Рядък синдром държа жена на косъм от смъртта 20 години

След 20 години на косъм от смъртта и редица операции, които не постигат желания резултат, жена бе спасена от лекари от болница „Токуда“

Опасността за живота на жената е била реална цели 20 години и проблемът буквално е бил „бомба със закъснител“. Преди 20 години е установено, че пациентката има допълнителна проводна връзка (Волф-Паркинсон-Уайт синдром), която води до редица проблеми със сърдечни мускул. Въпреки трие опита за аблация проблемът не само не е разрешен, но се получават и усложнения – тромбоза на входната вена и нуждата от поставянето на пейсмейкър.

Непостоянният ритъм на сърцето води до честа аритмия, проблеми с равновесието, главозамайване дори загуба на съзнание. След постъпването си в болница „Токуда“ с високочестотна аритмия, лекарите взимат решение за извършването на аблация.
Интервенцията е извършена от д-р Васил Трайков, началник на отделението по електрофизиология към Клиниката по кардиология на болница „Токуда“.

ablaciq

Волф-Паркинсон-Уайт синдром се среща при около 3% от населението

Процедурата, наречена аблация, представлява прокарване на тънък катетър до коронарния синус, където се намира вродения дефект. Катетърът се прокарва през лявата бедрена вена и при достигането до коронарния синус под рентгенов контрол се намира точното местоположение на проблема и се пуска високочестотен ток. Целта е да се преустанови електрическата активност, която причинява аритмията на пациентката.

Само два дни по-късно жената е изписана от болницата без следа от дългогодишния си проблем.

ablationСпоред д-р Трайков, хората страдащи от аритмия не трябва да подценяват състоянието си и трябва да не бавят консултациите със специалист. Процедурите у нас вече се извършват по безкръвен път чрез електрофизиологична процедура и сърдечна катетаризация.
Волф-Паркинсон-Уайт синдром е рядко срещано състояние, което се среща при около 3% от населението.

Обикновено заболяването няма симптоми и нищо не показва за съществуването му, но има и случаи, които може да доведе до внезапна смърт. Диагностицирането може да стане и с обикновено ЕКГ. Лечението може да бъде медикаментозно или чрез радиоефективна кататърна аблация, както в случая.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.