Защо бъркането в носа всъщност е полезно?

Вярвате или не, но според канадски учени, неприличният навик бъркане в носа, който децата усвояват много лесно, повишава имунитета

За ужас на родителите, голяма част от децата имат навика да си бъркат в носа. И докато усвояването на този навик е много лесно, то отучването струва много нерви и разправии с малчуганите.

Но любопитно проучване на група канадски учени представя теорията, че всъщност „похапването“ на секретите от носа води до естествено повишаване на имунитета. Механизмът на подобна нелогична реакция е следният – чрез „консумацията“ на секрети от носната лигавица организмът бива атакуван от малко количество микроби, които не нанасят вреда.

Колкото и странна да е тази теория, тя продължава и потвърждава предишни проучвания, които показват, че прекалената хигиена води до масовото развитие на алергии и автоимунни заболявания. Обяснението на специалистите се крие в това, че според тях имунната система на човека притежава „памет“, а нашето съвършено тяло има цял „списък“ от всички микроби, с които се е сблъсквал. Веднъж срещнала се с „врага“ имунната система си изгражда защита и при повторна среща съумява да освободи лимфоцити, които унищожават враждебните микроби.

Според учените, гризането на ноктите има същият ефект, разбира се, когато ръцете не са много мръсни.
Разбира се, това не означава, че трябва да насърчаваме малчуганите да си „ровят“ в носа или да си гризат ноктите, тъй като това са неприлични и опасни за здравето жестове и все пак крият опасности за здравето, тъй като ръцете им почти никога не са достатъчно чисти. И ако секретите в носа може и да не представляват голяма опасност, то бактериите и микробите, които полепват по ръцете са наистина опасни.

Какво кара децата да си бъркат в носа?

Причините може да са няколко. На първо място подражанието – виждайки другарчетата на детската площадка или в детската градина детето копира движенията и много бързо усвоява вредните навици.

Освен това този навик е присъщ често за деца страдащи от алергии, свързани с отделянето на секрети от носната лигавица. Това води до събиране на секрети в носа почит постоянно, а това дразни детето и то се опитва да се освободи от неприятното усещане като си бърка в носа.

Изсушаването на въздуха също може да е причина за появата на неприятни усещания в носа. Тогава е добре да прочистите носната лигавица с физиологичен разтвор.

бъркане в носа

Колко полезно може да е бъркането в носа?

Имайте предвид, че този навик обикновено се израства и най-доброто, което можете да направите е да чакате, да се опитвате да държите ръцете на детето заети и да му помогнете да се научи да прочиства нослето си само. Най-неправилният подход е да му правите постоянно забележка, да викате и дори да използвате шамари.

Какво знаете малките завоеватели не обичат да правят каквото им се каже и в повечето случаи най-доброто, което ще постигнете е детето да с си бърка в носа на инат.

“Фигурин
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.