20 причини защо трябва да спортуваме. Спортът е здраве! Спорт за деца

Спортът е здраве, есе. Защо трябва да спортуваме и къде? Спорт за деца: Момчета, момичета, тийнейджъри. Художествена гимнастика. Ползи от спорта върху човешкия организъм и отношението му към здравето + презентация. Какво ни дава той?

Спортът укрепва здравето и имунитета. Периодичните физически натоварвания защитават от инфекции и патологични изменения в тялото.

Нуждата от спорт не е клише, макар да се повтаря непрекъснато. Това е категорична необходимост за човека.

Пренебрегването й дава видими резултати от 45 – 50-годишна възраст, когато започват проявите на хронични болести, слабост и други неуредици.

Ключови влияния на спорта
орган и система въздействие в перспектива на целия живот
сърце и съдове умереното аеробно натоварване ги укрепва и ги тренира да издържат на повече стрес и физически изменения
хормонален фон при движение се увеличава производството на хормони, които управляват метаболизма, мускулите и психиката
ЦНС подобрява се функционирането й, профилактира психологични болести
опорен апарат поддържа го и забавя възрастовите дегенеративни процеси
телесна маса при излизане от нормалните граници започва сериозно обременяване на основни органи и затрудняване на тяхната дейност

Съвременният свят е устроен така, че цели групи хора нямат свободно време за спортуване. За младежите без семейни и битови задължения е въпрос на желание и потребност.

sport-06

Движението е култура и възпитание

Семейните хора от средна възраст нагоре (които най-много имат нужда от движение) трудно заделят време, дори и да имат желание и потребност. За капак ежедневието затрупва с проблеми, отнемайки свободното внимание. Необходим е наистина мощен мотив, за да се освободи времеви и психологически прозорец за активности.

Но спортът е здраве, което ще потрябва в някой момент от живота. Това не е образно изказване, а жестоката реалност. Вижте защо.

Есе: Спортът е здраве!

Ако не бягаш, докато си здрав, ще дойде момент да бягаш по лекари като пациент.

Съвременният свят сякаш е в противоречие с движението и спорта. Той не ги подпомага по естествен начин, напротив – даже им пречи да се задържат в живота ни.

Нашите баби и майки са израснали в игри на улицата, а сега децата се забавляват във виртуална среда. Треньорите ходеха в училищата и привличаха децата за спорта, днес родителите плащат, ако въобще решат детето да спортува. Образователната система донякъде удържа положението с часовете по физическо. Но в момента, в който приключи университетът, приключва и спортът. Всичко остава на личното желание, мотив и заплащане.

Ситуацията е парадоксална! Днешният човек повече от предците си има нужда от движение. Не ходим пеш. Ежеминутно ползваме превозни средства, защото разстоянията са големи, а времето – разчетено. Не работим с ръцете си. За всичко имаме уреди и приспособления. Дори забавленията ни са статични.

При описаната ситуация болниците биха били препълнени, ако медицината не компенсираше с технологичност и достъпни лекарства. Но това не променя факта, че движението и здравето са във връзка. Човешкото тяло е механизъм – био, но все пак механизъм. И като всеки механизъм, и този излиза от строя, когато не се използва.

“Фигурин

Специалисти от всякакви области – медици, диетолози, спортисти, психолози, постоянно подчертават нуждата от спорт и движение. Но техните твърдения не пробиват съзнанието на масовия човек. Това е, защото насреща стоят и противодействат няколко дълбоки убеждения.

Едното убеждение е, че работата и парите са по-важни от всичко. Те стоят на върха на ценностната система. Ако не достига време за дневните задачи и за спорт, отпада спортът. Недостигът на време е хроничен в 21 век.

Друго базово виждане е, че спортуването е заобиколен (и неефективен) път за запазване на здравето. Колко много добавки, витамини, протеинови комплекси, растителни извлеци и всякакви магически капсули има. Техните описания обещават здраве. Внушават ни, че ще оправят всичко. Не изискват усилие и са достъпни в аптеки и дрогерии. Рекламата не спира по ТВ и в социалните мрежи, „решения“ на проблемите постоянно стоят пред очите ни.

