождане със зловонен мирис. Може да е следствие от интензивно кръвотечение от изхода на стомаха, дванадесетопръстното черво, в тънките черва или в по-дълбоките части на деб. черво. Този симптом също може да е свързан с усилена перисталтика – по-активно съкращаване на червата, което външно се усеща като газове и куркане.

Болки в корема и кръв в изпражненията

Болки в корема могат да показват възпалителни процеси, остри и исхемични поражения на червата, инвагинация и др. Например болки, нарушения в изхождането и ректално кръвоизтичане се забелязва при полипи в деб. черво.

Болки, възникващи непосредствено преди и след, както и по време на излизане на изпражненията, по-често са признак на хемороиди и фисури на ануса. Информативен признак е съчетаването им с ярко-алена кръв.

Светла кръв в изпражненията, ярка кръв

При анални фисури пациентите изпитват интензивна болка при дефекация. Отделя се незначителен обем кръв на тоалетната хартия. Тя е яркочервена или алена.

При хемороидално ректално кръвотечение няма болка при дефекация. Кръвта по-често е яркочервена, алена, но е възможно да се забележат и по-тъмни съсиреци.

Като цяло светлата кръв показва нарушение на лигавици или съдове в червата. Може да е от вътрешен хемороид, от фисура, но може да е и от тумор в д. черво.

Кръвта е на повърхността на нормално оцветени фекални маси. При обилно кръвотечение чистата кръв се събира в деб. черво и се отделя при дефекация.

Черни изпражнения от антибиотик и лекарства

Изпражненията почерняват при приема на активен въглен, антибиотици, биокомплекси с желязо, препарати с бисмут. Черни фекалии след антибиотично лечение е разпространено явление. Но цветът се придава не точно от лекарството, а е следствие от самото заболяване. За отстраняване на този ефект се изписват пробиотици, които противодействат на унищожаването на чревната флора.

Кога е дивертикулит или дивертикулоза?

Дивертикулит е възпаляване на слепи отклонения в стените на червата – дивертикули.

kruv-04

Това заболяване е слабо познато

Проявява се с болезненост в долна коремна част, преимуществено отляво, разстройство, необилен кръвоизлив, повишена температура, обща слабост, по-рядко – гадене. Кръвта е с обикновения си цвят, но по-често тя не се забелязва и се открива само с изследване.

Пробиотик при дивертикулит

При пациенти с остър дивертикулит се наблюдава загуба на бактерии с противовъзпалителна активност като бактероиди, клостридиум и лактобацили. Самото изчезване на тези бактерии може да е свързано с възпаление на лигавиците. Създава се порочен кръг, в който възпаляването и дисбактериозата се индуцират една друга.

Дисбактериозата и възпалението променят активацията на нервни влакна и причиняват мускулна диксфункция. Така възниква нарушение в моториката и абдоминални (коремни) симптоми.

Бактериалната колонизация на дивертикулите участва в патогенеза на осттрие дивертикулит. Ето защо пробиотиците имат потенциална роля в лечението на това и други възпалителни заболявания.

Мелена при гастрит или язва

Черните, катраноподобни изпражнения се образуват при обилни – над 60 мл, остри или хронични кръвоизливи от разни отдели на стомашно-чр. тракт.

Причина не рядко стават първични поражения на органи, главно язвено-деструктивни процеси в лигавичната обвивка. Във всеки трети случай на ерозивен гастрит, ерозивен диоденит и язва на дванадесетопръстника се наблюдава кръвотечение. По-рядко причината е в ерозивен езофагит (възпаление на хранопровода), язва на стомаха, варикозни разширения на вени в стомаха и вродени аномалии на съдовете някъде в тракта.

Други чести причини и как да действаме
 • При хемороиди. При кръвоизлив се прилагат местни хемостатични препарати под формата на свещички или мехлеми. Те свиват съдовете и спират кървенето от тях. Рядко се прибягва до системни антихеморагици като Дицинон, които спират загубата на кръв;
 • При нисък хемоглобин, анемия. Те са белези на кръвозагуба и повод да започне търсене на причината. Обикновено тя се открива в органите и тъканите по пътя на храната;
 • След алкохол. Спиртните питиета предизвикват напълване на съдовете с кръв и при ерозии е възможно възникване на кръвоизлив. Други подобни провокатори са вдигането на тежести, пикантната храна, кафето. Те се изключват напълно при хемороиди, а съдовете се лекуват с венотоници;
 • При колит. Кръв във фекалиите бележи разни възпалителни неинфекциозни заболявания като Крон и неспецифичен язвен колит. Образуват се язви, които кървят.

