Папая. Ползи и вреди. Папаин и Вердин. Цена на ензими от папая. Мнения, противопоказания

Как се яде папая? Какви ползи и странични ефекти има? Ензими от папая и папаин за отслабване и др. Мнения, противопоказания. Добавката Вердин

Папая е сладка и вкусна, при това нискокалорична. В 100 г има само 43 кКал – отличен плод за диета.

Очаква се, че жълтият й цвят дава каротин, но в случая е друго ценно вещество – карикаксантин + ензимите папаин и албумин.

Целебните й качества се знаят от векове. Тя е чудна за храносмилането. Активно се влага в козметика, лекарства и скрабове за кожа. Самият сок е целебен при дермопатологии.

Какво ни дава папаята (на 100 г продукт)
Основни вещества Витамини Минерали
Белтъчини 0.47 г С – 60.9 мг Калий 182 мг
Мазнини 0.26 г В4 – 6.1 мг Магнезий 21 мг
Въглехидрати 10.82 г В3 – 0.357 мг Калций 20 мг
Вода 88.06 г Е – 0.3 мг Фосфор 10 мг
Други 0.39 г В5 – 0.191 мг Натрий 8 мг

Ползи от ядене на папая и ензима папаин

Папаята е полезна за ядене, но има и ред рецепти за външна употреба. Например сок или пюре от този плод разрушава кератина, отслабва космите и препятства появата на нови. Ето защо може да се полза за обезкосмяване.

papain-01

Ярък цвят, екзотични форми, непознат вкус – всичко в папаята ни говори за Тропика

От корите на неузряла папая се добива млечен сок, който в медицината се изсушава и използва в препарати против екзема и стомашни проблеми.

Още ползи от папаята в таблица.

Защо да използваме папая
Сфера на влияние Как влияе
Обмяна помага на тялото да извлече максимум хранителни в-ва
Кожа цери дерматози и екземи, успокоява при ухапвания от насекоми и изгаряния, влага се в козметика
Храносмилане цери колити, гастрити, язви на стомах и 12-пръстно черво, чисти червата
Вътрешни органи астма, ч. дроб, висока захар, гръбначен стълб, дискова херния
През и след бременността пюрето от папая се усвоява лесно и е идеална храна за мама и кърмачето, тонизира растежа на децата

Непременно си купете папая, ако страдате периодично от киселини. Тя неутрализира излишното количество в стомаха и спира неприятното явление. В същото време ще ви пречисти от паразити, особено от глисти.

Вреди и противопоказания

Въпреки че папаята е полезна, целебна и диетична, тя има и свои особености. Незнанието може да ни донесе немалко негативи.

Недоузрелите плодове на папаята са отровни и опасни. В сока им се намира алкалоида карипаин, когото наричат още сок-латекс. В големи количества това е опасна отрова, която причина най-малкото раздразнение на кожата, алергичен отговор или разстройва стомаха, а в тежки случаи се стига до интоксикация и болки в корема.

“Фигурин

Ако сте купили папая и виждате, че сокът й е безцветен и воднист, значи сте взели незряла. В белезникавия сок има отровни съставки, просто не яжте този плод!

Сокът на папаята трябва да е бял и с еднороден цвят. Избирайте винаги зрели плодове, които са меки и гладки, ярко жълти. Ако се съмнявате в зрелостта, леко обварете сърцевината и използвайте като плодово пюре. Но въобще не рискувайте, ако сте склонни към алергии.

Папаята за нас е екзотичен плод, затова винаги трябва да внимаваме.

Мнения за папая ензими

Сред хранителните добавки има цяла една група под мотото „ензими от папая“. Те се афишират като препарати за подобряване на храносмилането и за вегетарианци. Има ги като капсули и таблетки – обикновени или дъвчащи.

papain-02

Папая расте на палмоподобно дърво, само на неговия връх

В чуждестранните форуми този тип биодобавки събират предимно положителни отзиви. Наричат ги „една от най-добрите ми покупки за храносмилане“ и „бюджетно решение за стомашни проблеми“. Хората се радват главно на факта, че хапчетата са ефективни, а не струват твърде много.

Съществуват и недоволни потребители. Такива наричат ензимите от папая слаби пред ефективността на пробиотиците. „Вкусни бонбонки, но не чак толкова полезни“, „несериозни и неефективни“ са още мнения, които почерпихме от пациентските групи.

Малко българи са дали мнение за папаята и нейните ензими. Да се включим с впечатления тук, под този материал. Вижте мнения и добавете и вие своя отзив ТУК в нашия форум за папаята и ензимите от папая, или оставете коментар по-долу под публикацията!

