Кога се пука киста на яйчника? Симптоми и истински случаи

Отговорът на въпроса кога се пука киста на яйчника. Кои са симптомите за спукана киста? Кървене и кръвоизлив при цикъл. Възстановяване. Случаи „Как излекувах киста на яйчника“. Как да я стопим? С Дуфастон, турта, хомеопатия и др.

Киста на яйчника е доброкачествено образувание – нещо като балонче с течност. То проявява тенденция към нарастване, по-често – безсимптомно. Понякога има болезненост, противни усещания в ниската половина на корема, разстройване на цикъла и уринирането.

Образуването на кисти е широко разпространено явление, обикновено в репродуктивна възраст. Сред най-честите усложнения са усукване и разрив.

На медицински език се означава като апоплексия на яйчника. Разкъсва се обвивката на кистата и следва кръвоизлив в малкия таз. У

сложнението е тежко и изисква хирургична намеса. Случва се на 1 – 2.5% от пациентките.

Обикновено предварителната диагноза се поставя от „Бърза помощ“. На този момент различаването на спукана киста от други остри хирургични патологии е твърде сложно.

Особености на спукана киста
Спукване на киста на десен яйчник прилича на пристъп на остър апендицит
Спукване на киста на ляв яйчник имитира перфорация на язва на стомаха
Поставяне на точна диагноза в около 5 % от случаите
Основни признаци болка в корема и признаци на вътрешен кръвоизлив

Кога се пука киста на яйчника?

Причини за възникване на киста:

 • Срив в ендокринната система, отклонения във функциите на щитовидна и надбъбречни жлези;
 • Нестабилни хормони, нарушения в менструацията;
 • Инфектирания или възпаляване в зоната на яйчници и маточни тръби;
 • Аборти и хирургични интервенции в половата зона;
 • Страничен ефект от някои лекарства;
 • Генетична предразположеност.

Причини за спукване на киста:

 • Повишено налягане в коремната кухина;
 • Патологични изменения на кръвоносната мрежа в яйчника и като последствие – нарушаване на кръвния поток;
 • Травми на корема;
 • Възпалителни процеси в яйчниците;
 • Нарушено хормонално равновесие;
 • Безконтролен прием на антикоагуланти (за разреждане на кръвта).
kista-01

Рисунка на киста на яйчника

Има случаи, при които спукването се случва при отлично здраве на пациентката и дори подробни изследвания не дават информация за истинската причина.

Симптоми за спукана киста
 • Силна болка в корема, ниско долу, обичайно от страната на увредения яйчник;
 • Слабост, световъртеж, втрисане;
 • Гадене;
 • Побледняване на кожата;
 • Замъгляване на съзнанието.

Ключови са болката в корема и признаците на вътрешен кръвоизлив. Изразеността им зависят от размера на кистата и интензивността на разлива.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Болката при спукана киста се появява остро, внезапно, на фона на отлично здраве. Някои пациентки го сравняват с удар с нож. Възможно е от болката да се загуби за кратко съзнание, но жената бързо се съвзема.

Болевите усещания се локализират над венериния хълм – централно или малко встрани. Те се отразяват към кръста, вулвата и правото черво.kista-02

Останалите признаци са доста объркващи – те се проявяват при множество заболявания. Например гадене, сърцебиене, повръщане.

За вътрешен кръвоизлив говорят симптоми на анемия. Жената побледнява, завива й се свят, изпитва слабост и сухота в устата. Пада й кръвното, не ходи до тоалетна. Изработването на урина рязко спада заради лошия бъбречен кръвоток.

Ако кистата е неголяма, на преден план излизат симптомите на вътрешен кръвоизлив. При палпация се усеща слаба болезненост едностранно. Възможни са изтичания от влагалището с включвания на кръв.

При изразен кръвоизлив и събирането на голямо количество кръв в малкия таз стените на влагалището „увисват“, което добре се вижда при преглед.

Повреденият яйчник е увеличен, болезнен при палпация. Изместването на маточната шийка поражда болевия синдром.

Видове спукване според тежест на симптоматиката
Степен Загуба на кръв
Лека 150 мл
Средна 500 мл
Тежка 1000 мл
Видове спукване според преобладаващите симптоми
Форми Описание
Болева Кръвта се събира под обвивката на спуканата киста, на мястото на увреждането се образува съсирек, който спира по-нататъшното изтичане. Натрупването на течности дразни болевите рецептори и се появява интензивна болка
Анемична Изразено изтичане на кръв в кухината. По-силни са признаците на кръвозагуба – световъртеж, слабост, мушички пред очите, побледняване на кожа и лигавици
Смесена Комбинира и двата типа симптоми със сравнително равна сила
Кървене и цикъл

Каква е менструацията при киста на яйчника? Типичният вариант е откриване на кистата по оплаквания за разстройство на цикъла. Пациентките съобщават за:

