Лохии след секцио и раждане. Колко време? Миризма и цикъл след това

Какво представляват лохии след секцио? Лохии след раждане. Миризма и колко време продължават. Цикъл след лохии

След раждане – естествено и оперативно, у жената започва вагинално кръвотечение. То е известно като „лохии“. Някои майки се удивляват, че след секцио от влагалището изтича кръв, но това е нормален процес. Тялото се освобождава от излишна кръв и тъкани в матката, които са помагали на детето да расте.

Най-обилното изтичане се наблюдава в началните дни след раждането. Възможно е и по-късно да се случи силен кръвоизлив. В какви случаи той показва проблем и кога е нужен лекар? Разказваме!

Цвят има нормалната, физиологична лохия: той е променящ се! А ние трябва да следим сроковете.

Как се изменя цвета на лохията по дни
дни след раждането цвят на секрецията
2 – 3 червена от съдържанието на много кръв, отделила се при раждането и от раневата повърхност
4 – 7 прибавят се частици откъсващи се ненужни тъкани, които са вече мъртви, гният и придават на секрета тъмночервен или кафеникав цвят
7 – 10 левкоцитите се увеличават, докато тъканите вече са изчистени, секрецията става жълто-бяла
10 – 21 светли, воднисти, със серозно-слузеста консистенция, те са нещо като последна „промивка“ на вътрешността

Постепенно количеството лохия намалява и към края на 3-та седмица от раждането спира и скоро изчезва безследно.

При по-дълго оттичане на следродови секрети говорим за лохиометра – застой на лохия в маточната кухина. Създава се риск от инфектиране на намиращата се в матката субстанция – лимфата, кръвта и остатъците от тъкани са отлична хранителна среда за размножаване на микробна флора. Най-често поради лохиометра се развива ендометрит – възпаляване на лигавицата, с която е „тапицирана“ отвътре матката (ендометриум).

Какво значи лохии?

За да обясним процеса, да се върнем назад. След зачеване тялото на майката изработва нови тъкани, които да хранят, поддържат и защитават ембриона. Грубо казано, това са плацентата и феталните мембрани. Плацентата осигурява храненето и пречи кръвта на майката и детето да се смесят, а мембраните обвиват плода и имат ред свои задачи.

lohii-03

Механизъм на отделяне на плацентата и нейното преглеждане след това за евентуални остатъци в матката

Щом се роди детето, тези обемисти тъкани (плацентата е орган) се откъсват от мястото си и също напускат тялото, оставяйки обширна рана. Тя се покрива с гранулираща тъкан – започва процес на регенерация.

Гранулиращите клетки отделят свои ензими, които разбиват и разреждат образуваните кръвни съсиреци и откъсващите се ненужни тъкани, помагайки изтичането им. Освен това през повърхността на раната проникват левкоцити, еритроцити, плазма и лимфа. Всички тези елементи заедно образуват следродовия раневи секрет – лохия, който нормално излиза през цервикалния канал във влагалището.

Неприятна миризма и лохии

Лохиите съдържат отмрели клетки от кръв и тъкани, които започват да гният. Поради това е логично да се появи миризма, но не трябва да е силно изразена. Това е белег за патологичен процес – лохиометра.

Демир бозан билки за бъбреци

Лохиометра се появява поради:

  • механични препятствия на пътя на изтичащите мъртви клетки  – например прегъване на матката, запушване на канала;
  • неспособност на матката да се съкрати достатъчно – при голямо бебе, многоплодна бременност, слаба родова дейност, цезарово сечение и др. фактори за прекалено разтягане на матката, както и поради продължителен престой на легло и малка активност след раждането.

Симптоми на лохиометра

Лохиометра – патологични лохии, се развива 5 – 7 дни след раждането.

Характеризира се със забележимо намаляване или спиране на следродовата секреция от матката. Заедно с това се отбелязва увеличаване на размера на матката в сравнение с предните 4-5 дни от раждането. Има болезненост в матката при палпация. Общото състояние на жената остава добро, температурата е в норма, няма тахикардия.

При липсата на лечение се появяват Т° от 38-40°С, втрисане, спастични болки, тахикардия. Лохиите стават мътни с неприятен остър мирис.

