Изчезва ли рискът от рак на гърдата след мастектомия?

Мастектомията, на която се подложи Анджелина Джоли, предизвика сериозни дискусии за това доколко подобна интервенция може да премахне риска от рак на гърдата

Доколко това е наистина полезна процедура и дали може да помогне на жените да се избавят от страха от рака на гърдата?

Според водещия специалист в Руския научен онкологичен център к.м.н Галина Корженкова рискът значително намалява, но не се премахва напълно. Колкото и прецизен да е хирургът и колкото и добре да свърши работата си, то той не е в състояние да премахне и последното парче жлезиста тъкан, като лекарите винаги предупреждават жените, че процедурата не премахва изцяло риска от развиване на заболяването.

Два са рисковите гени, които водят до предразположение към развитието на рак на гърдата

Още през 80-те години на 20 век в САЩ много жени се подлагат на мастектомия, за да избегнат заболяването, дори и напълно здрави. Страхът породен от фамилната обремененост кара жените да вземат решението да отстранят млечните си жлези.

Не съществува универсален критерии, по който да се вземе решение за мастектомия. Необходими са индивидуални изследвания, по които лекарите да преценят и да изкажат становището си.

breast cancer risk

Гените могат да кажат много за риска от рак на гърдата

Една от последните тенденции в областта сочи,че кърмата може да „предскаже“ риска от развитието на рак на гърдата.
Учени от Университета в Масачузетс смятат, че изследването на кърмата за дадени гени може да даде ценна информация по въпроса. Но подобен метод за изследване все още е твърде иновативен, за да се говори за масово разпространение и употреба.

През последните 15 години ракът на гърдата, както и много други видове, се „подлмадява“ прогресивно.

мастектомия genesДокато до скоро за рискова група се сочеха жените над 40 години, днес много млади жени също чуват страшната диагноза.

Основният начин за профилактика е мамографията, като нуждата от изследването се определя от възрастта. В България се препоръчва изследване веднъж на две години след 42 години и веднъж годишно между 53 и 61 години.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.