Папаин

В голямо количество това съединение се среща в екзотичния плод папая, който расте на Хаваите и по крайбрежието на Индийско море. Второ място по количество заемат манго, ананас, банан и киви.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Но колкото и много папаин да подават, тези плодове не са надежден източник на ензима. Трябва да изяждаме поне 1 кг папая на ден, за да отрегулираме храносмилането. А толкова голямо количество дори не е полезно.

Ето защо ензимът папаин при нужда получаваме от биодобавки, в които той е екстрахиран и точно дозиран. За съединение, което има опасни свойства, е по-добре да се приема контролирано от готови препарати.

Но какво точно е папаин и защо ни трябва?

Папаин е растит. ензим, който обладава протеолитични свойства. Използваме тази непозната дума, защото ще я прочетете и другаде. Протеолитичен означава, че разгражда протеините на техните съставни аминокиселини. Това го прави и папаин от папаята – ускорява обмяната на веществата, бързо разгражда протеините и разтваря мазнините.

Функции на папаин: антибактериални, антисептични. Особено ефикасен срещу хеликобактер пилори, който се настанява в стомашната лигавица и паразитира в целия тракт. Бори се с хелминти и глисти. Активизира имунитета. Отстранява простудни симптоми. Едновременно активизира отделянето на урина и на жлъчен сок. Естествено слабително.

Бонус за желаещите да се вталят: папаин разгражда мазнините и ускорява регенерацията на мускулите. Това значи, че с него тренировките са по-ефикасни, а загубата на обеми – по-бърза.

Както плодът папая е полезен и заедно с това опасен, така и биодобавките с папаин имат двойствена природа. Не трябва да се пият на гладно, защото носят риск от стомашна ерозия, реални провокатори са на гастрити и язви.

Ненормираният прием на добавката и предозирането й увеличава чревната перисталтика (сила и честота на съкращения на гладката мускулатура). Ако това продължи повече, се поражда риск от обезводняване и чревни кръвоизливи.

Не препоръчваме съчетаването на папаин заедно с агресивни плодове, които дразнят стомашните стени (ананас, киви, витамин С).

Папаин: защо ни е нужен

Представете си, че задно с храносмилателни проблеми от вас си заминат и мимическите бръчки. Супер, нали? Това го подарява папаин, който не се синтезира лабораторно, а се добива само от папая. Активно се използва в лекарствени ензимни и антихелминтни препарати, бактериостатични вещества и козметични средства.

Папаин или панкреатин?

Панкреатин като ензим за добър стомах ни е много по-добре познат. Да го сравним с папаин: кой е за предпочитане?

papain-03

Папая се преработва за извличане на ензима папаин

Панкреатин е синтетично добито съединение с ензимна активност. Предназначен е за разграждане на белтъчини и мазнини и за трудна за смилане храна. Назначава се от лекарите при панкреатит, ензимна недостатъчност, гастрит.

Къде е разликата? Панкреатин е лекарствено средство, само при изразени проблеми. Ако сме решили да се самолекуваме, ще го заменим с папаин. Папаин можем да си самоизпишем и профилактично.

Друга разлика – панкреатин се синтезира от животински материал и има ред странични ефекти. Папаин е нов аналог на растителна основа с намален риск от негативи.

А сега ще видим как ензимът папаин се комбинира с панкреатин, когато се правят по-ефикасни препарати с лечебни цели.

Добавката Вердин

Под името Вердин се продават серия продукти за стомах, ч. дроб и храносмилане. В полето на нашия интерес е само една от тях.

Нарича се „Вердин ензим“ и само в нея участват ензимите панкреатин и папаин плюс следните добавки: киселината L-глутамин за мускулната тъкан, ензимът малцова диастаза, който разгражда въглехидратите, бромелаин, който потискат апетита и активизира имунитета.

В добавката има още фибри и пробиотик, с което Вердин става оптимален препарат в подкрепа на храносмилателната функция.

Дозата му е от 3 бройки на ден, така че лечението с него излиза 10 лв на седмица.

За плода папая

Представете си, че пъпешите растат по дърветата. Екзотично, но реално. Само ще ги наречем папая. Папаята е аналог на познатия ни пъпеш. Плодът й по форма, строеж и вкус, дори по химически състав прилича на пъпеш.

Но не е, разбира се. Тя се казва mamão и pawpaw. Представлява плодът на дървото Carica papaya. Представлява невисоко стройно дърво с тънък, лишен от клони ствол с височина 5 – 10 м. Увенчан е от чадър палмообразни нарязани листа на дълги дръжки. Те са над половин метър в диаметър, даже стигат до 70 см. Цветът се появява в основата и после се трансформира в едър плод.