След още 1 – 2 дни без лечение температурата критично намалява, едновременно с това се появяват течни гноевидни лохиални секрети.

Лохиометра се диагностицира с гинекологичен преглед, при който се вижда неравномерно увеличена и болезнена матка, които има плътно-еластична консистенция, често със закрива вътрешност или прегъната.

Диагнозата се доуточнява с ултразвуково изследване, което показва разширяване на вътрешността на матката и събрани в нея съсиреци и течна кръв.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
Колко време продължават?

Много жени приемат следродилното кървене за възобновяване на менструалния цикъл. Особено объркваща е ситуацията, когато маточното изтичане спре 1 седм. след раждането и след време отново започне.lohii-01

Различаването на лохии от менструация става с помощта на сроковете. В нормални условия менструацията започва след приключване на следродилния период. Точното време зависи от общото здраве на жената, функционирането на хормоналната й с-ма, наличието на инфекциозни и възпалителни процеси на репродукт. органи, както и това дали кърми. Ако лактацията й продължава с месеци, то менструацията може да се забави до 1 година. Това се случва заради хормона пролактин, който понякога блокира съзряването на яйцеклетки.

Лохии повече от 40 дни

Нормално лохиите продължават 40-50 дни или по-точно 6 седмици. През половината време те вече не приличат на кървене, а по-скоро на секреция с ограничен обем.

Ако 7 – 10 дни след раждането все още изтича кръв, спешно съобщете на лекар. Подобна ситуация се наблюдава при бавно или неправилно заздравяване на матката.

Обилните, силни изтичания след раждането по принцип са повод да се обърнем към лекар. Това може да указва нарушен процес на съкращение на матката или за нарушено съсирване на кръвта. И двете състояния носят риск за живота и мерките не трябва да се отлагат.

40 дни продължителност на лохиите не е закон. Те могат да се прекратят и по-рано, ако майката спре да кърми – тогава се възстановява менструалният цикъл. Но ако лактацията върви, а лохиите спрат и след това отново се възстановят, може би става въпрос за маточно кървене. Проверете.

Видове лохии и цвят

Изчистването на организма след раждане не е стихиен процес. Той е планирано извеждане на ненужните клетки, което се случва по определена природна схема. Затова лекарите знаят съвсем точно в кой момент какво се съдържа в изтичащия секрет.

Установени са три етапа в изчистването, които са означени като Рубра, Сероза и Алба. В трите етапа лохиите са различни по цвят, мирис и консистенция, защото имат различно съдържание. Познавайки процеса, по-ясно ще разбирате какво се случва и ще забележите патологично отклонение.

Лохия Круента

Това не е самостоятелен етап, а първоначалното изтичане на концентрирана кръв с много съсиреци. Случва се веднага след раждането и дори се възприема като част от родовия процес. По-нататък ако има съсиреци, те не трябва да заемат повече от ¼ от обема на секрета.

Лохия Рубра

Това е първият стадий на лохиите, който започва веднага с раждането и продължава 3-4 дни. На латински рубра значи червен. Първата секреция е червена, защото съдържа най-много кръв. Отначало от тялото изтича кръв от раждането и от прясната рана в матката.

Това е единственият период, в който може да се говори за кръвотечение. Нататък лохиите не трябва да са червени, тоест не трябва да включват много кръв.

Лохия Рубра наподобява обилно менструално кървене, по-често има и съсиреци. Заедно с кръвта, вътре се намират и части от маточната лигавица (децидуа).

Лохия Сероза

Вторият стадий на лохиите заменя кървавия период и продължава докъм 10-я ден.

Името показва, че секретът се изменя към серозен. Цветът може да изсветлее към розов (защото вече няма толкова кръв) или да се промени към тъмночервен и кафяв. Тъмният цвят обаче не идва толкова от кръв, колкото от гниещи тъкани. Минали са над 4 дни от раждането и откъснатите тъкани започват да некротизират, което придава тъмен цвят и миризма на гнило.

lohii-02

Специални превръзки за лохии след раждане

С времето напред секретът ще изсветлява и ще става все по-течен (воднист), за да се превърне в Лохия Алба.