 • Изменение на ритъма (цикълът при наличие на киста е нередовен);
 • Болезненост преди и по време на цикъла;
 • Секреция с кървави включвания между циклите;
 • Кървави изтичания преди и след менструацията;
 • Значително увеличение на продължителността на цикъла;
 • Липса на менструация.
Кръвоизлив при цикъл

Кистите на яйчника са различни като тип и влияят различно върху цикъла:

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
 • При фоликулярна киста, възникваща при отсъствие на овулация, възниква забавяне на цикъла с 5 – 7 дни, а по време на цикъла изтичането на кръв е изобилно (като кръвоизлив) и болезнено;
 • При лутеинова киста, формираща се на основата на жълтото тяло, са типични оскъдни и ненавременни менструални цикли, съпроводени с дърпащи болки в корема и болезненост на гърдите;
 • При ендометриоидна киста имаме оскъдно, но често кървене, което свързано или несвързано с цикъла, наличие на постоянни болеви усещания в ниската зона на корема.

При др. видове кисти проявите са разнообразни и непредсказуеми.

В голям процент от случаите менструалния цикъл се изменя.

Възстановяване след операция

Стандартно спукана киста се лекува оперативно. При интервенцията се спира кръвоизливът и се премахва увреденият участък от яйчника. След резекцията органът продължава да функционира. Понякога се налага пълно премахване на яйчника (едностранна овариоектомия) – сам или заедно с маточната тръба.

kista-03

Обичайният подход е лапароскопия

Операцията се провежда лапароскопски или лапаротомично. В първия случай се правят малки отвори, през които се въвеждат инструментите. Във втория случай се получава достъп до яйчника чрез сред на коремната стена. Лапаротомията е спешен метод и се прилага при обширни разриви на кисти, при които трябва отлично промиване на кухината за предотвратяване на усложнения.

При лапароскопската операция възстановяването е бързо – не повече от 7дни. Това е мини инвазивна процедура, максимално щадяща в сравнение с други методи.

Срокът на възстановяване се удължава при усложнения като повреждане на съседни тъкани, интензивен кръвоизлив, повреда на съдове, алергия към анестезията, развитие на инфекция заради слабост на организма.

Болка след операцията: продължителността й може да достигне до 7 дни. Болката е естествена реакция на тялото. Тя минава след затваряне на шевовете.

При болки в яйчника пациентката остава на легло, не извършва резки движения и се придържа към определени правила на хранене. При усилване на болката получава обезболяващи.

 • Менструация след лапароскопия: следващият цикъл може да дойде в срок или да се забави 2 месеца. Ако цикълът дойде без прекъсване, шансовете за зачеване значително се повишават. Принципно след операция се променя характера на менструацията – възможно е цикълът да стане много по-продължителен и обилен.
 • Секреция след лапароскопия: много жени съобщават за интензивна влагалищна секреция, състояща се от слуз, кръв и съсиреци. Тя продължава до 2 седмици след операцията. В първата седмица отделянето е особено интензивно, след което намалява. Патологична секреция с неприятен мирис, жълт/ зелен оттенък или консистенция на извара свидетелстват за инфекциозен процес.
 • Спорт след лапароскопия: възстановяването изисква умерена активност. След седмица на постелен режим пациентката започва да се движи с недълги разходки и лека гимнастика. Активността бори застойните процеси в тъканите и укрепва мускулните тъкани. Тренировни и сериозни натоварвания са допустими 4 месеца след оперативното отстраняване на кистата.

Истински случаи „Излекувах киста на яйчника“

Лекарите утвърждават, че киста се лекува главно хирургически. Но множество пациентки споделят във форумите и социалните мрежи за успешно консервативно лечение. Тези случаи са истински и имат една особеност – касае се за малки кисти, развиващи се безсимптомно. Именно при такива кисти с успех завършват опитите за „стопяване“ – медикаментозно или с народни средства.

Не се рискува с консервативно лечение при възраст над 40 г., при голям размер на образуванието, при липсата на точна диагностика за вида на кистата, при дори минимално подозрение за онкологичен процес.

Как да стопим киста?

Най-напред: не всяка киста се нуждае от стопяване. По-точно някои от тези образувания се стопяват сами. Така наречените функционални, фоликуларни и кисти на жълтото тяло могат да извършат обратно развитие.

Съвременната медикаментозна терапия включва:

 • Противовъзпалителна терапия с антибиотици или нестероидни противовъзпалителни;
 • Системна ензимна и имунна терапия;
 • Хормонални препарати (противозачатъчни, прогестагени и др.).

Лекарствени препарати се назначават на пациентки в детеродна възраст, за да се съхрани тази възможност. Лечението започва с подбрани орални контрацептиви. Най-често се използва Дуфастон – препарат-аналаг на натурален прогестерон, който значиетелно облекчава работата на жълтото тяло.

Дуфастон

Днес Дуфастон е приет за водещ сред ефикасните контрацептиви, особено при фоликуларна киста на яйчника. Често го назначават не само заради неговата ефикасност, но и заради сравнително ограниченото к-во негативни явления.

