Прегърбена стойка. Изправяне на гърба с упражнения или колан и коректор за стойка?

Кои упражнения за прегърбена стойка са добри? Колан за изправяне на гърба. Магнитен и немагнитен коректор за стойка, мнения

От здравето и позицията на гръбначния стълб зависи състоянието на всички вътрешни органи на човека. За правилна осанка се използва различни коригиращи средства.

Но първо: какъв коректор на стойката да се купи? На този въпрос би трябвало да отговори ортопед. Той оценява състоянието на гръбнака и препоръчва подходящия за конкретния пациент тип.

Обикновено коректорите от всякакви видове се наричат колани. „Колан“ не е разновидност, а обобщена дума за коригиращо средство. Срещаме още определенията корсет, ортеза, фиксатор, стабилизатор. Търговците използват тези думи свободно. Видимо еднакви изделия носят различни имена, които ни карат да се чудим каква разлика в качествата си притежават.

Лекарите делят коректорите на три вида: леки, полутвърди и твърди.

По конструктивни особености се различават следните модели (таблица).

Видове коректори според принципа на работа
Разновидност Кога се използва, ефект
Еластични (реклинатори, корсети) използват се в началните стадии на изкривяване или сколиоза, а също и за профилактика на патологии на гръбнака (ако пациентът има склонност към такива. Коригират положението на раменния пояс и обхващат горната част на гърба
Магнитни (коректори) необходими на тези, които имат болеви синдром и изменения в гръбнака, които се съпровождат с възпаление
Електронни най-щадящият и най-действен вариант. В качество на коректор работят собствените мускули, на които не им се дава да атрофират. Датчик в дрехите вибрира, ако човек се прегърби и сигнализира да се заеме правилна стойка

В горната таблица разгледахме видовете средства според принципа им на работа. Освен това има различни видове според частта от гръбнака, към която са приспособени. Това също трябва да отчетем при избора на коректор.

Видове коректори според предназначението им
Разновидност Кога се използва, ефект
Коректор на стойката за хора без специфични заболявания на гръбнака – при изкривяване поради дълга работа в едно положение – за ученици, студенти, след травми и възпаления
Динамичен реклинатор поддържа кръста, с него пациентът се движи и се обслужва. Използва се при протрузии, лумбаго, травми, спондилопатии, рехабилитация след операция
Ортопедичен реклинатор Специални презрамки отвеждат механично раменете назад и лопатките заемат правилно положение спрямо гръбнака. Отлично намалява напрежението в раменете. Помага при остеопороза, след операции на ключица, лекува изгърбване и изкривяване на гръбната в областта на гърдите
Хиперекстензионен реклинатор предназначен за пълна фиксация – използва се за лечение на гръдно-поясната част от гръбнака. Разпределя натоварването между прешлените. Добър за остеопороза, счупване на гръбнак, тумори, метастази и други по гръбнака, при обездвижване след операция и за фиксация при разни заболявания
За гърдите и кръста Те са с пълна или средна фиксация. Пълната се използва при мускулна дистрофия, остеомиелит, след операции, онкология, дискова херния, увреждания на връзките. Средната е добра при нарушения на стойката, изгърбване, седяща работа, остеохондроза, възстановяване след травми, сколиоза
За кръста с твърди ребра Такъв модел се назначава при протрузии, възстановяване след операция, спазми на мускулите, дискова херния, разместване на прешлени, мускулен дисбаланс, травми. Ребрата поддържат гръбнака и помагат да се намали болката при движение. Облича се в легнало положение, при отпуснат гръбнак

Колан за изправяне на гърба и стойката

Т.нар. колани или коректори на стойката се различават по степента на фиксиране.

Твърдите са подходящи при проблеми с мускулите и травми, а полутвърдите – при работа с тежести, за профилактика на болката в кръста.

Ако искаме просто да свалим част от натоварването на гръбнака и да облекчим гърба, тогава ще вземем коректор за кръста. С него мускулите действат правилно и намалява болката в гърба.

Можем да изберем сами такъв колан, ако просто се изгърбваме, спортуваме, трудим се усилено или при продължително заемане на едно и също положение на тялото. В останалите случаи ни трябва диагноза и назначение от лекар.

Ортопедичен колан

Тези средства обикновено имат в името си „орто, орт“ или подобно буквено съчетание, което ни казва, че изделието е медицинско. Това не значи, че другите средства не са ортопедични. Всички коректори на стойката и реклинатори са специални ортопедични изделия. Те приучват гръбнака към физиологично положение, изправят деформации и изкривявания.

“Демир

Другото недоразумение е по отношение на думата колан. Това средство по-често обхваща и раменния пояс, извежда плещите назад и подравнява лопатките.

stoika-kolan-02

Плюс на коректорите е, че създават стереотип на мускулатурата, който тя запазва и след свалянето на колана. Това значи, че корекцията е трайна, а не само за момента. Позата се съхранява и с времето става привична.

