Ухапване от комар. Как да спрем сърбежа? С какво да се мажем?

С какво да се мажем при ухапване от комар, паяк и насекоми. Как да спрем сърбежа с народна медицина? Домашен крем против сърбеж. Мазила против сърбеж и боцкане по тялото

Ухапването от каквото и да е насекомо дава два вида реакции – местна и обща. Типът зависи от вида на насекомото, количеството ухапвания (ужилвания) и здравето на пострадалия човек.

Хората биват хапани само от женски комари – те извличат от кръвта белтъчини за своите яйца. Комарът има дълъг хобот, който пробожда кожата, впръсква слюнка и източва кръв.

komar-01

Малко насекомо, но оставя неприятни последствия – видими и сърбящи

Тялото на човека реагира на слюнката с отичане и сърбеж. Някои реагират на ухапването леко, други –силно. При трети възниква алергична реакция с обширен оток и болезнено зачервяване.

Очаквани реакции при ухапване или ужилване
Тип реакция В какво се изразява
Местна, локална зачервяване, оток, сърбеж в мястото на проникването през кожата. Ако ухапването е в близост до капилярен съд, възниква тъмно петно, подобно на синка
Обща, системна генерализирана реакция на организма – разпространен обрив, отоци в различни зони, затруднено дишане, задух, световъртеж, загуба на съзнание

Колкото по-рано започне общата реакция, толкова по-тежки са последствията.

Неотровните насекоми не представляват опасност за живота, освен в случаите на силна обща алергична реакция, която зависи от особеностите на имунната с-ма на ухапания човек.

Отровните насекоми причиняват тежки последствия, за щастие в България такива няма.

Ухапване от комар. Първа помощ

Независимо от вида на насекомото – комар, мравка, щръклица или друго, мястото веднага трябва:

 1. да се промие с вода и сапун;
 2. да се обеззарази с 3% р-р на кислородна вода, спирт, водка или ракия;
 3. да се успокои с противовъзпалителен мехлем – напр. Фенистил, а при силна реакция – с хормонален мехлем – напр. Хидрокортизон, Латикорт;
 4. да се предпазим от повторно ухапване, нанасяйки репелент.

Често човек няма под ръка подобни средства, затова алтернативите са:

 1. да се приложи лед;
 2. да се направи превръзка със сода или разтвор на сол;
 3. да се охлади с компрес, натопен в чай или разтворено ет. масло (чаено дърво);
 4. да се промие от отвара от мента, жълт кантарион, дъбова кора;
 5. да се намаже с паста за зъби с ментол.

Алтернатива на репелента е покриването на изложената на ухапвания кожа или просто да се приберем на закрито.

“Демир

Накрая обърнете внимание на потенциални симптоми на инфектиране. Някои комари пренасят инфекции, които ще забележим по признаци като втрисане, ставни болки, главоболие.

С какво да спрем сърбежа?

Първата стъпка е да нанесем защитно средство срещу комари на всеки открит участък от кожата. Трябва да се предпазим от следващи ухапвания, защото те ще бъдат по-тежки след създалото се възпаление. Втората стъпка е да обеззаразим мястото, защото комарът може да е приносител на инфекция.

komar-03

Последствията отблизо

След като сме свършили двете спешни неща, можем да обърнем внимание на сърбежа. Единственото забранено е да чешем. Ако разчешем мястото на проникване, евентуалната инфекция ще се разнесе, възпалителната реакция ще се разпространи. Подутата и богата на кръв точка много се разранява лесно. Също така тя е рискова за замърсяване, ако ръцете ни не са дезинфекцирани и имаме микроби под ноктите.

В общия случай единственото наистина дискомфортно последствие от ухапването на комар е сърбенето. Ще го ограничим донякъде с подръчни средства:

 • Обтриване с лед, притискане към мястото на пакет замразена храна от фризера;
 • Втриване на оцет;
 • Намазване с леко разредена хлябна сода (примерно 1 с.л. на 30-40 мл вода, да се получи паста). Нанесете върху пъпката, изчакайте 10 минути и измийте.