Лохия Алба

Последният стадий на лохиите вече е лек и не създава дискомфорт на родилката. Продължава примерно от третата до шестата седм. след раждането. Цветът на секрета върви към жълт, после белезникав и бял. Това е така, защото вече е изтекла цялата ненужна кръв, изведени са навън и остатъците от тъкани. Лохия Алба е преимуществено „смазката“, с чиято помощ тялото се е чистило. С времето тя вече няма какво да извежда навън и изтича в непроменен вид – бяла, водниста, чиста, без мирис.

Лохия Алба съдържа най-вече левкоцити, холестерол, мазнини и слуз.

Зелени лохии

Понякога след раждане се появяват зеленикави секрети с гъста консистенция и неприятна миризма. Те свидетелства за инфекция в матката – цветът се изменя поради наличието на гной. Често това е признак за вече започващ ендометрит.

Жълти лохии

Гъсти секрети, подобни на бучки жълтеникава извара и с увеличено количество, свидетелства за нарастване на гъбичките кандида. Бързо ще познаете вредителя по интензивния сърбеж по половите органи и раздразнението (зачервяване, оток). Диагнозата се потвърждава при микроскопско разглеждане на мазка от влагалището и бактериална посявка на секрет.

Голям съсирек след раждане

Появата на съсиреци в матката след раждане е естествено явление, свързано с протичащите физиологични процеси. Не се бойте, че се случва нещо опасно. Организмът винаги създава съсиреци на мястото, където се прекъсват кръвоносни съдове. Те са нещо като тапи, които предотвратяват изливане на кръвта.

Под съсирека започва възстановяване на тъканите и тогава неговата роля се изчерпва – съсирекът може да се изхвърли. Ако беше повърхностна рана, щеше да стане коричка и да се отчупи, но във вътрешността на матката този съсирек се откъсва и се изхвърля.

Нормално преди това той се разбива на по-малки части и се разрежда, но може да не се случи така. Тогава навън ще излезе голям съсирек, който плаши, но е съвсем безобиден.

Внимание! Всички съсиреци трябва да напуснат матката до 8-я ден след раждането.

При патологии този процес се контролира с ултразвук. Ако кръвоизливът не се прекрати, се провежда изчистване на маточната вътрешност.

Задържане на кръв в матката след раждане

При нарушено съсирване на кръвта не се получават съсиреци, а продължава изтичане на кръв, която може да се събира във вътрешността на органа. Възможно е матката да е спряла да се съкращава, а именно съкращенията изтласкват събраното в нея и я изчистват.

lohii-04

При съмнение за събиране на кръв се прави ултразвук на матката

Възможни причини са:

  • Прием на препарати, които влияят върху процеса на съсирване;
  • Обилна кръвозагуба при раждането;
  • Въвеждане на лекарства в следродилния период;
  • Вродени нарушения.

При нарушено съсирване кръвта остава в матката за дълго и там започва да гние. Това е опасно за възникване на инфекция. Необходимо е максимално бързо изчистване и спиране на кръвоизлива.

Лохии след секцио

Лохии има и след цезарово сечение. По какъвто и начин да се изведе бебето, плацентата и обвивките се премахват, а след тях остава рана.

Обаче след секцио лохиите са по-оскъдни и с по-малко кръв. Причината е, че по време на операцията вътрешността на матката се изчиства с тампони, при което по-голяма част от кръвта се премахва на момента. Тя няма да изтича постепенно, както е при физиологичното раждане.

Колко време продължават лохиите след секцио: тук принципът е същият, както и при вагиналното родоразширение. За нормални се приемат 6 седмици лохии. Ако има изтичане и след този срок, необходимо е да се потърси лекар

При един малък процент жени кръвоизтичането след секция продължава повече от обичайното. Това е в случай, че част от плацентата и мембраните са останали и не са изчистени добре.

Друга причина за кръвотечение над 40 дни е хориокарцинома – рядко заболяване, което се развива след аборт, преждевременно или нормално раждане. Получава се, когато някои клетки на плацентата продължават да растат, въпреки че износването на плода е приключило.

Хориокарцинома понякога е крайно опасно състояние, защото кръвоизливът продължава, докато не се предприеме лечение.