Плодчето папая е с диаметър 10 – 30 см, дължината 15 – 45 см. Зрелият плод е мек и с цвят от жълто до кехлибар.

Как се яде папая плод

Екзотичната папая се яде свежа и сурова. Кората не се употребява – тя се отделя и изхвърля. Семената – не, по-долу обясняваме защо.

Консумират се на 100% узрели и сочни плодове.

В родните на папаята страни употребяват този плод за закуска, защото засища добре. Освен това става за десерт. Добавят го в салати.

papain-04

На основата на папаин от папая се произвеждат десетки био добавки за стомах и др. проблеми

Незрелите плодове ги задушават или ги сушат и смилат като добавка за къри.

Най-много папаята се яде самостоятелно – точно като плод. Мнозина постъпват така заради полезните й свойства, обаче има един проблем – нейния специфичен мирис. Той не се въприема твърде добре, затова е изобретен начин да се потиска – чрез комбинацията с цитруси.

Най-добър начин за консумиране на папая: взимаме кубче папая, поливаме го със свеж сок от лимон, лайм или портокал. В тази комбинация вкусът на папаята става по-бляскав и подчертан.

Папаята се консумира охладена. Така вкусът й става по-наситен и сладък.

Най-правилно е папая да се яде половин час преди основно хранене. По този начин полезните ензими в нея най-пълно въздействат на храносмилането.

Сок, смути, фреш от папая: възможно ли е? Абсолютно! Слагаме папая в блендер, добавяме минер. вода и лимонено сокче. Получава се вкусна и полезна напитка.

Добро съчетание на папая с мляко, подправени с щипка ванилия – разбиваме ги в блендер. Получава се отличен млечен коктейл.

За салата комбинираме папаята с цитруси, ананас или киви. Идеалните съчетания на това дете на Тропика са с портокали и лайм

И нещо още по-екзотично: от папаята се вари сладко. Добавяме парченца в ястия вместо тиква или тиквички. В зеленчукови и месни блюда разглежданият плод се разкрива по-особено. Опитайте, може би ще ви допадне.

Как се реже

Първо разделяме плода на две части по дължина, като използваме остър нож. Отделяме всички семена, все едно обработваме пъпеш. Много лесно става с обикновена лъжица.

След като премахнем семената, може да продължим да ядем плода с лъжица.

Другият начин е да обелим кората и да нарежем, отново точно като пъпеш. Дори никога да не сте докосвали папая, ако знаете как да обработите пъпеш, ще се справите и с непознатия ви плод.

Папаята се реже на кубчета с приблизителен размер 2-3 см във всяка страна.

Семена от папая

При почистване на папаята отделяме семената, но не ги изхвърляме.

Измийте ги внимателно и ги оставете да изсъхнат. Когато са добре подсушени, ще ги смелим в кафемелачка. Вече имаме екзотична и непозната подправка, която се използва като алтернатива на черния пипер. Ето как и семената носят голяма полза.

А дали можем да си отгледаме папая от семена?

Засаждане на папая от семена

В домашни условия папая расте максимум до 6 метра. Използват я при по-топъл климат за декорация в градини, веранди, балкони и тераси, които имат възможност да се затварят и отопляват. Дървото е достатъчно капризно, но дори и в България можем да се пробваме. Имаме шанс.

Изисквания към посадъчния материал

За хващане на папая от семена ни трябват семена от пресен плод. Плодът се разрязва, изваждат се семената, промиват се с чиста вода и се подсушават около 24 часа. Отделят се нередовните.

Подготовката за посаждане се прави по два начина:

  1. Първият – за 12 часа слагаме семената във влажен пясък и ги покриваме с фолио;
  2. Вторият – натапяме семената в препарат, който стимулира покълването.

Оптималният срок за това упражнение е месец март, когато вече има достатъчно светлина. Ако се пробвате по друго време, непременно осигурете допълнително осветление.

Почва и съд

Подготвяме си почва, съставена от равни части почва тип градинска, торф и песъчлив елемент. По-лесното е да се вземе смеска за фикус и да се обогати с пясък.

За съд вземете дълъг контейнер, на чието дъно сложете чакъл за дренаж.

За посева вземете голямо количество семена, само най-здравите. Посадете ги на разстояние 1 см едно от друго, на дълбочина от 2 см.

Очакваме да покълнат след 12 – 15 дни. Ако сме обработили семената, процентът на покълналите ще бъде висок.

Папаята е дете на тропиците, затова да се хване от семе никак не е сложно. Просто трябват правилни температури, отлична осветеност и влажна почва и околна среда.

