Виене на свят и студена пот – какво ги предизвиква?

Какво показват студена пот и виене на свят?

В случай че редовно се появяват силна слабост, студена пот и виене на свят, това е достатъчна причина да потърсите незабавно медицинска помощ. В повечето случаи подобни симптоми се причиняват от нарушения в работата на ендокринната и сърдечно-съдовата системи. Но и други патологии могат да действат като „виновник“ – само лекар може да разбере ситуацията.

Ако студената пот, световъртежът, слабостта се появят за първи път и еднократно, няма нужда да се притеснявате – най-вероятно причината е простото преумора. Постоянното присъствие на подобни симптоми вече е тревожен знак, показващ хронично заболяване, сериозен възпалителен процес или липса на определени вещества в организма – минерали и витамини.

Причини за виене на свят и изпотяване

Ако кръвното скача, появи се горчивина в устата и хиперхидроза (повишено изпотяване), което се комбинира с бледност на кожата, това може да показва много патологии. Най-често срещаните включват:

Не трябва да се опитвате сами да установите причината за неприятните симптоми – дори на специалист може да отнеме много време, за да направи това. Единична поява на световъртеж, изпотяване и гадене не е тревожен знак, но повторението на такива симптоми е причина да посетите терапевт.

Диабет

Причината за висока уморяемост и интермитентна хиперхидроза обикновено е енергиен дефицит, който се развива поради лошо усвояване на глюкозата. Възприемчивостта на пациента към инсулин е променлива и при рязко увеличаване на количеството му или при ускорено отделяне на този хормон често се появяват слабост и изпотяване, към които може да се присъедини и гадене.

Това се дължи на нарушения във функционирането на мозъка, който не получава правилното количество глюкоза, основният си ресурс. В допълнение към общите признаци, това състояние е опасно с потенциалното развитие на хипогликемична кома, която ще изисква спешна хоспитализация. Такива симптоми са възможни и при случайно въвеждане на прекомерна доза от този хормон.

Изтощение

Продължителното гладуване провокира рязък спад на нивата на глюкоза в организма. За да се поддържат нормални нива, гликогенът се разгражда в достатъчно количество в черния дроб и мускулите. Ако този ресурс е изчерпан, синтезът на енергия започва с окисляването на мастните киселини.

Но в същото време се образуват голям брой кетонни тела – развива се кетоацидоза. Кетонните тела се отделят през стомаха, което води до гадене и повръщане. Пациентът се притеснява от лепкава, студена пот, световъртеж, слабост. Човек започва силно да мирише на ацетон и липсата на медицинска помощ е опасна за развитието на кетоацидотична кома. За повечето други случаи сме дали линкове по-горе.

Кое предизвиква страшно виене на свят и избиване на пот?

Няма човек, на който да не му се е замайвала главата или да не са го болели ставите. Въпросното виене на свят обаче не е заболяване, а симптом на друг процес, който протича в тялото и който поражда неразположения.

Виене на свят. Световъртеж и гадене – кога става опасно?

Демир бозан билки против инсулт

Преди да поясним от какво може да е предизвикано виенето на свят, ще кажем само, че е възможно и да става дума за фалшива тревога. Когато сте пред публика, в обятията на любимия човек или просто сте изправени пред екстремна ситуация, адреналинът в тялото се повишава, предизвиквайки спазъм на гладката мускулатура. Така кръвообращението към мозъка се влошава и се стига до виене на свят.

Състоянието е налице и по време на път, при морско пътешествие, при изкачване на високо или когато сме забравили да закусим

В същото време, виенето на свят може да е предизвикано и от заболяване на вестибуларния апарат, разположен във вътрешното ухо. Състоянието се нарича вертиго и се свързва с усещането за преместване на тялото ни в пространството, често е съпроводено от гадене, студена пот.

Когато виенето на свят се появи заедно с проблеми със слуха – намаляване на слуха или шум в ушите, тогава става дума по всяка вероятност за болестта на Мениер. Тя е провокирана от увеличаване на количеството течности, които мият вътрешното ухо.

студена пот и виене на свят

Виенето на свят не е заболяване, а симптом!

В комбинация с главоболие, виенето на свят говори за мигрена. След алкохолно или друго натравяне симптомите са същите.

Още информация и източници на английски: Какво значи студена пот и виене на свят? * Причини за световъртеж и комбинацията му със студена пот. * Силна умора, студена пот и виене на свят може да е знак за проблеми със сърцето!

Нарушена координация на движенията, промени в зрението, загуба на съзнание, загуба на чувствителност, отпадналост, към които се добавя виене на свят може да са предизвикани от нарушение в кръвообръщението на мозъка.

Вижте и ТОВА:

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Как се вземат Кавинтон Форте при шум в ушите и др. средства

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.