Кръв в изпражненията – какви могат да са причините?

Наличието на кръв в изпражненията може да се смята за индикация за сериозен здравословен проблем. Но може да се дължи и на далеч по-безобидни състояния.

Ето най-напред накратко какви може да са основните причини за наличие на кръв в изпражненията

  1. Пептична язва
  2. Дивертикулоза
  3. Хемороиди
  4. Исхемичен колит
  5. Възпалително заболяване на червата
  6. Рак на дебелото черво и полипи
  7. Ектазия на вените на антралната част на стомаха

Кога да посетите лекар

Когато човек има кръв в изпражненията си, тя може да бъде яркочервена, тъмна или черна. Цветът на изпражненията може да показва къде се появява кървене в храносмилателния тракт. Колкото по-тъмна е кръвта, толкова по-навътре в организма се намира проблемът.

Лекарите могат да направят колоноскопия или ендоскопия, за да открият източника на кървене. След като лекарят определи мястото и причината за кървенето, той ще се опита да го спре.

Най-популярните 4 причини за наличие на кръв в изпражненията

1. Пептична язва

Язвената болест се характеризира с нарушение на защитната мембрана на стомаха, хранопровода и тънките черва. Причината за язвена болест може да е киселинен стомашен секрет или пепсин, който уврежда вътрешните слоеве на стената на горните части на храносмилателната система. Ефективното лечение и осъзнаването на негативните ефекти на някои лекарства върху храносмилателната система могат да намалят разпространението на язвена болест.

2. Дивертикулоза

Хората с дивертикулоза имат множество торбички или дивертикули, които се развиват по храносмилателния тракт. Ако тези торбички се възпалят и кървят, възниква състояние, известно като дивертикулит.

3. Хемороиди

Хемороидите могат да се развият вътре или извън ануса. Хемороидите са вени в ануса, които се подуват и разширяват поради прекомерен натиск. Това може да се дължи на напрежение по време на дефекация, бременност или когато човек прекарва много време в изправено или седнало положение.

Крем за прибиране на хемороиди. Долопрокт или Проктогливенол?

4. Исхемичен колит

Исхемичен колит възниква, когато има намаляване на притока на кръв в червата за повече от 12 часа. Исхемия може да се появи в тънките или дебелите черва.

Колит: как боли? Лекарства, добавки и билки. Диета, меню

Една от най-честите причини за появата на кръв изпражненията е наличието на хемороиди. При много хора това е състояние, което трудно се преодолява, колкото и усилия да бъдат приложени, затова не бива да се подхожда с паника към появата на следи от кръв.

“Фигурин

Друга основна причина, която може да доведе до този проблем, е констипацията (запекът). Това състояние се наблюдава при изхождане по-рядко от 3 пъти в седмицата, при което изхождането е трудно и е свързано с напъни, а понякога и разкъсвания в областта на ануса.

Язвата на стомаха или на дванадесетопръстника също може да предизвика анално кървене. Същото важи и за язвения колит, който се характеризира с появата на множество малки язви по лигавицата на дебелото черво.

При рак на стомаха и при рак на дебелото черво също е възможна появата на кръв в изпражненията.

кръв в изпражненията

На какво се дължи наличието на кръв в изпражненията?

Когато за първи път констатирате наличието на това състояние, от особена важност е да подходите спокойно към проблема.

Не трябва да правите прибързани заключения за здравословното си състояние, а да потърсите мнението на специалист.

След като посетите общопрактикуващи си лекар, той ще ви насочи към необходимата за състоянието ви консултация и лечение.

Вижте и ТОВА непременно: Какво значи кръв в изпражненията и как да действаме?!

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Кръв в изпражненията – не винаги е рак!

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.