Голяма част от човечеството въобще не вижда съществен смисъл от физическите активности. Много хора са направо имунизирани срещу подобни разяснения. Толкова пъти са чували баналните изрази, че съзнанието директно ги маркира и отмята, без да обърне внимание. Днес с довода, че спортът е здраве, няма да убедиш никого. Всеки го знае. И нищо не знае. Днешният човек е слаб по биология и физиология. Познанията му за биологичното функциониране на тялото са нищожни, въпреки шестиците от училище. Той няма представа какво се случва в тялото му поради застойни явления.

Неподвижната работа превръща застоя в навик. Много хора приучват телата си на неподвижност, когато ден след ден упражняват труд на бюро или пред компютър. Живеейки в приятен застой, телата остро и бурно реагират на най-малкото усилие. Една разходка в планината причинява толкова тежка мускулна треска и такова грозно задъхване, че човек няма и да помисли за повторно подобно изживяване.

Неподвижната работа изменя характера. Човек свиква да получава нещата без усилие. Свиква да плаща за тях, а не да ги заработва или постига. Ако му трябва здраве, ще си го купи, няма да го заслужи с движение и активности. Съвременният човек не осъзнава, че спортът изгражда не само силови качества, но и качества на личността – издръжливост, воля, целеустременост. После тези достойнства се мултиплицират в професионалния и лични живот, „монетизирайки“ се в конкретни постижения и облаги.

Тези и подобни дълбоки убеждения пречат на хората да видят простичкия факт, че спортът е здраве. Буквално, в прав текст. Здравето не е метафора, а реалност. Въпреки образованието и лесният достъп до огромна информация, човек не осъзнава няколко елементарни факта.

sport-05

От всички спортове най-полезни са тези на открито

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Първо, движението укрепва имунитета. Естественият начин е движението на чист въздух, а добавките и имунните стимулатори са заместители. Те се включват, когато нещата не се получават по естествен начин. Активното и раздвижено тяло само се защитава от вируси и други патогенни причинители на инфекции, без да има нужда от ваксини и имунни препарати. Експериментално в научни изследвания е доказано, че дори незначителна физическа дейност дава сериозен ефект върху функционалността на организма.

Второ, движението повишава издръжливостта и силата на мускулите. Трениран човек се оправя по-ефективно с проблемите, възникващи в ежедневието. Например вдига и да носи тежести, почиства дома по-бързо и ефективно и т.н. В същото време натоварването отправя повече кръв към тъканите, бързо заличавайки травми по сухожилията, връзките и ставите и подобрявайки храносмилането. Доставката на кислород има неизброими въздействия върху тялото.

Трето, активностите подобряват умствената и нервната дейност. Просто казано, човек е по-добре координиран в движенията си, вниманието и концентрацията му са отлични, мисли бързо и добре съобразява. Реагира незабавно на външни дразнители. Той е в тонус и кондиция, а това се отпечатва върху всичко в живота.

Този списък с доводи може да се удължи до 333 точки, минимум. Както казват лекарите, няма орган, система и област от живота, които не се благоприятстват от активното движение. Затова съществува максимата, че докато човек се движи, е жив. А залежаването поставя началото на края.

Ползи от спорта. Защо трябва да спортуваме?

Спортът, по-точно умерените физически натоварвания, са полезни за човека. Това не е аксиома и може съвсем подробно да бъде доказано. Ето ви 20 аргумента, които ще ви дадат допълнителен стимул да подобрите своя живот чрез активност.

Полза №1: настроение

При използване на мускулите в тялото се изработват ендорфини, които са естествен тоник – карат ни да се чувстваме добре. Редовно спортуващите и работещите в движение по-дълго пребивават в добро настроение, отколкото хората със „седяща“ работа. Физическите усилия отвличат от проблемите и намаляват нивото на стреса. Активните хора са по-малко изложени на тревожни състояния.

Полза №2: ум

Движението подобрява менталното здраве на човека. Активните хора са и по-умни – те съобразяват по-бързо и по-добре, мислят значително по-ясно. Движението активизира обменните процеси в мозъка, подобрявайки функционирането му. Съществува пряка свързаност между физ.  активност и познавателните способности. Активните хора се обучават и възприемат нови неща по-лесно.

