Менструацията след раждането поражда въпросителни

Какво означава менструация след раждане? Кога идва цикълът? Лохии с неприятна миризма, какво е това?

В продължение на цели 9 месеца, колкото трае бременността, жената няма менструация. Следва период на проичистване на тялото от самото раждане или наличието на така наречените лохии и едва тогава ред идва на възобновяване на месечения цикъл след раждането.

Веднага след раждането матката започва да възвръща обичайните си форма и размер. Тя се свива, като заедно с това предизвиква свиване и на уголемилите се по време на бременността кръвоносни съдове. Именно през този период налице е кръвотечение, което е напълно нормално, тъй като чрез него тялото се прочиства от останалото от периода на бременността.

Лохиите обаче не са първата менструация след раждането, въпреки че през първите дни са доста обилни. Средно те продължават около 3 седмици след раждането, но при различни жени този период е различен. Лохиите не предизвикват болка.

Ако налице все пак е някакво неразположение, то в най-голяма степен се дължи на свиването на матката.  Най-неприятното от лохиите е, че те са доста продължителни и понякога съпроводени с лоша миризма.

При някои жени първата менструация идва около 12 ден след раждането.

Менструация след раждането

Тя е по-слаба и кратка от нормалната.

При тези, които кърмят обаче, месечният цикъл се възобновява след няколко месеца. Това обаче не означава, че не е настъпила овулация и че няма риск от нова бременност.

Оценка на читателите
[Гласували: 1 Средно: 5]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.