Изкуствени сълзи и капки за очи при сухо око. Кои да вземем?

Кои са добрите изкуствени сълзи при Синдром на сухото око? Капки за очи при сухо око. Кои са без консерванти

Хората се въздържат да плачат. Мнозина приемат сълзите като признак на слабост. Но когато сълзите пресъхнат – това вече е признак на болест.

Синдромът на сухото око се появява при различни заболявания на клепачния ръб, когато налице е нарушение на повърхността на окото, както и при настъпила невъзможност за производството на сълзи.

Кои са най-често срещаните причини за пресъхване на сълзите:

Синдром на сухото око
Причина Обяснение
хронични заболявания ксерофталмия (абнормна сухота), блефарит, ревматоиден артрит, аутоимунни патологии, тумор на слъзните жлези, диабет, заболяванията на съединителната тъкан и др.
възпаления различните възпаления и инфектирания (например с аденовируси) се отразяват върху производството на сълзи
хормонални смущения менопауза, употреба на контрацептиви, бременност или кърмене
вродени аномалии алакримия – изсъхване на роговицата; аномалия, при която детето се ражда без слъзни жлези
наранявания и хирургия изгаряне, удар, травми, термични и химически изгаряния, усложнения от операции
напрягане на очите продължително напрягане при работа с очите – продължително четене, работа с компютър, шофиране, носене на контактни лещи
възрастови изменения с остаряването настъпват някои изменения при производството на сълзи
медикаменти някои медикаменти намаляват слъзната продукция – капки за очи, седативи, диуретици, трициклични антидепресанти, понижаващи кръвното, антихистамини, обезболяващи опиоиди и др.
нездравословно хранене дефицит на вит. А за сметка на повишената консумация на алкохол и др. вредни привички поражда синдром на сухото око
неблагоприятни условия на труд и екология ниска влажност, прах, дим, вятър и течение, екстремално ниски и високи темп., работа с опасни в-ва

Диагностицирането на заболяването се извършва в болнична среда под ръководството на очен лекар, а най-често лечението се извършва чрез противовъзпалителни продукти, когато това е възможно, и изкуствена сълза.

Повече от 80% от информацията приемаме чрез очите. Ето защо е твърде неприятно, когато очите ни са раздразнени, а ние имаме още маса работа на компютъра. Или пък искаме да гледаме сериал, обаче паренето, сухотата и някакво драскане в окото ни пречат и просто побъркват.

Синдром на сухото око симптоми лечение

Човек не може да живее без сълзи

Освен това сухотата влияе върху остротата на зрението. Това е опасно, когато шофираме, и ни пречи, когато работим с прецизност.

Какво обединява всички причини за сухотата? Това е излишъкът от опасни за клетките на слъзните жлези съединения, които ги увреждат – т. нар. свободни радикали. Обикновено в тялото има молекули – защитници, които противодействат на този процес. Когато се наруши баланса между увреждания фактор и работата на защитниците, възниква синдром на сухото око (ССО).

Да лекуваме или ще мине само?

У нас е прието да се игнорира този симптом до последно. При сухо око това не е най-доброто решение, освен ако не желаем да ходим постоянно с червени, сухи и раздразнени очи. Състоянието не минава само, а с времето само се задълбочава. Доста често за него няма лечение, но е нужно да се внася редовно овлажняване, за да се предоствратят необратими изменения в роговицата и слепота.

Какво да правим? Като начало не се паникьосвайте, а се обърнете към офталмолог и минете диагностика. Ще бъде назначено и лечение.

Независимо от причината и назначеното лечение, постоянен компонент оттук нататък ще бъдат капките срещу сухо око – т.нар. изкуствени сълзи. Те предоставят реална помощ при ССО.

Изкуствените сълзи са различни – с консерванти или без, натурални или не съвсем. Общата им черта и недостатък е, че с времето намаляват своята ефективност. Затова е важно да се намери правилното за нас шишенце, което да ни избави от тягостните симптоми.