Съдът със семената се покрива със стъкло, за да се създаде парников ефект. Непременно проветряваме около 1 час всеки ден, махайки стъклото.

Покълналите растения разреждаме в отделни саксии.

Отглеждане

Младите растения се поливат редовно, но с малки дози вода, за да не допусне загниване на корените. Също не допускаме и пресъхване на почвата.

Кълновете искат и светлина. Ако липсва, добре дошло е изкуственото осветление с луминисцентни лампи. Но слънцето е най-добре, нали!

  • Температурен режим: +18 / +24° С е оптималната температура. Високите градуси не вредят на растението, но ще регулираме поливането. Дори листата да завехнат, водата ще върне свежия им вид. В горещините смело оставяме саксиите на въздух – на балкон или веранда.
  • Поливане и влажност: листата имат внушителна площ, от която влагата просто заминава. Затова й трябва ежедневно поливане. Поддържайте висока влажност на въздуха, като пръскате с пулверизатор. Преовлажняването е крайно нежелателно, затова саксиите трябва да са с отличен дренаж за отвеждане на излишъка. В прохладно време намаляваме поливането.
  • Торене: започва 2 седмици след първото пресаждане. Внасят се минерални торове в интервал от 2 седмици. Дървото добре реагира и на органично подхранване. По време на цъфтенето му трябват фосфорно-калиеви смеси, а при растежа – азотни.
  • Пресаждане: младите растения бързо нарастват на корен и запълват целия съд. Пресаждането е необходимо всяка година, за да не забавим ръста на дървото. Обаче трябва супер внимание! Кореновата система е крайно нежна и чуплива, а дори незначителна повреда води до загиване на растението. Все пак трябва да се научите да пресаждате, защото без това се забавя растежът на дървото, то няма да цъфти, а за плодове направо забравете. Всеки нов съд трябва да е с 8 – 10 см по-голям от предходния.
  • Вредители: въшки и акари се целят в сока на растението, унищожават листата и стъблата, оставят потомство. Използваме инсектициди с акарицидно действие. От народните методи помага сапунен разтвор, отварка от бял равнец или чесън.
  • Болести: най-разпространената е брашнеста мана, която се хваща заради висока влажност или преохлаждане. За профилактика служи строгият температурен режим, контрол върху поливането и редовно оглеждане. Борбата с белия налеп е ефикасна с  колоидна сяра или меден сулфат. Помагат и фунгициди. От народните методи – разтвор на сапун и сода, разтвор на пепел, слабо розов р-р на калиев перманганат, както и отвара от лук или чесън.

Ще получим ли наистина плод в домашни условия?

Плодоносенето в домашни условия е наистина спорен въпрос. Някои стопани съобщават за падане на плодовете преди да съзреят, други се хвалят с реколта. Първото цъфтене очакваме 10-11 месеца след засаждането, а после естествено се появяват и плодовете.

Жените от Хаваите и Шри Ланка използвали сока от папая като контрацептив и за абортиране. Обаче дали са знаели, че действа и на гърдите?

Гърдите се увеличават с плод от папая

Известната папая (плод) не само че спомага за намаляване на телесното тегло, но и увеличава гърдите

Папаята е един от продуктите, който носи най-големи ползи за здравето на жената. Редовната консумация на вкусния плод спомага за редуциране на излишното тегло, но в същото време води до увеличаване на бюста и изчистване на кожата.

За ползите на папаята в областта на отслабването диетолозите говорят най-вече от гледна точка на съдържащитя се в нея ензим, наречен папаин, както и на химотрипсин, каротин и изболие от аминокиселини. Цялото това разноорбазие от полезни вещества, към които трябва да добавим и витамин С, се съчетава с изключително ниското наличие на калории. С цел отслабване папаята се конумира още зелена, тъй като в нея папая ензимите са почти двойно.

Те разграждат въглехидратите и белтъчините, като незаменима е помощта им в процеса на обработване на мазнините, а оттам и в обмяната на веществата. По този начин излишната мастна тъкан се освобождава, гарантирайки дълготраен ефект.

папая - плод

Папаята е наричана ангелски плод

Любопитна е подробността, че зелената папая е смятан за плод, който увеличава женския бюст. В Китай той често се използва за тази цел, като местните разчитат на ензимите, които се съдържат в него, за да стимулират секрецията на яйчниците и да „изпълнят” гърдите.

Същите тези ензими са и незаменим помощник в битката за красива кожа.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Папая. Ползи и вреди. Папаин и Вердин. Цена на ензими от папая. Мнения, противопоказания

  1. Откъде се купуват семена от папая, искам да си засея и да си гледам. Колко струват горе/долу?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.