Полза №3: самочувствие

Постигането на резултати в спорта, туризма и други активности повишава личната самооценка, което дава резултати в останалите сфери от живота. На физиологично ниво това се случва чрез подобряване на имунитета, който влияе пряко върху самочувствието. Тялото се стяга и се запазва младо по-дълги години, което има отношение към възприятията ни за красота.

Полза №4: мускулна маса

Физическото натоварване подобрява кръвоснабдяването на мускулите и регулира нервната система. Като следствие се натрупва мускулна маса. Тренирането й повишава издръжливостта и ни прави по-способни на труд – както физически, така и умствен.

Полза №5: младост

Физическите натоварвания отлагат старостта. Благодарение на въздействието си върху всички системи, те удължават живота. Активният стил на живот ускорява обмяната и я задържа на високо ниво. При активен метаболизъм организмът остава млад. Токсините периодично се извеждат навън, при което кожата остава еластична, стегната и опъната.

Полза №6: здраво сърце
sport-04

Изнурителните тренировки изхабяват сърцето, умерените го оздравяват

Физическите упражнения оздравяват сърцето и съдовете и снижават риска от инсулт. Те разширяват и укрепват съдовите стени, запазвайки тяхната еластичност. Активният човек по-често е с нормално налягане. Спортът подобрява и състава на кръвта – повишава се количеството на еритроцитите и нивото на хемоглобина.

Полза №7: разнообразие

Физическата активност внася разнообразие в ежедневната рутина. Благоприятства създаването на нови контакти и приятелства. Подобрява общуването между хората, обогатява вътрешния им свят и обкръжението. Животът на активните хора е по-наситен и разнообразен.

Полза №8: хубаво тяло

Спортуващите хора имат хубава фигура и правилното тегло. Подвижният живот предполага наличието на здравословни хранителни навици.

Полза №9: стави

Умерените натоварвания подобряват храненето на ставите и ги запазват по-дълго здрави. Отлагат се естествените дегенерационни процеси. По-дълги години човек остава активен и способен да води обичайния си живот, без ограничения, без болки в ставите и ограничена подвижност. Физическата активност подобрява храненето на костната тъкан и я укрепва. Тя е точната профилактика срещу остеопороза.

Полза №10: почивка

Натоварването подобрява почивката. След изморяване човек си отпочива по-дълбоко и качествено. Редовните усилия облекчават заспиването и подобряват качеството на съня. Активният човек не страда от безсъние или нощни пробуждания. Сутрин се събужда отпочинал и в добра кондиция.

Полза №11: работоспособност

Активният човек е способен на много повече работа, отколкото слабоподвижните хора. Спортът оказва положително въздействие не само върху издръжливостта, но и върху паметта и творческите способности. Такива хора са инициативни и смели в ежедневните си решения.

Полза №12: характер

Спортуването дават нови качества на характера, най-силни сред които са отговорност и самоорганизация. Поначало такива хора са победили мързела.

Полза №13: пулс

В резултат от тренировките се укрепват стените на сърдечния мускул и се увеличава обема на сърцето. Това увеличава неговата мощност и работоспособност. Увеличава се мощността на сърдечните съкращения и като следствие спада пулсът в състояние на покой.

Полза №14: здраве

Общи физически ефекти: адаптира организма към недостига на кислород, което го прави издръжлив на натоварвания. Силната мускулатура съхранява добрата осанка на тялото. Спортистите са по-слабо податливи на простудни заболявания. Тренировките намаляват холестерола в кръвта. Спортът предотвратява диабет. Повишават устойчивостта на болка, предпазва от обостряния при хронични състояния.

Полза №15: деменция

Хората, които тренират дълги години, съхраняват здравия си разсъдък и не са рискови за развиване на деменция. Мозъчните клетки живеят по-дълго. Подобрява се менталното здраве и се отрегулира психиката.

Полза №16: равновесие
sport-03

Спортът изработва равновесие във физически и психически смисъл

Спортът подобрява чувството за баланс и равновесие, което е решаващо за предпазване от травми и падания в старческа възраст. Увеличават кислородното съдържание на кръвта, което означава по-добро хранене с кислород на цялото тяло.