Вижте и ТОВА: Как боли колит. Хапчета за колит (лекарства, антибиотици) и гастрит. Стандартното лечение.

Домашен тест за кръв в изпражненията

В лабораториите се провеждат тестове, отбелязвани като „окултно кървене“. Те доказват кървене в храносмилателния тракт, но не и мястото му по хода на храносмилателната с-ма. Прави се за профилактичен контрол за рак, язва, полипи, възпаление, дивертикулит, при анемия. Изследва се частица от изпражненията, след като са приемани само бели храни. Цената е 7 – 19 лв.

kruv-05

Домашни тест лентички за окултно кървене

В някои аптеки се намират домашни тестове, макар да не са широко разпространени. Такъв е бързият тест FOB. Опаковка от 20 ленти струва  56 лв.

Слуз в акото на бебе

Образуването на слуз във фекалиите е физиологичен процес, но обикновено е толкова малко, че не се забелязва с просто око. Ако тя стане видима, значи количеството е нараснало, а значи има и някакво разстройство – на храносмилането, на червата или чревна инфекция.

Инфекците при децата са нерядко явление. Слуз се забелязва при дизентерия (течни изпражнения с мътна слуз и кръв), салмонела (течно, обилно изпражнение с цвят на блатна тиня, примесена със слуз и кръв), ешерихиоза (кървава диария), ротавирус (незначителни нишки кръв).

Неинфекциозни причини при децата са дисбактериоза, рязка смяна на храната, алергия, кандидоза, антибиотици и др. Понякога е реакция към храна на майката. При глисти, запек и чревна непроходимост се наблюдават редки изпражнения.

Диария със слуз почти винаги показва поражение на храносмилателната с-ма, най-често на деб. черво. Но това само симптом, а болестта може да е язвен колит, Крон, ювенилна полипоза, дисбатериоза и др.

Кафява или прозрачна слуз?

Консистенцията на изпражненията и цвета на слузта насочват към причината за това състояние.

 • зелена слуз показва бактериално заразяване, при зловоние – бактериален колит. При неголеми жилки слуз се мисли за дисбактериоза;
 • жълта слуз навежда на възпалителна реакция – изпражненията се оцветяват от голямото количество левкоцити;
 • розова слуз е знак за язви и ерозии в червата;
 • червена слуз или кървави жилки показват кръвоизлив, например колит;
 • кафява слуз или кафяво-червена показва, че трябва незабавно детето да се види от лекар;
 • бяла (прозрачна) слуз е белег за глистна инвазия или алергична реакция.
Диета при слуз в изпражненията

Бебетата реагират остро при рязка промяна на храненето, например при въвеждане на нова храна или минаване към изкуствено хранене. В такива случаи детето се връща към досегашния тип хранене и след успокояване отново се предприема захранване, но по-бавно и щадящо.

Ако няма рязка смяна на храната, е нужно да се провери за неусвояване на лактоза, нестерилна кърма или възникване на чревна кандидоза.

Диетотерапия е нужна за възстановяване на чревната функция.

 • Неизразена диария без признаци на интоксикация се лекува само с намален обем храна, примерно с 15 – 20%. Храната трябва да е добре приготвена, протрита или размачкана. След 3 – 5 дни детето се връща към предишен режим.
 • Диария от средна тежест изисква снижаване на количеството храна с около 30% за 6 дни и постепенно връщане към обичайното хранене.

Изключват се храни, усилващи диарията, като сладки напитки, сокове и храни, концентрирани бульони, пълноценно мляко. Препоръчват се чай, каши, банани, варени зеленчуци и печени ябълки.

Кръв в изпражненията на дете

При децата този симптоми показва инфекции и възпаления, възниква при запек. Не е обичайно да се търсят рак, хемороиди, фисури, язва и други, характерни за възрастните.

Нужно е да се помисли какво е яло детето. В червено оцветяват цвекло, боровинки, шоколад. Мъниците по-често приемат антибиотици, които се отразяват в изпражненията. Кажете на лекаря и за други давани медикаменти.

Какво да правим след кръв при изхождане

Ректалното кръвотечение не се отнася към дреболиите, на които може да махнем с ръка. Дори не е препоръчително да се отлага консултация и обследване. При кръв по време на дефекация или след нея непременно се отнесете до проктолог, за да се направи своевременна диагностика и да се предприеме лечение.

kruv-06

Дечицата по-често страдат от диария и запек

Няма единно лечение при кръв в изпражненията. Мерките зависят от причината, а както видяхме провокаторите са твърде широк кръг – инфекциозни, неинфекциозни, паразитни, функционални. Необходимо е да се намери източникът, за да се действа адекватно.