Мнения

Когато оценяват един или друг коректор, потребителите слагат акцент върху два показателя – доколко бързо работи коректорът и дали се вижда под дрехите. Времето за изправяне на стойката се мери в дни – примерно 15 или 21 дни, по-дълъг срок се приема скептично от пациентите. Те искат коланите да са с бежов или розов цвят, да не се натрапват и да не прозират през облеклото.

Отделно в мненията си потребителите отбелязват материала на колана – дали е мек, дали протрива гърба или убива.

Общото мнение е, че корсетите и коректорите помагат там, където други средства не са имали ефект – нито лечебна гимнастика, нито масажи, нито рехабилитационни процедури.

Вижте още мнения и непременно оставете своя отзив ТУК в нашия форум за колани и корсети за коригиране на стойката и изправяне на гърба!

Детски колан

В предучилищна възраст се откриват изкривявания при 15% от децата. До края на гимназиалния курс те стават 67% от всички ученици. Изгърбването не е само естетически проблем. То причинява главоболие, дискомфорт в гърдите и гърба, дори разстройство в нервната с-ма.

stoika-kolan-01

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

В леките случаи – преди да възникнат органични изменения в самия гръбнак, стойката може напълно да се изправи. Основните компоненти на терапията са лечебни гимнастика и масаж, мануална, хидро- и физиотерапия.

До ортопедичен колан се прибягва, когато са настъпили трайни деформации. Целта е да се спре задълбочаването им. За незначителни изкривявания се предпочитат колани от еластични материали, а при по-изразени деформации – твърди ортези, приготвени индивидуално.

Откъде се взема изгодно?

Коригиращите средства са медиц. изделия, те се продават в специализирани ортопедични магазини – физически и онлайн, както и в аптеките. Изборът е толкова голям, че се изгубваме сред модели и цени – продават се буквално хиляди артикули, модели, разновидности. Ако коланът не е изписан от лекар, то е добре да се купи от физически магазин, за да се използва възможността за консултация на място.

За изгодна покупка следете рекламите в интернет за промоции, акции и намаления.

Корсет или коректор за стойка

Корсетът (реклинатор) за стойка е за профилактика и за началните стадии на деформиране на осанката – при изгърбване. Избираме такъв, когато в ежедневието ни има провокиращи условия за изкривяване – дълго пишем приведени, работим в неудобна позиция и т.н. Корсетът не ни държи изправени – той ни учи да се изправяме и да свикнем с правилната позиция. Принуждава ни да стоим правилно, докато стойката стане естествена за нас.

Коректорът за стойка се назначава на болни с патологични изменения на гръбначния стълб, например кифоза, сколиоза, остеопороза, остеохондроза, травми на гръбнака. Коректорът наистина коригира – насилствено възстановява правилната позиция. Ето защо това средство се носи само за определен срок. При превишаването му има риск от отслабване на мускулатурата на гърба.

 

Магнитен коректор

По мнение на специалистите, това са доста ефикасни ортопедични средства за корекция на стойката. Вътре в изделието са поставени магнитни пластини, които осигуряват допълнително лечебно въздействие. В различните модели се използват от 6 до 12 магнита. Те се зашиват в линия по гръбнака или по кръста. Благодарение на това разположение те демонстрират максимален лечебен ефект.

Магнитният колан работи със статично магнитно поле, създавано между магнитите. Това поле е с ниска честота. То въздействие на молекулите вода в кръвта. Под нейно влияние те се свързват с токсините и ги неутрализират.

прегърбена стойка

Изправената стойка носи и красота

Освен това магнитното поле влияе на обменните процеси. Намалява възпалението, отичането, ускорява кръвооборота през увредения участък.

При редовна употреба подобрява кръвоснабдяването на мускулите, нормализира техния тонус (поради което те заемат правилно положение). Мускулатурата придобива способността да издържа по-големи натоварвания и по-добре поддържа гръбнака в правилна позиция.

В добавка магнитните пластини в корсета влияят на биоактивните точки по тялото и намаляват болезнените усещания.

Дамски корсет

Как да изберем истински удобен коректор за себе си? Този въпрос стои най-остро за жените. Първо, те имат бюст, който не трябва да бъде притискан от ремъците. И второ, коланът не трябва да се вижда през дрехите. Добре е също да бъде удобен, да не притиска, да не стърже по кожата.

Изхождайки от гореописаните критерии, дамите по-често се насочват към меките еластични коректори със средна фиксация. Те наистина помагат за контрол върху правилната стойка, но не са за всякакви случаи.

Смята се, че мекият коректор не може да навреди, но от него се иска да помогне, нали? За жените е важно коректорът да има анатомична кройка и да бъде с удобни, регулируеми ремъци.

Мнения

Според един световен рейтинг лист най-добрите корсети за жени са КРЕЙТ F-14, Orlett CS-150, Комф-Орт К-503 и Тривес Т-1790. Нито един от тях не е в продажба в България.

Дали е нас приоритетно се избира по цена или имаме други критерии? Молим, включете се в коментарите и споделете какъв колан/ корсет сте носили и дали сте доволни. Споделете как сте се справили с изкривяването и за колко време.

Упражнения за изправяне на гърба

Ако дълго игнорираме изгърбването, ни чакат сериозни проблеми.