Полза №17: самоконтрол

Физическите упражнения повишават концентрацията и подобряват самоконтрола. Организмът се учи на рационален разход на енергия, което намалява времето, за което се уморява.

Полза №18: любов

Активните хора по-бързо подреждат личния си живот. Те с лекота намират своя половинка, защото се харесват заради спортното си тяло и добрата форма. Редовното натоварване положително влияе върху качеството на секса. Желанието за интимност се увеличава, издръжливостта по време на акта – също.

Полза №19: зависимости

Активният живот е ваксина срещу зависимости и вредни привички. Такива хора се справят активно с проблемите си и не стават жертва на зависимости. Движението е лек срещу алкохол и цигари, защото това не са решения за спортуващите.

Полза №20: качество на живот

Нивото и качеството на живот като цяло се повишава вследствие на активно поведение и движение. Чувстваме прилив на енергия в ежедневния си живот и се справяме с него успешно. Изграждаме се като бодри, енергични и инициативни личности.

Спорт за деца. Кой да изберем?

Обикновено спортът за детето се избира от родителя или се прави стихийно, по повърхностни впечатления. Ако мама е искала да стане велика гимнастичка, със сигурност и дъщерята ще тренира същото. Ако татко е ритал успешно в училищния двор, ще иска от сина си да стане футболна звезда. Но спортуването остава трайно в живота, само ако видът активност е избрана правилно. За да не допуснете грешка, вземете предвид следното:

 • Интересите на детето. Разкажете му за различните видове спорт, заведете го да погледа тренировки на живот, отидете на състезания, гледайте спорт по телевизията. Проверете кои дейности привличат вниманието му, но не се хващайте за първото, което поиска;
 • Структура на тялото. Заведете детето на педиатър. Детските лекари най-добре знаят как е устроен организмът на определена възраст. Те ще прегледат състоянието и ще препоръчат кои групи мускули се нуждаят от укрепване и какъв тип спорт би помогнал;
 • Посъветвайте се и с психолог. Има голяма разлика между индивидуалните и екипните разновидности спорт. Нужно е да се разберат наклонностите на детето, което най-добре ще направи специалист.

На какво да обърнем внимание:

 • Здравето на детето, наличие на патологии, слаби части от тялото, нужда от ЛФК;
 • Особености на физиологията и психология на детето;
 • Желанието на самото дете;
 • Удобство на мястото за трениране. Ако залата или басейнът са близо до дома или до училището, детето с лекота ще ги посещава. Иначе трудностите по придвижването може да изчерпят бързо ентусиазма;
 • Материална база. Нека залите са просторни и светли, басейните – чисти. Лошата материална база отблъсква и може да повлия върху желанието за спортуване;
 • Треньорът е ключова фигура, по-важна и от учителя. Той трябва да е приятна, чиста, оптимистична личност с хубави качества.

  sport-02

  Желанието на детето трябва да се изработва с помощта на родителя, иначе то не би издържало на предизвикателствата

