Опасно! Салмонела в пилешкото! Симптоми

Опасната бактерия е открита при рутинна проверка на Българската агенция по безопасност на храните

Изследването на продукцията в преработвателно предприятие у нас показва наличието на два серотипа на салмонела – Salmonella Infantis и Salmonella Derby.
Заразената продукция е закупувана от друг производител на пилешко месо. И двете фирми се проверяват от БАБХ.
От агенцията съобщават, че в търговската мрежа не е попаднало заразено месо. Специалистите смятат, че заразяването е вторично, като фирмата преработвател е санкционирана по Закона за храните.

Salmonella Infantis и Salmonella Derby са ниско патогенни, което означава, че при консумация на заразени месо не се наблюдава появата на сериозни здравословни проблеми. Възможна е появата на диария и повръщане.

chicken meat

Заразеното месо не е попаднало в търговската мрежа

През април тази година над 80 души в Монтана бяха заразени със салмонела, след консумация на заразена храна – яйца и сирене в картофени кюфтета, в местен завод. Храната, доставяна на завода е доставяна от външен източник.

Симптомите се прояват до 3 дни след заразяването.

През септември миналата година 15 деца постъпиха в Инфекциозното отделение във Варна, след заразяване със салмонела. Отново през 2012 около 200 души в Холандия бяха поразени от салмонела в следствие на консумация на заразена пушена сьомга.

Заразената със салмонела храна не променя вкуса и мириса си и това прави невъзможно предпазването от консумацията й. Известни са около 1500 вида салмонели, повечето от които се развиват най-добре върху хранителна среда. Заразата обикновено се предава при неправилна термична обработка на храната.

salmonellaЯйцата и млечните продукти са един от най-честите носители на салмонела. Предпазването от заразяване става, чрез избягването на консумация на сурови яйца и млечни продукти, добра лична хигиена и хигиена при приготвяне на храната.

Важно е да съхраняваме храната в хладилник, особено през летните месеци, когато високите температури са подходяща среда за размножаване на бактерии. Не по-малко важен фактор за предпазването от заразяване със салмонела е стриктният ветеринарен контрол над животните.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.