Други подръчни и природни средства

 • Овесено брашно: смелете овесени ядки на брашно, смесете с вода да стане на паста и намажете върху ухапаното. Овесената паста ще задържи влагата и ще облекчи събрежа;
 • Босилек: скъсайте 3-4 листенца пресен босилек, размачкайте ги между пръстите и ги втрийте кашицата в кожата. Ако държите босилек в саксия на прозореца, няма да ви хапят комари. Етеричното масло в него ги отпъжда;
 • Алое вера: гъстият лепкав прозрачен гел в листата ефективно и бързо успокоява сърбежи;
 • Лайка: нанасянето на концентрирана отвара върху кожата успокоява обриви, изприщване и раздразнения;
 • Ментол: продукти с ментол охлаждат кожата и временно облекчават негативния симптом. В аптеките има ментолов спирт.
Мазила против боцкане и сърбеж

Визираните средства определено са слаби и от тях няма напълно да се облекчим. Но стават, ако нямаме друго. В идеалния случай ще намажем крем или гел с антихистамин. Най-популярният такъв е Алергозан и мнозина го имат в домашната аптечка.

Фенистил

Силно ефикасен е Фенистил. Той е създаден точно за тази работа – да облекчи сърбеж и други кожни реакции, възникнали след ухапване от насекоми, изгаряния от слънце или нагрят уред, за кожни обриви и уртикария.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Струва си да купите Фенистил и да го имате в хладилника. Той успокоява всякакви раздразнения, зачервявания и възпаления по кожата. Тубичка гел струва 10 лв.

Погледнете и ТУК: Мнения за Фенистил гел и другите му форми.

Дермодрин маз

Не по-малко ефикасен от Фенистил е мехлемът Дермодрин. Представлява охлаждаща антихистаминова маз за облекчаване на сърбежи, породени от алергии (вкл. слънчева), ухапвания от насекоми, леки изгаряния, екземи и уртикария, ожулвания по кожата, сърбящи при зарастване рани, екземи и обриви.

Дермодрин струва 7.80 лв.

Псило балсам

Съставът му е съответен на Дермодрин – дифенхидраминов хидрохлорид. Представлява противоалергичен продукт, който успокоява сърбежи от всякакво естество – от ухапвания, ужилвания до пъпки при шарка.

Псило балсам струва 9.50 лв.

komar-02

Точните кремове при ухапване от комар

Други мехлеми и заместители

Ухапването от комар е внезапно и ни сварва неподготвени. Да видим какви други кремове бихме открили вкъщи (останали от някакво заболяване), които имат капацитета да облекчават сърбежи.

 • Виброцил за хрема и ринит, гел с участието на диметинденов малеат, какъвто има и във Фенистил;
 • Виброцил капки за нос, те също са с лекарството, което се намира във Фенистил;
 • Димекс сироп за кашлица, съдържа дифенхидраминов хидрохлорид, какъвто има в Дермодрин. Намажете с малко сироп точката на ухапване;

Успокояващи препарати за пациенти с шарка – PoxClin успокояваща пяна, Vira Soothe разхлаждащ спрей, Осмофорс Кидс гел за охлаждане и др.

 • Спрей и пяна с пантенол за слънчеви и други изгаряния – Пантотен, 911 Пантенол крем и др.
 • Кремове срещу лющене на кожата, себорея – Тридерм, Erbagil Ригенома, Bepanthen Сенсидерм и др.

Някои козметични компании произвеждат кремове против сърбеж и за успокояване на раздразнена кожа. Такива продукти има с марката на SVR – Cicavit+ SOS и Uriage Pruriced. Сред всички изброени дотук средства тези са от най-висок ценови клас – от порядъка на 15 – 30 лв за тубичка.

Има някои специални лекарства против сърбежи. Те се изписват при дерматити, екземи, инфекции и др. кожни патологии.

Лекарство против сърбеж на кожата

Хормонални кремове, закупени поради кожен проблем – дерматит, гъбична инфекция, са най-мощното и ефикасно средство, с което ще ликвидирате последствията от комара с едно намазване и завинаги.

Ако имате останал такъв крем, гел или мехлем или в момента използвате поради някакво кожно заболяване, мажете смело върху ухапаното смело. От едно тънко намазване сърбежът изцяло изчезва – завинаги или поне за дълги часове. Примери за подобни мазила Латикорт, Абрикорт, Флуцинар.

Най-силните хормонални кремове са с бетаметазон. Ако имате такъв, намажете веднъж, но много тънко и гледайте да е точно върху ухапаното. Гарантирано ще се спасите завинаги от сърбежа.

komar-04

Силни антисептици

Срещу сърбежа помагат и някои дезинфекциращи средства. Те не са така силни и облекчаването е временно, затова пък със сигурност мястото ще бъде защитено от проникване на инфекция.