Избор на спорт според психиката

 • Стеснителните деца, които трудно дружат и са неконтактни, просто плачат за отборни спортове. Ако бъдат включени в отбори по волейбол, футбол или баскетбол, те ще се научат да взаимодействат с другите, да създават приятелства и да участват в общи дейности;
 • Флегматичните деца не стават за отборни спортове. Те също са стеснителни, обаче екипният спорт само ще им навреди. Ще бъдат прекалено бавни на фона на останалите и ще придобият комплекси. В този случай по-добре да работят в двойка или индивидуално;
 • Холериците ще се успокоят и ще се подредят вътрешно, ако се занимават с бойни спортове. Индивидуалните видове спорт изискват търпение, което е добра черта. Но има риск такъв спорт да доскучае на детето и то да се откаже.
Минимална допустима възраст за начало
Възрастова група Подходящи спортове
3 – 4 години аеробика, плуване, спортна гимнастика, спортни танци, художествена гимнастика
5 – 6 години футбол, баскетбол, волейбол, фигурно пързаляне, бойни изкуства, лека атлетика, тенис
7 – 8 години биатлон, ски, голф, туризъм
9 – 10 години велоспорт, езда, гребане, тежка атлетика, фехтовка
11 години алпинизъм, бобслей, триатлон, скално катерене
Спортове за момчета
 • Футбол, баскетбол, волейбол: 5-6 години са чудесна възраст за начало. Тези спортове учат на работа в екип, развиват ловкост и бързина. Възпитават волеви качества, които ще помогнат в бъдещия живот извън спорта. Противопоказания: очни заболявания, плоско стъпало, нестабилни шийни прешлени, язвени процеси в организма, бронхиална астма;
 • Джудо: оптимално децата се записват от 5-годишна възраст. Джудото развива умения за правилно дишане, равновесие и гъвкавост на тялото. Противопоказания: бъбречни проблеми, патологии на сърце, очи, опорен апарат;
 • Тенис: и двата вида се препоръчват за деца от 5-6-годишна възраст. “Големият“ тенис е по-тежък като спорт и изисква повече средства от родителите. Тенис на маса е добра алтернатива – нескъп и достъпен спорт. Развива реакциите, ловкостта, тренира издръжливост и координация. Тенисът учи на вземането на бързи решения. Положителното е, че рискът от травми е минимален. Противопоказания: нестабилност на гръбнак и шийни прешлени, късогледство и  плоскостъпие;
 • Плуване: в този спорт взимат децата от съвсем малки, още от 3-годишна възраст. Много е полезно за деца със сколиоза и други гръбначни проблеми, за деца с наднормени килограми. Плуването подобрява дишането и кръвообращението, развива костно-мускулната система. Противопоказания: туберкулоза, очни и кожни болести, патологии на УНГ-органите, язва;
 • Акробатика: много красив спорт, който също се започва от рано. Може да заведете детето на тренировка, ако е завършило 4 години. Отлично развива мускулатурата, особено раменния пояс. Дава сила, ловкост, възпитава в дисциплина, изработва качества като издръжливост и търпение. Минус на акробатиката е високата вероятност от травми.

  sport-01

  Момичетата са по-отворени към индивидуалните спортове, а момчетата – към груповите

Спортове за момичета
 • Спортни танци: безусловно прекрасен спорт за хора от всяка възраст. Децата започват от 3 години. Танците ги правят грациозни, леки, пластични. За момичетата това е едно от най-добрите занимания въобще. Изгражда красота, стойка, издръжливост и упоритост. Някои качества ще бъдат полезни в целия живот. Танците са достъпни, практикуват се и в квартални клубове. Скъпото са костюмите, които ще потрябват на един по-късен етап, когато започне участието в състезания;
 • Лека атлетика: укрепва костите и мускулите, създава красива стойка и грациозна походка, изработва лидерски качества, повишава имунитета. Недостатък са високият травматизъм, професионални заболявания на ставите и гръбнака. Противопоказания: сърдечни патологии, диабет, хронични дихателни болести, хиперактивност;
 • Гимнастика: започва се от 3 г. Работи се по групи мускули, развиват се артистичност и изяви пред публика, възпитава се вкусът. Гимнастиката развива целеустременост и съревнователен дух. Недостатък е, че задържа половото съзряване, възможни са хормонални сривове и изтощение от интенизвите тренировки. Противопоказания: двигателни проблеми, сърдечни и очни патологии, диабет;
 • Езда: подхожда на момичетата над 9 г. Развива гъвкавост, подобрява стойката, укрепва имунитета, повишава устойчивостта на стрес, обогатява емоционалната сфера, развива наблюдателност. Недостатък са високият травматизъм и скъпата поддръжка. Противопоказания: тромбози и други съдови болести, алергии;
 • Ски: те са отлични за момичета от 7-годишна възраст нагоре. Тренира всички групи мускули, развива координация и чувство за равновесие, укрепва силата, имунитета и работоспособността, формира характера. Недостатък са честите боледувания поради тренировки на студено. Противопоказан спорт при дихателни болести;
 • Фигурно пързаляне: започва се от 4 г. Развива ловкост, равновесие, подсилва метаболизма, укрепва мускулите, развива музикален слух и артистичност. Голям недостатък е високият травматизъм при този спорт. Освен това ледените пързалки не са достъпни за всички деца.
Спортове за тийнейджъри

Пълноценната физическа активност е ключова за тази възраст. Сърдечната и съдовата с-ми в този момент се променят, развиват се и се тренират най-активно. Особено нужни са тренировките за младежи, които прекарват в седнало положение часове наред в училище, школи и на частни уроци. Тийнейджърът трябва да се движи минимум 60 минути дневно.

