Вижте защо спортът е НЕ само полезен

Освен ползи, от практикуването на спорт можете да извлечете и много вреди.

Всеизвестен факт е, че спортистите са физически по-здрави и издръжливи в сравнение с хората, които никога през живота си не са практикували някакъв спорт или не са тренирали просто за форма.

В същото време обаче, повишеното физическото натоварване, на което са били изложени активните спортисти, води до по-бързото износване на организма им, а оттам и до редица здравословни проблеми и до по-кратък живот. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) хората, които са се занимавали професионално с какъвто и да било спорт, живеят с от 3 до 5 години по-кратко от останалите, тъй като напрежението и преумората са оказали непреодолим негативен ефект върху органите на цялото им тяло.

Ако оставим на страна това твърдение, налице са множество други доказателства за това, че спортът е не само полезен.

Като такова можем да посочим факта, че подобно на нервите, мускулите също не се възстановяват. Човек се ражда с определено количество мускулни клетки, които обаче в един момент се изчерпват особено при активни тренировки.

Спортът не е само полезен

Всички са наясно, че след определена възраст мускулният тонус започва да намалява, което се дължи именно на това изчерпване.

На следващо място трябва да посочим резултатите от множество проучвания, които гласят, че физическото натоварване може да се превърне в зависимост. Ако за някои фитнес маниаци пристрастията към натоварванията достигнат тази форма, възможно е те да изпитват проблеми, наподобяващи тези на наркоманите, останали без дрога.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.