Йодасепт

Мехлемът с повидон йод е мощно обеззаразяващо средство, местен антисептик. Ако имате такъв и намажете ухапаното, със сигурност ще си гарантиране ограничаване на възпалителната реакция и липсата на локално инфектиране от бактерии или гъбички. Йодът от тази маз се отделя постепенно, затова Йодасепт действа продължително.

Доколко облекчава сърбежа: частично, но пък ускорява оздравяването на възпалени тъкани и възстановяването на пострадалото място.

Салицилов спирт

Той също е силен антисептик. Изчиства рани, премахва възпалението и ускорява заздравяването. Препоръчва се при всякакви възпаления и поражения на кожата. При ухапвания от комар донякъде охлажда и намалява последващото неприятно усещане.

Ментолов спирт

Ментоловият спирт дава допълнителен ефект в повече от Йодасепт и салициловия спирт – не само обеззаразява, но и охлажда и успокоява. С този спирт ще получим изразено и продължително облекчаване на ухапаното място.

Крем за сърбеж по краката

А ето един вид лекарства, които не са подходящи за ухапване от комар и недейте да ги използвате. Наистина някои кремове за крака като Ламизил успокояват сърбежи, но такива, които са предизвикани от гъбички. Тези лекарства унищожават гъбичките и по този начин намаляват и сърбенето, причинено от тях.

Антибиотик

Антибиотици срещу ухапване от комари не се използват. Те са нужни срещу някои от инфекциите, пренасяни от комари. Например маларията се лекува с противомаларийни препарати и хинин, а като помощно средство и за профилактика се приема доксициклин. Всъщност комарите по-често пренасят паразити – причинители на болести. Такава е етиологията на маларията, жълтата треска, треската Зика и дирофиларията, които са най-известните пренасяни от комари болести.

Спрей след ухапване от комари

В групата на репелентите за индивидуална защита има един полезен клас препарати, които са създадени за успокояване на раздразненията, сърбежите и зачервяването след ухапвания от насекоми. Обикновено съставът им е натурален и се базират на същите успокояващи компоненти, които визирахме и ние дотук.

komar-05

Продукти, създадени специално за пострадалите от комари

Едноименният спрей на Биохерба се състои от алое вера, екстракти от лавандула и невен и букет етерични масла. Той успокоява кожата и ограничава обсега на възпаление. Обезболява локално след ухапване и ужилване. Еднакво ефикасен за всякакви случаи на болезнен контакт с жилещи и парещи представители на животинския свет, вкл. медузи, бълхи, оси, дори намалява паренето от коприва. Работи и като антисептик, така че друга обработка на кожата не е нужна.

Едноименният охлаждащ спрей на Аутан дава незабавен ефект и го задържа за продължително време. Обезболява, спира сърбежа, успокоява кожата. Разчита на лайка и пантенол. Хидратира кожата и ускорява заздравяването й.

Kokona S.O.S. е подобен спрей-продукт, изграден изцяло върху масла. Охлажда и успокоява.

Средната цена на успокояващите спрейове е 5-6 лв.

Успокояващ ефект имат и дермалните и флоралните води. Опитайте да успокоите кожата с тях, ако не разполагате с препарат, който по-пряко е насочен срещу симптомите на възпаление.

Крем за алергичен обрив

Такива са Алергозан, Фенистил, Псило балсам и Дермодрин – кремове, гелове и мехлеми, за които вече разказахме. Има техни алтернативи на растителна и природна основа. Такъв е Калмидерм, който разчита на успокояващите и дезинфекциращи качества на лайката, невена и лавандулата. Въпреки че е растителен, той добре успокоява всяко раздразнение и ускорява зарастването. Калмидерм е подходящ и за травми – одраскване, ожулване на кожата, за изгаряне на плажа. Може да се ползва и за мъници над 3-годишна възраст.

Вижте и ТОВА: Вадене на скъсан кърлеж. Колко време след ухапване от кърлеж се бие тетанус? Как да разпознаем ухапването?