Най-добрият спорт в тази възраст е плуването. То укрепва и развива сърдечната с-ма, предпазва от безсъние и нервни заболявания, характерни за годините на изпити и матури. Профилактира гръбначни изкривявания и закалява.

 • Скейтборд: много харесван от младежите спорт. Развива ловкост, чувство за баланс и координация. Тийнейджърите харесват и други подобни екстремални спортове;
 • Скално катерене: безопасен вариант за екстремален отдих. С него момчетата възмъжават. Този спорт едновременно дава силови упражнения и динамично натоварване, и разтягане. Може да се започне на 8 г., но истинската възраст за този спорт е 12 – 13 г.
 • Отборни спортове: тийнейджърите обичат този тип спортуване, с приятели. Развиват комуникативните умения, извеждат агресията. Баскетболът развива всестранно, футболът подобрява координацията и костната тъкан. Хокеят е за добри реакции и воля. Всички отборни спортове дисциплинират;
 • Силови спортове: бодибилдинг, тежка атлетика. Момчетата искат да бъдат по-мъжествени. Силовите тренировки са показани от момента, в който завърши интензивния растеж. Внимавайте, защото повишават кръвното и потискат растежа. Ранното увличане по силови дисциплини коства много проблеми. Лекарите ги допускат от 16 г. за момичетата и от 18 г. за момчетата.
Художествена гимнастика и сродни спортове

В секциите по художествена гимнастика взимат деца от 3-4-годишна възраст. В тази ранна възраст пред децата се поставят строги и тежки изисквания за дисциплина. В този спорт се работи усилено и трябва много себеотрицание.

Имайте предвид, че художествената гимнастика спада към тежките спотове. Отстрани това не личи заради красивите костюми и романтичните съчетания с хубава музика, но зад тях (както и при балета) стоят лишения, дълги часове в залата, тежък труд и сълзи. Преценете дали детето ви има психиката за такъв спорт.

Заради особеностите на х. гимнастика обикновено се получава следното: за трениране се записват десетки деца от една група или един клас, а после повечето отпадат. Остават буквално единици, които имат качествата и волята да тренират художествена гимнастика. Този спорт повишава самооценката и извайва тялото до съвършенство.

Спортът е здраве, презентация

Негативи на спорта

Спортът не носи само ползи. От него могат да последват и вреди. Но говорим за активния състезателен спорт, а не просто за физическа активност. Активността не може да навреди, но целенето нависоко в спорта – да.

Всеизвестен факт е, че спортистите са физически по-здрави и издръжливи в сравнение с хората, които никога през живота си не са практикували някакъв спорт или не са тренирали просто за форма. В същото време те са подложени на физическото натоварване, което води до по-бързото износване на организма им, а оттам и до редица здравословни проблеми и до по-кратък живот.

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) хората, които са се занимавали професионално с какъвто и да било спорт, живеят с от 3 до 5 години по-кратко от останалите, тъй като напрежението и преумората са оказали непреодолим негативен ефект върху органите на цялото им тяло.

Ако оставим на страна това твърдение, налице са множество други доказателства за това, че спортът е не само полезен.

Като такова можем да посочим факта, че подобно на нервите, мускулите също не се възстановяват. Човек се ражда с определено количество мускулни клетки, които обаче в един момент се изчерпват особено при активни тренировки.

Всички са наясно, че след определена възраст мускулният тонус започва да намалява, което се дължи именно на това изчерпване.

На следващо място трябва да посочим резултатите от множество проучвания, които гласят, че физическото натоварване може да се превърне в зависимост. Ако за някои фитнес маниаци пристрастията към натоварванията достигнат тази форма, възможно е те да изпитват проблеми, наподобяващи тези на наркоманите, останали без дрога.

Вижте и ТОВА:

Бягане през зимата. Тичане и за отслабване

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “20 причини защо трябва да спортуваме. Спортът е здраве! Спорт за деца

 1. Смятам, че туризмът е най-хубавият спорт за деца, защото изгражда качества и ги свиква да се нуждаят от чистата природа.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.