Допълнение, а според някои и алтернатива са препаратите с растителен екстакт от макуй бери – плодове от Южна Америка, които въздействат върху самата причина – изработването на сълзи. Активните в-ва са антиоксиданти, защитници срещу увреждания. Този екстракт нормализира продукцията на сълзи, а симптомите намаляват няколко пъти (около 4).

Капките изкуствени сълзи и тези растителни капсули представляват оптималната комбинация при ССО. Според някои, с времето намалява нуждата от капки и се стига само до прием на капсули 1-2 пъти на ден.

Видове изкуствени сълзи и капки

Най-широка употреба в лечението на ССО са т.нар. изкуствени сълзи. Те се накапват в окото и създават стабилен филм. Обикновено се прилагат от 3 до 8 пъти дневно.

Капките са най-използвания метод. Другият е хирургия – полимерна обтурация на слъзоотводните пътища. Но тази процедура се прилага само при тежки изменения на роговицата и ярко намалена слъзна продукция.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

А как да изберем изкуствени сълзи?

Универсален продукт, най-добър сред овлажняващите капки за очи не съществува. Повечето препарати си приличат по състав и само специалист може да усети разликата (а такава наистина има).

Интересното е, че при сходен състав, капките на различни производители се усещат различно и дават съвсем различен ефект за конкретния пациент. Това е заради чувствителността към определени компоненти в тях.

Ето защо трябва да подберем сами точните капки. Те ще са точните за самите нас и няма да бъдат правилно решение за друг болен. Наистина това отнема време и струва скъпо, но е неизбежно. Освен ако имаме късмета веднага да попаднем на добри капки.

Когато слагате капки за първи път, вслушвайте се в усещанията си, забелязвайте и най-малката реакция.

Визин
Izkustveni-salzi-02

Тези капки са със сходни имена, но съвсем различни като състав, производители и др. подробности

Визин уверено влиза в рейтинг листата на най-добрите овлажняващи капки за очи – по мнението на потребителите. Сред лекарите не се изказва толкова единодушно одобрение. Това се дължи на отличната рекламна кампания на Визин, широкото му присъствие в аптеките и най-вече на факта, че дава търсения ефект срещу сравнително ниска цена.

Капките с тетрахидрозолинов хидрохлорид струват 12.88 лв. Отделно се произвежда и противоалергична форма, която към момента не е налична у нас.

Тетрахидрозолин свива съдовете и овлажнява лигавицата на окото. Той е ефективен, без съмнение, обаче има доста голям списък от негативи. Понякога не става за хора с лещи. Със сигурност не става при глаукома.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
С хиалуронова киселина

Хората с аномална рефракция и с контактни лещи често избират капки с хиалуронова к-на, тъй като тя добре се справя с овлажняване на роговицата, паренето и сърбежа.

Популярните капки включват 0.1% разтвор на тази киселина, който по състава си прилича на сълзите. Тя създава полимерна база за устойчив защитен филм, под който се запазва хидратираната роговица и се намалява триенето.

Такива капки са Xiloial, капките на Допелхерц, Hyabak®, Lacrifresh Moisture, Lumixa, OCUhyl C (Окухил С) и др.

Внимание: в офталмологията хиалуроновата к-на по-често се изписва като натриев хиалуронат.

Български

Изкуствена сълза е препарат на бг компанията Очна корекция. Използва агенти със смазващи и хидратиращи свойства. Предназначен по-скоро за носителите на лещи, както и в случаи на умора. Капките се поставят върху лещите.

Без консерванти

Съвременните тенденции за заместване на сълзите с изкуствени разтвори налагат разработката на състави, които не се нуждаят от консерванти. Счита се, че допълнителните консервиращи в-ва също дразнят нежното око. Обаче някои производители не се справят без консерванти. Те използват такива, макар да отбелязват, че са избрали недразнещи и безопасни в-ва.

Наличието на консерванти се отбелязва на опаковката и това е задължително.

Кристал Вижън

Това е български продукт, производство на компанията в Разград. Представлява комбинация от натриев и калиев хлорид с допълващи съставки. Предназначен е за уморени очи и при дискомфорт, гладно за носещите лещи.