Оптималният препарат и неговата дозировка се посочва от лекар, на база изследвания и анализи. Въпреки своята висока ефикасност, Дуфастон не е оптималният препарат за всяка пациентка.

Хормоналните контрацептиви при кистозни и други новообразувания върху яйчниците носят висок риск от развитие на онкологичен процес. Всички такива препарати, включително Дуфастон, не са панацея при кисти. Ако няколко месеца след началото на приема не се отбелязва напредък, на пациентката се предлага хирургическо отстраняване.

Лечение с турта

Билката е водеща при всякакви новообразувания на половата система – миоми, кисти и др. Рецепта за лечение с билков комплекс е дадена от лечителя Димков. Той поръчва да се смесят равни дози бял равнец, турта и невен. Да се накиснат в студена вода, варене 4 мин., запарка 20 мин.

Схемата на прием е 3 Х 300 мл. Дневната доза осигуряваме като в 1 л вода пуснем по 1 с.л. от всяка билка. Лекарството се пие в течение на 1 месец.

Хомеопатия

Ако се избере хомеопатия, тя трябва да се започне незабавно при поставяне на диагнозата, още преди консервативното лекарствено лечение. Правилно подбраният препарат бързо и лесно сваля възпалението и неприятните симптоми. При продължителна терапия е твърде вероятно да се стигне до свиване на кистата или до пълното й стопяване.

За кисти хомеопатията използва най-много Апис, Аурум муриатикум, Бовиста, Туя, Лахезис, Паладиум, Колоцинтис, Платинум, Подофилум, Рус, Силицеа, Йодиум, Калиев бромид, Рана Буфо.

Това са основните препарати, сред които се избира при различните кисти на яйчника. Изборът зависи от локализацията на кистата. Например

 • при дясностранна киста се предпочитат Апис, Йодиум и Подофилум.
 • Ако кистата е на левия яйчник, по-добре действат Лахезис, Фосфор и Туя.

Друг критерий за избор е наличието на чувствителност (болезненост) при докосване на образуванието.

Изхождайки от структурните характеристики, върху съединителна и фиброзна тъкан най-добре действа Силицеа. Той е подходящ при безболезнена, но чувствителна при палпация тънкостенна киста, при хронични гнойно-възпалителни процеси, потребност от свеж въздух, непонасяне на горещини и същевременно подобряване от топло. На жлезисти тъкани подхождат Аурум, Туя и Подофилум.

Важно преимущество на хомеопатичното лечение е постоянната връзка между лекар и пациент. Проследяват се измененията и при нужда терапията се изменя.

Още за кистите

Една от основните причини за появата на киста на яйчниците е нередовната менструация. Понякога се получават и кръвоизливи.

Болките, както и закъснението на месечния цикъл могат да се смятат за индикация за наличието на кисти.

От своя страна, кистите се разглеждат като функционални и органични, като вторите се дължат най-вече на тъканно натрупване. Функционалните са пряко свързани с месечния цикъл, като именно когато те са големи, предизвикват закъснения, болки, обилни кръвоизливи.

Рисковете от усложнения се дължат най-вече на факта, че наличието на кисти се установява сравнително трудно. Най-ясният белег е промяната на засегнатия яйчник и неговото уголемяване. При наличието на киста органът може да нарасне до размерите на лимон. Когато този признак не е налице, но съществуват съмнения, се прави и ехография, която обхваща таза и вътрешността на вагината.

В зависимост от това какъв е видът се избира и подходящо лечение.

Най-често изборът за лечение на функционална киста пада върху медикаментозното лечение, като трябва да се има предвид, че близо 80% от кистите през пубертета и менопаузата са именно такива. Една от възможните превенции е приемът на противозачатъчни таблетки, които стопират овулацията.

Самото лечение в повечето случаи трае 45 дни и се основава на продукти, оказващи влияние върху хипофизата и блокират дейността на яйчниците.

Органичната киста изисква хирургическа намеса.

Вижте и ТОВА:

Поликистозни яйчници – лечение с билки и други средства

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Кога се пука киста на яйчника? Симптоми и истински случаи

 1. zdr-te ot blizo 2 god imam problem s menstruaciqta.spira da mi idva kato otida na lekar mi predpisvat hap4eta koito da piq 3 meseca dokato gi piq vsi4ko e nared idva mi daje na edna i sashta data.spra li gi to4no 4 meseca mi idva i pak spira.i taka pak se po4va s hap4etata.nesa mi kazali da imam neshto samo kazvat neka probvame hap4eta da vidim kak shte si i taka 2 god ve4e.nz kvo da pravq

 2. Кога се пука киста на яйчника, има ли връзка с овулацията и с цикъла. Имам едно пукане и още две кисти отдясно.

 3. Повръщане през 20 минути, слабост до припадък, температура – това е при мен, дали са симптоми на спукана киста, защото имам няколко, но не се реших да ги оперирам.

 4. аз как излекувах киста на яйчника – Дуфастон и турта. Много мислех за хомеопатия, но излизаше прекалено скъпо.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.