Народна медицина

Добре отстраняват последствията от ухапвания и ужилвания:

 • разтворите на сапун, сода и спирт – поотделно и в комбинация;
 • тампон с оцет, леко разреден с вода;
 • сок, изцеден от лук;
 • намачкани листа от живовляк или мента, да се притиснат до ухапаното място;
 • кисело мляко, сметана – кисело-млечните продукти намаляват възпалението на кожата и успокояват, а при ухапване от комар премахват и сърбежа. Нанете отгоре и втрийте до пълно всмукване;
 • пакетче чай – сварете черен или билков чай и оставете пакетчето в кипящата вода за няколко минути. След това охладете и го приложете върху засегнатото място за 15 минутки. В черния чай има танини, които са противовъзпалителни, а в билковите – успокояващи компоненти;
 • тинктура от невен или кремове с невен – невенът успокоява и премахва раздразнението. Използвайте памучен тампон за тинктурата – обтрийте и нанесете точково, точно върху подутото място;
 • хума – ако имате козметична глина, разредете малко с вода и намажете ухапаното. Веднага ще спадне възпалението. Оставете до пълно изсъхване и премахнете, когато се образува коричка. Под такъв компрес кожата остава влажна, а това е важно за оздравяването.

Докато ухапаното място е прохладно и влажно, няма да възникне желание за чесане.

komar-06

Студеното облекчава – лед, студена вода, дори студена лъжица, подържана във фризера

Ако нямате нищичко под ръка, а мястото на ухапване ужасно ви сърби, тогава просто го натиснете с палец или лекичко го почукайте с пръст. Скоро сърбежът ще отмине.

Домашен крем

Винаги имаме готов крем срещу ухапано – това е бурканът с мед в кухненския шкаф.

Медът е противовъзпалително и обеззаразяващо средство. Той успокоява, хидратира кожата, предпазва от замърсяване и бактериална зараза. Санира всякакви рани, ускорява заздравяването. Изтегля течностите от околните тъкани, намалявайки отока и сърбежа.

Медът е прекрасен мехлем за ухапано, което вече сме разчесали до кръв и разкъсване на кожата. Промийте раната и сложете отгоре мед. Щом се всмукне навътре, добавете още, за да остане раната обилно покрита.

Рецепти на Мермерски за сърбеж

При супер силна реакцията на тялото след ухапване от комар може да приложим някоя от рецептите на професора за алергични отоци и обриви.

Отокът се лекува с препечена медицинска хума, смесена с мляно кафе. Изпива се на гладно.

Алергичен обрив се разнася с помощта на чай от малинови или къпинови листа. Една стиска пресни листа се попарват в 600-700 мл, само се запарва и се изпива на чай. Дозата е 5-6 пъти по 100 мл.

Още информация и източници на английски: Ухапване от комар. Симптоми и лечение; * Кога да се тревожите при ухапване от насекомо? * Снимки на ухапвания от комар и др. насекоми.

При ухапване от паяк или разни насекоми

Обикновено не различаваме ухапване от паяк от ухапване от мравка или друго пълзящо или хвърчащо насекомо.

Но ако видим следа от ухапано, веднага трябва да измием със сапун, да обеззаразим със спирт или ракия и да наложим студен компрес или лед.

Нататък, ако възникне сърбеж, действаме според описаното за комарите. Ако няма друга проява, пазим мястото чисто и изчакваме само да зарасне.

При нападение на жилещо действаме по познатата схема – измиване, обеззаразяване и налагане на студено за ограничаване на възпалението и отока. Така се прави при пчели, оси и стършели.

Ако ни е ужилила оса, трябва да огледаме за останало жило в раната и да го изкараме. Използвайте пинсета за вежди.

При жилещите насекоми рискът от алергична реакция е много по-голям. Ако принципно сте алергични, приемете противоалергични таблетки – например Алергозан, пийте много вода и ходете често до тоалетната. Така отровата ще излезе по-бързо от организма.

Страшното при ужилване е алергичната реакция. Най-силната проява – алергичният шок, се развива за секунди. Опасно е ужилване в зоната на лицето и шията, защото може да причини оток на езика и гърлото и съответно – задушаване. Винаги при ужилване трябва да сме надрек за алергична симптоматика и да имаме готовност за извикване на линейка.

Още по темата ТУК:

Ухапване от пчела, ужилване от оса или стършел: Бързи мерки за спадане на оток

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Ухапване от комар. Как да спрем сърбежа? С какво да се мажем?

 1. Дъщеря ми прави ужасни реакции при ухапване от комар и много неща съм изпробвала по въпроса как да спрем сърбежа, за мен идеалното нещо е Фенистил, нищо друго не действа бързо и не успокоява, както него. Ние го имаме у нас постоянно.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.