Човечеството оглупява прогресивно!

Смята се, че еволюцията и модернизацията водят към по-добър начин на живот и развитие на човечеството

Но учените са на мнение, че всъщност човечеството деградира все повече в интелектуално отношение. И колкото и модерни джаджи да създава човекът, те всъщност го водят надолу – към оглупяване, не към прогрес, смятат специалистите.

Обезпокояващите данни идват от Острова, където група учени анализират данните от проучвания върху това колко бързо са реагирали хората във викторианската епоха и днес.

Учудващо нивото на интелект стремглаво пада, когато става въпрос за днешните времена. Мъжете през 1889 година реагират за 183 милисекунди, а през 2000 – за 253. При жените от 188 се стига до 261 мс.

Това сочи, че нивото на интелекта намалява – тоест коефициентът на интелигентност на хората преди 2 века е бил по-голям от този на хората днес. С всяко десетилетие IQ намалява с 1,23 бала – за периода от 1880 година е намалял със стряскащите 14 единици.

Замърсяването се отразява на интелигентността на децата
Учените уточняват, че точно сравнение между коефициента на интелигентност сега и преди не може да се прави, тъй като днес разполагаме с много повече удобства – медицината е напреднала неимоверно, храната е чиста и здравословна, имаме по-добро образование и начини за комуникация.

Но фактът, че хората тогава имат по-бързи реакции от днес говори, че те са били изобретателни и са имали силно развито творческо мислене.

Тази тенденция според д-р Майкъл Уудли, водещ на изследването, се дължи на факта, че днес хората с по високо IQ раждат по-малко деца от тези с по-нисък, което води до цялостно намаляване на интелекта на населението.

IQ

Повече информация – по-нисък интелект

Изследването е интересно тъй като противоречи със схващането, че с годините хората стават по-умни – може би прекалената модернизация ни заблуждава, че поумняваме, когато всъщност оглупяваме. И кой всъщност върши повече – човекът или технологиите?

Вие какво мислите – дали днешните хора с по-глупави от тези преди няколко века?

Още за четене. Форум с мнения и коментари – по-долу:
Оценка на читателите
[Гласували: 0 Средно: 0]

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Човечеството оглупява прогресивно!

  1. Тази статия е писана от някой лаик.
    1. Времето на реакция е нещо доста различно от коефициента на интелигентност и отразява особенностите на нервната система (скорост на нервните импулси по рефлексната дъга аферентен неврон-мозъчен център-еферентен неврон), а не когнитивните функции. Времето на реакция зависи много от условията на живот, качеството на храната, наличието на заболявания и пр. Как при масово разпространени инфекциозни заболявания, недохранване и травми този показател е бил по-добър? Интересно ми е и как точно е било измерено то през 19-и век.
    2. Съвременният човек работи с много по-голям обем информация и има достъп до много по-добро образование, отколкото в миналото. Например всеки един средновековен лекар би изглеждал като пълен идиот, ако бъде поставен до съвременен такъв. Същото правило важи за която и да е друга професия.
    3. Интелектът не се предава генетично. Решаващи са условията за отглеждане на детето, храненето, наличието на заболявания и образованието.
    4. В миналото са били нормални неща като робовладелство, канибализъм, изнасилване, убийство, инцест. Хората са били ксенофоби, расисти и религиозни фанатици. Кое точно прави хората от миналото по-духовно извисени от нас?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *