Виене на свят и студена пот – какво ги предизвиква?

Кое предизвиква страшно виене на свят и избиване на пот?

Няма човек, на който да не му се е замайвала главата. Въпросното виене на свят обаче не е заболяване, а симптом на друг процес, който протича в тялото и който поражда неразположения.

Преди да поясним от какво може да е предизвикано виенето на свят, ще кажем само, че е възможно и да става дума за фалшива тревога. Когато сте пред публика, в обятията на любимия човек или просто сте изправени пред екстремна ситуация, адреналинът в тялото се повишава, предизвиквайки спазъм на гладката мускулатура. Така кръвообръщението към мозъка се влошава и се стига до виене на свят.

Състоянието е налице и по време на път, при морско пътешествие, при изкачване на високо или когато сме забравили да закусим

В същото време, виенето на свят може да е предизвикано и от заболяване на вестибуларния апарат, разположен във вътрешното ухо. Състоянието се нарича вертиго и се свързва с усещането за преместване на тялото ни в пространството, често е съпроводено от гадене, студена пот.

Когато виенето на свят се появи заедно с проблеми със слуха – намаляване на слуха или шум в ушите, тогава става дума по всяка вероятност за болестта на Мениер. Тя е провокирана от увеличаване на количеството течности, които мият вътрешното ухо.

студена пот и виене на свят
Виенето на свят не е заболяване, а симптом!

В комбинация с главоболие, виенето на свят говори за мигрена. След алкохолно или друго натравяне симптомите са същите.

Нарушена координация на движенията, промени в зрението, загуба на съзнание, загуба на чувствителност, отпадналост, към които се добавя виене на свят може да са предизвикани от нарушение в кръвообръщението на мозъка.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.