Бабини рецепти за раздразнено дебело черво

Народните и домашните рецепти са допустими при хемороиди, фисури, раздразнения в червата. При това – като допълнително, а не водещо лечение.

С бабини рецепти може да облекчим дискомфорта и да притъпим симптомите. Но винаги споменавайте за тях пред лекаря, защото и най-безобидното на вид средство може да се отрази зле върху нежната и чувствителна храносмилателна с-ма.

Сусамов тахан на гладно

Една лъжица (примерно супена) сутринта благоприятства д. черво, подпомага изхождането при запек, успокоява колит. Това е предпазно средство срещу туморни процеси. Полезно е да вземаме по лъжица, ако страдаме от гастрит или някакво възпаление. Сусамът противодейства на газове.

Сусамовият тахан е чудесен пример за това, няма общовалидни рецепти. Този елексир е супер вреден при хемороиди, защото разширява съдовете.

За колко време минава?

Сред полезните бабини рецепти са баните с лайка, тетра (и като вариант – калиев перманганат) за обеззаразяване на ануса, премахване на възпаления и заздравяване на анални фисури. Разтворът трябва да е слаб и немного топъл.

Лайката отлично премахва възпаления под формата на микроклизма. Така се ползва и кората на кестен.

За колко време ще спре кървенето – това зависи не от народните рецепти, а от основната терапия и до каква степен адекватно противодейства на патологичния процес. Във вс.  случаи е нужно да се прекрати веднага или максимално бързо, а при нужда се предприема кръвопреливане.

Спиране на кървенето с витамини

Самите витамини нямат кръвоспиращ капацитет. Те участват в лечебни схеми по отношение на основното заболяване.

Още информация и източници на английски: Причини за кръв в изпражненията; * Слуз в акото на бебе или на дете; * Лечение при кръв в изпражненията.

Какво да правим ако имаме черни изпражнения

Първо помислете за оцветяващи храни като цвекло, червени колбаси, нар, боровинки. Прегледайте листовките на приеманите лекарства, за да видите дали някое от тях има оцветяващ ефект. Най-известните причинители на черни изпражнения са активният въглен, добавките с желязо и антибиотиците.

На втори етап се наблюдавайте 2-3 дни, ако нямате други симптоми. Ако причината е незначителна, изхождането ще се нормализира за няколко дни. При сериозни заболявания не става така.

Разгледайте се – изглеждате ли болни, чувствате ли се зле? Прегледайте се, ако имате запек, подуване на корема, повръщане, киселини, гадене, болки и други тревожни симптоми, които с времето нарастват като интензивност.

Кога е спешно: наличие на язва, цироза и хроничен хепатит в анамнезата, рак в родовата история са причина за преглед в спешен порядък. Нужна е незабавна реакция при масивно повръщане и повишена Т°С.

Изследвания и лаборатории

Базово изследване е фекален тест, който в лабораториите се провежда отделно за наличие на кръв, чревни патогени и хеликобактер пилори. Тестът се назначава от лекаря според анамнезата и оплакванията на болния. Чрез микробиологичен анализ на частица от фекалиите се откриват чревни инфекциозни причинители, дисбактериоза, вируси, протозои, хелминти. При симтоми се търсят салмонела, шигела, ешерихия коли, кандида и др.

Стандартното изследване се нуждае от топче фекалии с тегло 3 – 5 грама. При хронични прояви се изследват две или три проби. Средната цена на подобен тест е 15 лв. Изпълнява се във всички лаборатории в страната.

Вижте и ТОВА: Какво да правим при кръв в изпражненията? Възможни причини. Кръв без болка. Ако има къркорене на червата. При болки в корема.

И едно видео по темата на руски език:

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Кръв в изпражненията. Без болка. С къркорене на червата. Слуз в акото на бебе. Къде боли при рак?

 1. Откриха ми полипи на дебелото черво и искат да ги изрежат, но аз чух, че има лекарство, което ги маха без операция. Само да попитам, това реално ли е?

 2. Оправям се от такъв проблем с Троксевазин за хемороиди и мехлеми за мазане – Проктен за успокояване отвън и свещички цикатридина за отвътре. Но първо бях в болница и ми приляха кръв. Хемороидите не са безобидни!

 3. Да кажа аз, че пиенето на много противовъзпалителни също прави такова кървене. Ние си изпатихме от пироксикам, макар че бяхме предупредени.

   • Здравейте, Петре! Отидете при личния си лекар, да ви издаде направление. Или ако искате на частен преглед, пишете в Гугъл града, в който живеете, или най-близкия си град и пишете проктолог. Ако искате ние да ви препоръчаме някого, трябва да ни кажете град.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *