Крем за зърна. Мнения за Ланолин на Лансинох, Медела и др. Подплънки за кърмачки, помпа за кърма

Как да изберем крем за зърна. Мнения за Ланолин, Лансинох, Медела, Авент, Гармастан, Мустела, крем “Здраве”, Матернеа и др. Използване на помпа за кърма “Медела”, подплънки за кърмачки и протектор за зърна

Кърменето не трябва да причинява болка, но в първите дни много майки я изпитват. Представете си как устните изпръхват от вятъра. Колкото повече ги облизваме, толкова повече те изсъхват и се възпаляват. Същото става и със зърната. Някои бебета сучат до 13 пъти на ден, а при други храненето се проточва до 1 час. Засмукването, натискането и слюнката причиняват възпаляване.

Възпаляването на зърната обичайно продължава няколко седмици и минава, след като детето и гърдите свикнат с кърменето. Много по-малки са щетите, ако зърната са подготвени и по време на кърменето получават специализирана грижа.

Средства в помощ на зърната и кърменето
Средство Характеристика
Мехлеми от чист ланолин натурален продукт, който дълбоко хидратира и помага за заздравяване на напукванията. Безопасен, не се отмива пред кърмене
Подплънки с хидрогел притискат се към възпалените зърна за облекчаване на болката при кърмене и в помощ за по-бързото заздравяване. Студени, те имат и охлаждащ ефект
Протектори за зърна слагат се в сутиена, предотвратяват триенето на зърната в дрехите. Имат вентилационни отвори, за да може зърната да заздравяват
Протектори за кърмене силиконови приспособления, през които бебето суче. Млякото минава през неголеми отверстия, докато кожата отдолу бива защитена
Сутиени за кърмене от дишащ материал и бързосъхнещи тъкани, те отвеждат излишната влага от увредените зърна

Как да изберем крем за зърна

Днес се произвеждат много кремове за бързо заздравяване на кожата на зърната, които действително помагат. Специализираните са на основата на ланолин. Но това не е единствената възможна съставка. Например най-популярният сред майките е Бепантен на Байер.

Бепантен има двойна употреба – премахва раздразнение от бебешката кожа и от майчините зърна. Консистенцията е достатъчно гъста, кремът е мазен и не попива напълно.

Обърнете внимание, че говорим за Бепантен маз (Ointment), на чиято опаковка е описано бебешкото предназначение. Под същото име Байер пуска и други мазила – крем, унгвент и т.н.

Мехлемът за бебета съдържа декспантенол за регенерация на кожата, провитамин В5 за оптимално хидратиране и естествено възстановяване. Ланолин изгражда защитна бариера. Съставът му е безопасен за майката и детето, потвърдено с изследвания.

Ланолин крем

Химакс Фарма продава чист ланолин в кутии по 400  и 1000 г. Предназначението му е да бъде суровина за фармацията и козметиката. Въпреки това някои майки го предпочитат, защото го имат за чист и безопасен.

karmene-01

Бозаенето разранява зърната. Днес са създадени предпазни приспособления и специална козметика

Какво е ланолин: това е природен восък, който се получава от овча вълна. В чист вид той е жълтеникава гъста маса със своеобразен мирис, който напомня за овцете – източник за добиването му. Той добре се всмуква в кожата и я омекотява. По свойствата си ланолин много прилича на мастните секрети при човека.

Чист или медицински ланолин

Ланолин широко се използва като основа за кремове и мехлеми, а в чист вид – но след сериозно очистване, се предлага като крем за кърмещи. Ланолинът ускорява заздравяването на пукнатините, но и предотвратява появата им. Много е удобен – той не трябва да се премахва преди кърмене, защото не вреди на бебето.

Демир бозан билки против инсулт
karmene-02

Ланолин е безопасен за поглъщане восък

Медицинският ланолин не е синтетичен заместител на естествения, добит от вълна. Той е естествен ланолин, минал през високотехнологично изчистване. Именно медицинският се предлага за обработка на зърна, защото притежава прекрасни качества и не мирише на овце. Световните лидери в козметиката за кърмачки използват медицински високопречистен ланолин, а не т.нар. чист или естествен продукт.

Цена и откъде се продава хубав?

Ланолин се купува от аптеките. Ако разгледаме артикулите в аптечните сайтове, ще видим, че такъв се е продавал от най-различни компании, например козметичната Талодерма. Сега се намира единствено продукцията на Химакс Фарма и един холандски крем Мулти-Мам, който носи същото име, но не е чист ланолин, а козметичен продукт.

Химакс предлага ланолин в две опаковки – по 400 г (29 лева) и 1000 г (63.18 лв).

Мнения за крем Ланолин

От коментарите и мненията в социалните мрежи и форуми виждаме каква е разликата между чистия и медицинския ланолин. Първият не е стерилен и когато се продава, аптекарите съветват той да се извари на водна баня за 20 мин. и да се изтрива от зърната преди кърмене.

Много потребителки настоятелно съветват да не се ползва чист ланолин, а козметика с ланолин, която е специално направена за зърна. С подчертано добро име се ползват Лансинох, Гермастан и Авент. За тях четем наистина много положителни отзиви.

Други жени пък са на обратното мнение. Те смятат, че чистият ланолин с нищо не отстъпва на продуктите на козметичната индустрия. Още повече, че той е доста по-евтин. Някои поставят под съмнение изискването за стерилност, защото човешката кожа по принцип не е стерилна.

 • За какво се използва? Ланолин е обичайна основа за десетки разновидности козметични и лечебни субстанции за мазане. Влагат го в козметиката с цел да съхранява влагата и да въвежда полезните съставки до дълбоките слоеве на кожата. Голям % се слага в кремовете за защита от слънце и вятър и за активно заздравяване на наранена или раздразнена кожа. Фармацията ползва неговия противовъзпалителен и охлаждащ ефект. Влага се в козметика за проблемна кожа. Очистен ланолин се влага в кремове за бебета и кърмачки, намира се в детската козметика. Други „потребители“ на ланолин са балсамите за коса, чрез които благотворно влияе на структурата на косъма. Използва се в битови и промишлени мази, например в полиращи средства;
 • Течен и безводен. В резултат от обработката на добития от овце ланолин се появяват разновидности – безводен, хидратен, ацетилиран, хидрогенизиран, оксиетилиран. Те са създадени от химическата промишленост за нейни цели и производства;
 • Ланолиново масло. Под името Lanolin Oil се предлагат смеси на ланолин с етерични и базови масла и витамини, които си поставят различни цели, например производство на нови клетки или увеличено кръвообращение.

ВАЖНО: Вижте още мнения относно различните видове крем за зърна и оставете и вие своя отзив ТУК в нашия форум за коментари! Кой от тях сте ползвали? От кой сте доволни? Кой бихте препоръчали?

Nuby, крем за зърна с ланолин

Кремът се афишира като антибактериален. Дават го като ефективен срещу всякакви патогени, вкл. дрожди и гъбички. Съдържа патентована комбинация на ланолин с млечна к-на (Citroganix). Не изисква измиване преди кърменето.

Кремът Нуби в момента не се открива в търговската мрежа. Той все още фигурира в номенклатурата на сайтовете, които са го предлагали, но там стои надписът за липсваща наличност. Последната известна цена на крема е 11.90 лв.

Биобаза, с ланолин
karmene-03

Пазарът изобилства от продукти за поддържане на зърната

Брандът Biobaza на компанията Magdis предвижда няколко продукта за след раждането. Единият е крем за зърна. В него ланолинът е подсилен с масла от авокадо, ший и гроздови семки. Предназначен е за интензивно подхранване и за премахване на напукванията. Не се отмива пред кърменето. Прави впечатление ниската му цена – около 8-9 лв.

Ланолин на Лансинох (Lansinoh)

Безусловен лидер сред майките от всички континенти е ланолинът на Лансинох. Този крем е на 100% прозрачен – наистина отлично изчистен натурален ланолин, без никакви примеси, консерванти и химикали. Не съдържа дори и следи от вода и спирт.

Много кремове имат в състава си ланолин, но Lansinoh е монопродукт – само високотехнологично изчистен ланолин, без нищо друго. Одобрен е от британските алерголози.

Поради това, че няма вкус и мирис, кремът не се отмива пред кърмене, безопасен е за бебето..

Лансинох създава защитна бариера над кожата, за да съхрани собствената влага. Отдолу напукванията бързо заздравяват и не се явяват нови. Освен за майки, този крем е идеален за зимата, когато кожата изпръхва от вятъра и започва да се лющи.

Вижте и ТОВА: Схема за захранване на бебе на 4 месеца и др. възрасти по месеци. Примерно меню. Таблица.

Мнения за Лансинох

Страшно съм доволна, много бързо облекчава, използвах 3 опаковки – това са част от дадените в майчинските форуми мнения. Сред пишещите са жени, които са имали много тежки напуквания и рагади, но са получили пълно заздравяване и то за кратък срок. Най-доброто в жанра, обобщава всеобщото мнение потребителка на БГ-мама.

Гармастан или Лансинох?

И за Гармастан има отлични отзиви, мнозина споделят, че е помогнал при напуквания и проблемни ситуации. Затова ще погледнем състава, за да сравним продуктите обективно.

Първо, Гармастан е химически продукт, Лансинох е натурален. В Гармастан няма ланолин. Той се базира на т.нар. PEG – полиетилен гликол, който е способен да държа вода, да омекотява и смазва.

Второ, като химически продукт Гармастан се отмива преди хранене, той не трябва да попада в устата на бебето, докато пред Лансинох не са поставени такива ограничения.

Крем за зърна Медела, Пурелан

Още едно отлично средство на основата на ланолин, което се използва при болезнено кърмене, разранени зърна с пукнатини и възпаление. Кремът възстановява липидния слой и го защитава.

karmene-04

Пюрелан е линия от множество продукти за гърдите

Производителят препоръчва Purelan за профилактика в първите седмици от кърменето, в идеалния случай – отпреди раждането (особено ако през бременността зърната са били чувствителни).

Друга употреба на Пурелан е като защитен крем за устни и ръце във ветровито и студено време.

В мехлема няма вредни добавки, оцветители и парабени. Не е нужно да се отмива пред кърмене.

В аптеки Фрамар 100-грамова туба Пюрелан струва 15 лв.

Крем за зърна Авент (Avent)

Авент е още един от най-добрите образци на козметиката с ланолин, насочена към кърмачките. Тук формулата включва алое вера и кокосово масло. Употребата му се препоръчва отпреди раждането. Напълно безвреден, не се отмива – не съдържа химикали, няма вкус и миризма.

Действието на ланолина се засилва от другите съставки. Те най-силно влияят на способността за хидратиране и за успокояване на възпалената кожа. Кремът много дълбоко хидратира, успокоява и защитава външните слоеве. Прави кожата еластична и безболезнена.

Цената на крема Авент е 29.60 лв за 30 мл.

Крем Гармастан (гел)

Protina Pharm от Германия участва на пазара на кърмаческа козметика с продукт от средния ценови клас. Тубичка от 20 г е 16.80 лв. Гармастан се отличава с химическия си състав.

 • Активно вещество. Основата е два вида полиетилен гликол. Единият – ПЕГ 75, се нарича ланолин, като се уточнява, че това е химически дериват на ланолина. Полиетилен гликоловите съединение се ползват в козметиката като емулгатор, средство за задържане на вода. Включени са още две химически съставки – дезинфектант и антисептик, както и естествен такъв, извлечен от гваяково дърво;
 • Мие ли се? Да, продуктът не трябва да се поглъща от бебето;
 • Инструкция. Производителят го препоръчва на бременни от 8-я месец за подготовка на зърната и на кърмачки за обработване на зърната след кърменето.
Успокояващ балсам Мустела

Той е част от линията Матерните с натурални сертифицирани продукти за майката. Създаден е със защитна функция за чувствителни зърна и за бързо заздравяване. Предпазва и дава ясно усещане за успокояване. Навременното му използване предотвратява поява на рагади на 97%, сочи производителят. Дава максимален ефект за 21 дни.

Балсамът не се изплаква пред кърмене, безопасен е за поглъщане. Има неутрален мирис и няма вкус.

Крем за зърна “Здраве”

Българската Арома включва в известната си линия и продукт за зърна. Той е на основата на ланолин и палмово масло.

Насочва се към кърмачките за предпазване и защита на зърната и повишаване на еластичността на тяхното покритие. Българският продукт също е безвреден и не се отмива. Цената му е 16.80 лв за 30 мл.

Видео: Как се ползват силиконови зърна?

Матернеа (Maternea), успокояващ крем

От всички представени кремове, този е най-сложен по състав, а също и високо ефективен. Той съдържа цяла комбинация от активни компоненти, които снижават болезнеността на повредената и възпалена кожа, а също и способстват за нейното възстановяване. Той се препоръчва от последните месеци на бременността за подготовка на зърната за кърменето.

В Maternea е вложен очистен ланолин, който образува липиден слой на кожата, повишава нейната еластичност и възстановява естествените защитни функции. Маслото от какао има мастни к-ни, които помагат на ланолина във възстановяването и защитата на кожата. Маслото от кокос дава антибактериални и противогъбични свойства, а също така прави кожата мека и нежна. Маслото от ший съдържа мастни к-ни и важни за кожата витамини. То възстановява, овлажнява и защитава повредена кожа от външни въздействия. Д-пантенол и бисаболол успокояват и затварят раните.

Цената на Матернеа е 11.20 лв за 20 мл.

Кой крем е без отмиване?

Всички представени тук кремове с изключение на Гармастан са без отмиване. Всички специални мазила на основата на ланолин са без отмиване.

Видове подплънки за кърмачки

Подплънките са еднократни и многократни, като от първите има по-голямо разнообразие. Те поемат млякото, което се процежда от гърдите, и поддържат кожата суха.

Освен това подплънките са тънки и дебели. Първите имат предимството, че не се забелязват под дрехите, но те имат приоритетно абсорбираща функция. Дебелите подплънки, например такива с хидрогел, имат и изолираща, предпазна способност. Те защитават гърдите от докосване и дразнене и ускоряват възстановяването на кожата.

Подплънки Лансинох

Както при кремовете, така и при подплънките с добро име се ползва марката Lansinoh. Като форма те следват гърдата и прилягат удобно към нея.

Според описанието, те са изцяло памучни и имат способността не само да поемат, но и да изсмукват влагата. Със специални лепенки те се захващат за сутиена.

24 подплънки във Вис Виталис струват 9.50 лв.

Други видове

Подплънките с хидрогел са по-стабилни изделия за многократна употреба и с по-висока цена. 4 броя (2 комплекта за смяна) на Медела струва 29 лв. Те са по-добрият вариант, ако зърната са разранени и болезнени. Хидрогелът облекчава и обезболява, а също и поддържа кожата.

Подплънките на Авент също са многократни. Комплектът струва 19.50 лв. Те дават двоен ефект – подсушават и изолират гърдите. Имат пухкав памучен пълнеж с дантели от външната страна. Перат се в пералня и се сушат машинно.

Как се ползват?
karmene-06

Някои популярни марки при подплънките

Еднократните подплънки се подпъхват в сутиена и след овлажняване се изхвърлят. Тези за многократна употреба се свалят за пране.

Единствено подплънките с хидрогел могат да се слагат няколко пъти в рамките на денонощието. Между използванията се държат в хладилник или на плохладно и чисто място. Мият се със сапун или само се изплакват с вода.

Погледнете и ТУК: Бабини рецепти за колики при бебета. Борина за колики. Силни колики през нощта. Какво да правим? Бързо облекчаване.

Избор и използване на помпа за кърма

Помпата за кърма е незаменим инструмент за кърмачката. Тя позволява бебето да се храни с бутилка, от чашка или с мека лъжичка. Може да се храни и от други членове на семейството.

Освен това изцеждането облекчава гърдите, намалява усещането за подуване и усилва потока от мляко.

Помпата е без алтернатива в храненето на близнаци и недоносени бебета, които бозаят слабо и не получават пълната порция мляко.

Коя да изберем? Цена и откъде?

При избора на помпа отчетете един ключов показател – колко често ще използвате приспособлението. Всяко изделие е предназначено за определено ниво на използване. За да получите максимална полза, трябва да подберете помпа, която отговаря на личните ви нужди.

Например:

Най-високият клас помпи са много ефективни. Изцеждат бързо, често от двете гърди едновременно, с висока честота. Но те са най-скъпи и са оправдани за болнични заведения, където се ползват от няколко жени едновременно.

Вкъщи избираме между механична и електрическа помпа. Електрическата е популярна, защото е бърза и с регулиране на скоростта. Те икономисват време.

Механичните помпи пък са тихи, компактни и по-достъпни в ценово отношение. Ръчните се настройват по-лесно, чистят се и се стерилизират бързо, могат да се ползват на път.

Електрическа или ръчна? Ако работите и ще се цедите набързо през работния ден, то електрическата помпа е за предпочитане. Те са по-добрият вариант и при редовно изцеждане на млякото. Електрическата помпа е избор №1, когато факторът е време.

Ръчната помпа се ползва по-лесно при пълни гърди, отколкото при меки. Ако гърдата е мека, по-добре да се върнем към електрическия вариант.

Да видим цените. Комплектът на Авент помпа + аксесоари струва 309 лв. Двойната помпа Spectra S2 струва 373 лв. Бюджетните помпи са ръчни, те започват от 10 лв (BEBUMI).