Възстановяване след секцио

Първите часове след операцията се прекарват в интензивен сектор. Майката не трябва да става 12 часа, но не трябва и да лежи безжизнена. Жената задължително трябва да се размърдва (да се превърта настрани, да движи краката). В противен случай има риск съсиреците кръв да не излязат навън, да останат вътре и за започне патологичен процес.

Изкарването на кръвта се стимулира със следното движение: стъпалата се опират на матрака, леко повдигаме бедрата, правим няколко движения с малка амплитуда наляво и надясно и отпускаме. Второто упражнение е извиване на гърдите наляво и надясно. Всичко се прави плавно и бавно.

След секцио лекарят контролира налягането, пулса, количеството кръвоизтичане, съкратителната способност на матката. От тези показатели зависи кога на жената ще се разреши да стане.

В първите дни ходете леко наведени напред, за да не опъвате прекалено шевовете.

На следващ етап се разрешават разходки в коридора – те стимулират съкращаването на матката, тоест нейното събиране обратно към нормалния размер.

Възстановяването след секцио е по-дълго, отколкото при естествено раждане. Пълният процес на обратно пренастройване отнема 3 години, докато при вагиналното раждане е 6 месеца.

lohii-05

Ето как се провежда секцио. Почистването на маточната кухина е перфектно и все пак има лохии след това

Менструацията се възстановява по-рано. Нормалният цикъл се възвръща след 3-4 месеца.

Не бъркайте следродовите кървави секрети лохии с менструация. Те не са така обилни, а мажещи се. По-бързо променят цвета си към прозрачен и после изчезват.

Как се контролират лохиите след секцио: жените носят превръзки за бременни с по-голяма изпиваща способност. Редовно ги подменяйте и при намаляване на секрецията минете към обикновени хилиенни превръзки (това ще се случи около 7 дни след раждането).

Внимание! Лекарите не препоръчват използването на тампони. Зародили се патологични изменения няма да бъдат забелязани навреме или изобщо няма да се видят.

Лохии след раждане (нормално)

Някои жени възприемат влагалищната секреция като нещо нечисто и се стремят по-бързо да се избавят от тях. Всъщност именно лохиите са хигиенични – те изчистват тялото отвътре. Образуването им е толкова естествено, както отделянето на слюнка, сълзи и стомашен сок. Преждевременното прекъсване на лохиите е безсмислено и опасно.

Първа менструация след раждане (цикъл)

В продължение на цели 9 месеца, колкото трае бременността, жената няма менструация. Следва период на прочистване на тялото от самото раждане или наличието на така наречените лохии и едва тогава ред идва на възобновяване на месечния цикъл след раждането.

Веднага след раждането матката започва да възвръща обичайните си форма и размер. Тя се свива, като заедно с това предизвиква свиване и на уголемилите се по време на бременността кръвоносни съдове. Именно през този период налице е кръвотечение, което е напълно нормално, тъй като чрез него тялото се прочиства от останалото от периода на бременността.

Лохиите обаче не са първата менструация след раждането, въпреки че през първите дни са доста обилни. Средно те продължават около 3 седмици след раждането, но при различни жени този период е различен. Лохиите не предизвикват болка.

Ако налице все пак е някакво неразположение, то в най-голяма степен се дължи на свиването на матката.  Най-неприятното от лохиите е, че те са доста продължителни и понякога съпроводени с лоша миризма.

При някои жени първата менструация идва около 12 ден след раждането. Тя е по-слаба и кратка от нормалната.

При тези, които кърмят обаче, месечният цикъл се възобновява след няколко месеца. Това обаче не означава, че не е настъпила овулация и че няма риск от нова бременност.

Едно видео за видовете лохии, включително и по цвят. Има автоматично генерирани субтитри, които можете да си включите от долу вдясно:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Лохии след секцио и раждане. Колко време? Миризма и цикъл след това

  1. Лохии след секцио почти нямах! Няколко дни тече, спря, на два пъти пак тече и край. Направих контролно ултразвук и всичко беше наред.

  2. Имам две секцио с различни лохии, след едното обилно със съсиреци, след второто слабо. Притесних се и ходих на спешен прием, но нямаше проблем.

  3. При мен беше ужасно, реших, че умирам. Излизаха парчета месо! Викам лохии след раждане по-лошо от самото раждане. Но мина, до 3 седмици стана на капане, споко!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.