Хидратира и успокоява при активни дразнители в околната среда, както и при възстановяване след оперативна намеса.

Кристал Вижън е един от най-евтините продукти на пазара с цената си от 7.50 лв за флакон.

Refresh

Това е продукт на компанията Allergan, която беше закупена от Актавис преди 6 г. Капките са за ежедневно прилагане главно с цел да противостоят на изсъхването в окото. Добри са при попадане на чуждо тяло или прах, защото подпомагат изчистването.

Плюс на капките е липсата на консервант. Минус – рецептурни са. Поставят се върху лещи, като работят с всички разновидности. Цената им е 13.40 лв.

Izkustveni-salzi-01

Още продукти от категорията на изкуствените сълзи

Thealoz Duo

Теалоз Дуо предлага капки и индивидуални дози. Разчита на трехалоза и хиалуронова к-на. Разтворът е в шишенце от специален материал, който спестява консерванта.

Освен че защитава и хидратира, Thealoz Duo действа и като антиоксидант.

Наименованието е във високия ценови клас. Капките струват 22.40 за 5 мл и 34.60 за 10 мл.

Алкон (Alcon)

Американският производител Алкон присъства на пазара ни с десетки продукти за очи. Сред тях са:

 • Дуотрав срещу повишено налягане. Съдържа травопрост, подобен на простагландин, който увеличава течността, която се отделя в окото. Това води до понижаване на налягането, а като страничен ефект – и овлажняване. Другата съставка е тимолол – вид блокатор. DuoTrav 2.5 мл струва 26.20 лв;
 • Симбринза за понижаване на очното налягане, разчита на бринзоламид и бримонидинов тартарат;
 • Траватан – простагландинов аналог (травопрост) за сваляне на налягането;
 • Максидекс – кортикостероид срещу възпаляване в окото;
 • Алкаин за анестезия при очни манипулации;
 • Бетоптик S – срещу глаукома с бетаксолол;
 • Фларекс – флуорометолонов ацетат при неифнекциозни възпалявания;
 • Азопт – бринзоламид срещу очно налягане;
 • Опти-Фри – едни от най-добрите продукти на Алкон за овлажняване в нескъпия сегмент. Предназначен за носещи контактни лещи и такива с чувствителност;

Също така произвежда поредицата Систейн и Тиърс Натурале, които тук разглеждаме отделно.

Гел изкуствени сълзи

Геловете са специални разработки, които дават продължителен ефект – пролонгировано овлажняване на окото.

Консистенцията на гела е най-близка и свойствена за окото. Капките са по-стари разработки, а геловете – по-модерна технология, най-прогресивна форма на офталмологични препарати. В състава им присъстват в-ва, които възстановят състоянието на роговицата. Геловете са ефикасни при всякакви инфектирания и възпалявания.

Отделна категория са геловете за хидратиране на очите. Те премахват дискомфорта при ксерофталмия (ССО).

Една от формите на ТЕАЛОЗ ДУО е гел на отделни дози по 0,4 г. Опаковка с 30 бройки струва 30.60 лв.

Systane

Систейн е съвременен многокомпонентен препарат на основата на полимери, насочен срещу ССО и проявите на алергия (например парене, фоточувствителност, усещане за чуждо тяло). Това са едни от най-добрите очни капки, които не причиняват привикване. Те могат да се капят, колкото е нужно, а също и на курсове.

Izkustveni-salzi-03

„Сълзите“, без които не можем

Американската компания Алкон предлага на нашия пазар линия от продукти за сухо око, чиято цена варира между 29 и 34 лв. Капките се базират на полиетилен и пропилен гликол + допълнителни съставки.

 • Ултра колир – предназначен е за временно облекчаване на симптоматиката като парене и драскане в окото. Капките са за ежедневието, слагат се с необходимата честота, без ограничение, цена 26.95 лв;
 • Баланс колир е продукт на липидна основа, който допълва филма от слъзна течност и предпазва от изпаряването й. Дава дълготраен ефект върху симптоматиката. Цена от 29.40 лв;
 • Гел капки – овлажняващи за ден и нощ, срещу по-тежки симптоми на сухота. Възстановява повърхностите в окото и защитава от по-нататъшно увреждане. Цена от 29 лв;
 • Систейн HA – това е вариант, в който е включен натриев хиалуронат. Като Ултрата, и този предоставя временно облекчаване. Цена от 29.60;
 • Къмплийт – микроскопични липидни капки обвиват окото, изолират от външно влияние и му дават време да се успокои и възстанови. Дълбоко хидратира и допълва слъзната течност. Цена от 34 лв;
 • Систейн на дози – това са единични опаковки с хидроксипропил гуар и без конверванти. Дават устойчиво облекчение от дразнене, драскане, парене и др. неприятни симптоми. Пазят очите от слънце, топлина, прах. Удобни при плаж и сауна, при излагане на вятър, както и при дълго напрягане. Цена от 29.40 лв;
 • Ултра без консерванти – продуктът образува защитна повърхност, под която симптомите изчезват. Подкрепят остротата на зрението. Овлажняват. Цена от 27.95 лв.
Hyabak

Хиабак стъпва на натриев хиалуронат, който се съдържа в доза от 0,15 g. Това е нехипотоничен разтвор за накапване или върху очната повърхност, или върху лещите. Хиалуроновата к-на успокоява и хидратира, а актинохинол предпазва от UV лъчи.

Хиабак е особено ефикасен срещу външни дразнители като горещина, прах, замърсена среда. Отличен за пътувания и дълга работа в напрегната среда. Продуктът е без консерванти, което защитава очните тъкани.

Може да се капе, колкото е нужно.

Тиърс Натурале

Това е продукт на споменатата вече американска компания Алкон. Усъвършенстваната формула носи индекс II.

Капките са в 15-милилитрови дози, съдържат на всеки милилитър по 1,0 mg Декстран и 3,0 mg Хипромелоза. Заедно двете активни съставки изграждат водоразтворима с-ма, която подкрепя естествената сълза. Дава трайност в облекчаването.

Тиърс Натурале включва консервант, но според производителя той не дразни (поликватерниум).

Артелак Ребаланс

В този продукт имаме съчетание на натриев хиалуронат с полиетиленгликол, електролити, Вит. В12 и др. Води се лубрикант за очи и лещи. Капките са розови. Включен е щадящ консервант, патентована формула Oxyd®, който в окото бързо се преобразува на вода и соли.

Артелак е за трайно лечение на симптоматиката при слъзна дисфункция. Възстановява вътрешния баланс на веществата, създава защитна допълнителна повърхност на окото.

Други капки
 • Авизор Лакрифреш  – също отлични капки за носещите лещи на канадската компания AVIZOR. В състава присъстват натриев хиалуронат за равномерно и продължително хидратиране. Капките са полезни за начинаещите, които не са свикнали с контактните лещи и изпитват дискомфорт от тях;
 • Визмед Лайт са популярни капки с 0,1 % разтвор на соли на хиалуронова к-на. По състав са сходни със структурата на окото, затова са абсолютно безвредни. Благодарение на полимерната база създават устойчива обвивка, която осигурява високо ниво на хидратиране на роговицата и намалява триенето. Капките не съдържат раздразняващи или алергенни компоненти, затова никога не дават странични ефекти.

Вижте и ТОВА:

Макситрол. Капки за очите, носа и ушите. Заместители и опасности

И едно видео на руски за изкуствените сълзи.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Изкуствени сълзи и капки за очи при сухо око. Кои да вземем?

 1. Визин не е нищо особено, много бързо изветрява от окото и пак се почва със стърженето.

 2. Има едни капки за очи словенски Унитиър, много ми допаднаха и не са супер скъпарски.

 3. Изкуствени сълзи и овлажняващи капки едно и също ли е или има разлика. Ако да, какво е по-доброто? На някои пише сълзи, на други капки?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.