Липса на менструация – какви са причините?

Липсата на менструация не бива да се смята за особено обезпокоително състояние, тъй като тя се причинява и от някои не чак толкова сериозни смущения в организма на жената.

Под внимание трябва да се вземе фактът, че менструацията е изключително сложен процес.

За неговото настъпване се изисква пълен синхрон между отделни системи в женския организъм. Когато координацията се наруши, се появяват пропуски в менструалния цикъл, а след това и притеснения.

Аменореята, както е медицинското наименование на състоянието, може да бъде предизвикано от различни по своята същност и особености състояния, които не са пряко съврзани с половата система на жената. Едно такова състояние е например депресията. Мозъкът е пряко свързан с процесите, които протичат в цялото тяло, подари това проблеми, които се проявяват на ментално ниво, рефлектират върху цялостното здравословно състояние.

Пример за това са и различните хранителни разстройства – анорексия, булимия, които тръгват на ниво психика, но се отразяват на цялото тяло. Те също могат да са причина за липсата на менструация, като в някои случаи, опасна причина.

Липсата на менструация не е толкова страшна

Понякога прекомерното физическо натоварване, хроничната умора, стресът също се превръщат в предпоставки за „закъсняване” на цикъла.

Поради това не бива при най-малкото закъснение на месечния цикъл да се смята, че е настъпило зачеване или че на дневен ред е сериозен здравословен проблем.

Вижте и ТОВА:

Предизвикване на цикъл с хапчета, упражнения, шоколад и др. методи

 

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.