Всеки 2.5 см, с които издаваме главата напред от нормалното положение водят до 4.5 кг допълнително натоварване на гърба и шията. Само правилната осанка позволява на гръбнака с лекота да носи товара на тялото.

Упражненията за възвръщане на правилното положение винаги са навременни. Те са добри за профилактика и за изправяне. Особено горещо ги препоръчваме на хората, които работят с часове седнали, пред компютър или монитор.

5 прости упражнения ни показват как да отпуснем, укрепим и възстановим мускулатурата. Следствието е изправяне на гръбнака и премахване на изгърбването.

Упражнение 1: притискане на брадичката

Упражнението, което сме избрали, добре укрепва врата и шийните мускули, връща главата в правилното положение.stoika-kolan-03

Изпълнява се от всякаква позиция. Раменете се извеждат назад и се отпускат. Гледаме напред и с два пръста леко натискаме под брадичката и отвеждаме главата назад. Задържаме 5 сек. и отпускаме. Правим 10 повторения и постепенно увеличаваме до 20.

Това упражнение можем да правим в колата, докато чакаме на светофара.

Упражнение 2: облягане на стената

Упражнението отпуска напрегнатата гръдна мускулатура.

Прилепваме гърба към стената, разтваряме краката на ширина 10 см. Коленете са леко сгънати. Гръб, глава, дупе са добре прилепнали до стената. Ръцете, сгънати в лактите, се повдигат. Раменете са паралелни на пода, лопатките се сгъват, за да ги приближим една към друга (подобно буква «W». Задържаме 3 сек.

Нататък вдигаме и изпъваме ръцете, докато получим буква «Y». Не вдигаме раменете (да не докосват ушите). Задържаме 3 сек. Комбинацията W + Y повтаряме 10 пъти.

Упражнение 3: на касата на вратата

Отваряме вратата и заставаме в отвора (под касата). Протягаме ръцете паралелно на пода, пръстите сочат напред. Едната сгъваме в лакътя и с нея се облягаме на касата. Накланяме се напред към изпънатата ръка. Накланяме се към сгънатата ръка. Натискаме и задържаме така 7 – 10 сек. Разтягаме и другата ръка. Общо 2-3 пъти.

Упражнение 4: разтягане на бедрата

Упражнението укрепва горните мускули на гърба, повишава тонуса на мускулите между лопатките.stoika-kolan-04

Заставаме на дясно коляно, като левият крак изнасяме и сгъваме в коляното. Пръстите се натискат към пода. Дланите държат лявото коляно и опъват таза напред. Напрягат се мускулите на корема и се извежда тазът малко назад. Подбрадичката е паралелно на пода. Оставаме в приетото положение 20-30 сек. и сменяме крака.

Упражнение 5: Теглене с въже

Сядаме на пода и протягаме краката пред себе си. На стъпалата хващаме еластична лента или въже и кръстосваме краищата като буква «X». Отвеждаме ръцете, които държат въжето (кръстосано) към бедрата, като ги сгъваме в лактите. Вдигаме ръцете нагоре и задържаме, после бавно се връщаме в началното положение.- Изпълняваме 3 цикъла по 12 пъти.

Ако тези упражнения не ви допадат, едно още един комплекс за правилно разтягане на гърба.

Освен че трябва да сме внимателни да не стигане до изгърбване, можем да помогнем на тялото си да възвърне нормалната си стойка и чрез съпътсвтащи занимания.

Подходяща за изправяне на стойката е без съмнение йогата, но още пилатесът, тай чи, както и специфичната гимнастика „Александър”, която се основава на връзката между духа и тялото.

Неправилна (прегърбена) стойка

Тя не е само недостатък във визията ни, но и сериозен здравословен проблем, от който страдат много хора, но не при всички той е в такава фаза, че да създава неудобства и смущение. Именно поради за хората, които все още не са много прегърбени, имат шанс да подобрят стойката си, за целта обаче се изисква доста упоритост.

По какво се познава?

Неправилната или изкривената стойка се познава най-вече по това, че гръбначният стълб е загубил естествената си “S”-образна изивка. Най-често това се случва още през ученическите години, като следващ фактор се посочва седенето пред компютъра или телевизора в изгърбена позиция, както и носенето на тежко.

Още информация и източници на английски: Работят ли наистина коланите за изправяне на гърба? * Препоръчват ли хиропрактиците да се носи коректор за стойка? * Кои са най-добрите упражнения за изправяне на гърба?

Когато проблемът не е в напреднала фаза, изкривяването рядко се забелязва. В такива случаи за основен индикатор се смята появата на болка в областта на кръста, във врата и гърба, както и във всички мускули и кости. Изгърбването може в същото време да доведе до появата на мигрена и артрит.

Правилно натоварване на двигателната система. Болести на опорно-двигателна система, функции + презентация

А ето го и обещаното видео:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Прегърбена стойка. Изправяне на гърба с упражнения или колан и коректор за стойка?

  1. Информацията е полезна и достъпна, но упражненията ми са малко. Може ли още гимнастика за изправяне на гърба!!!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.