Помпа за кърма Медела

Медела има ръчни и електрически варианти с различна ефективност. Механичните помпи започват от 18 лв и стигат до 81 лв (двуфазна). Електрическите са на цена от 263 лв до 700 лв за Freestyle.

Фрийстайл на Медела е най-малкият модел с електронно управление. Предпочита се при редовно използване. Съхранява млякото в хладилна чанта.

Видео за функционирането на помпа Медела.

Помпа за кърма Лансинох и колектор (шише)

Силиконовата ръчна помпа Лансинох струва 23.50 лв, двуфазните са 64 лв. Електрическите помпи започват от 150 лв и достигат до 210 лв за двойно устройство.

Т. нар. колектор за кърма не оскъпява устройството. Това е стъклено шише, устойчиво и малко за пренасяне. То е практично за събиране на кърма. Колекторът е част от силиконовата ръчна помпа за 23.50 лв.

 • Електрическа помпа за кърма Cangaroo – Elegance. Това е двойна помпа с 10 степени на стимулиране и с 15 степени на изцеждане. Тиха е. Работи на батерии, има контролен дисплей. Струва 94 лв;
 • Elvie помпа за кърма. Тя е електрическа със супер компактен размер. Побира се в сутиен и се ползва дискретно. Цената й е 280 щ.д. У нас по-често се намира сред частните обяви. Препродават я за около 300 – 350 лв;
 • От Хиполенд. Най-ниското като цена предложение в този хипермаркет е ръчната помпа Lorelli Classic, която струва 20 лв. Има около 60 различни варианта. Най-висок ценови клас е двойната помпа на Авент (електрическа) на цена от 599 лв;
 • Други. Ако искате да придобиете по-общо впечатление от продаваните помпи за кърма, влезте в сайта Емаг, където са описани 240 такива артикула. Има предложения от всички варианти, материали и задвижване, както и от всички ценови групи.

Още информация и източници на английски: Как се избира помпа за кърма и как да я изберем? * Кои са най-добрите подплънки за кърмене; * Кремове за зърна при кърмене.

Как се ползва?
 • Подготовка: изкъпване, стерилизиране на детайлите на помпата, съчленяване на устройството и избиране на необходимия режим;
 • Прилагане на чашката към гърдата и включване на уреда. Млякото се изцежда;
 • Прилага се чашката към другата гърда и процедурата се повтаря;
 • При необходимост се сменя съдът за събиране на мляко;
 • Помпата се изключва, измива се и се подсушава.

Протектор за зърна

Протекторите са два вида.

Едните се поставят на зърната между кърменията, за да ги изолират от дрехите и да ги предпазват от търкане. Така разранената кожа не се дразни допълнително и по-бързо зараства.

Най-добрите модели са вентилируеми, например протекторите на Медела. Те позволяват на кожата да диша, което ускорява възстановяването.

Обичаен материал за протекторите е силиконът, който приляга плътно и комфортно. Гъвкавият материал се настройва по формата на гърдата. Тези приспособления могат да се носят непрекъснато между кърменията. Те не се забелязват под дрехите.

Често продуктът се открива под името „оформител“ на зърна. В Хиполенд комплектът на Медела струва 33 лв.

Другият вид протектори пазят зърната по време на самото кърмене. Те по-често се изписват като „протектори“ за зърна или „силиконови зърна“ за кърмене.

Целта им е да пазят зърното от прекален механичен натиск в устата на бебето. Техен минус е, че тези протектори понякога намаляват количеството изсукано мляко. Но с тях зърната бързо се възстановяват.

Един от най-евтините продукти на пазара са протекторите WEE BABY, които в аптеки Гален се продават срещу 3.15 лв.

Видео: Какво представляват подплънките Лансинох.

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Крем за зърна. Мнения за Ланолин на Лансинох, Медела и др. Подплънки за кърмачки, помпа за кърма

 1. Значи аз само искам да предпазя хората от тези силиконови зърна, не си давайте парите (не са евтини). Синът ми категорично отказа да суче през тях и така си останаха музеен експонат.

 2. А ще ми кажете ли кой крем с ланолин е най-тънък като цена, защото на мен ми идват скъпи тези миниатюрни туби по 20-30 лева, че даже гледах и по 60 лева. Засега съм се спряла на Матернеа, защото е 11 лв, но приемам и други съвети?

 3. Лансинох е бранд за продукти с ланолин. Много са качествени, никой не трябва да се съмнява. Който пробва, веднага вижда разликата с останалите! Мое мнение!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *