Бяла или кафява захар – има ли разлика и полза?

Кафявата захар се смята за по-полезна от бялата. Истина ли е това?

Все по-модерно е да е са избягват „белите“ храни – бял хляб, бял ориз, бяла захар.
НО питали ли сте се дали това е точно така и какво от нещата, които знаем за кафявата захар е вярно и какво не?

Кафявата захар е мода, въведена от диетолозите

Не! Кафявата захар, която се приготвя от тръстика е позната на човечеството от хилядолетия. Началото си води от Индия, като след това е пренесена в Европа дори преди Новата ера.
Преди около 100 години от захарното цвекло започва производството на захар, което е по-евтино. Всъщност кафявата захар излиза на подиума и попада в графата за здравословно хранене сравнително скоро, но преди това просто е била пренебрегвана.

Малкото калории правят кафявата захар подходяща за диети

Не! Оказва се ,че и бялата и кафявата захар имат сравнително еднакви енергийни нива. Просто в кафявата захар полезните вещества са повече – много минерали като калий, калций, желязо, магнезий, фосфор. Имайки предвид наситения вкус се предполага, че ще използваме по-малко количество в кафето или чая си.

Кафявата захар е по-натурална

Да! Това е така, защото не преминава през топлинна и химическа обработка, кипене, избелване, обработка с различни киселини като фосфорна и мравчена. Кафявата захар не се подлага наподни процедури, което я прави с една идея по-полезна.

brown sugarБялата от друга страна задължително е рафинирана и това премахва полезните вещества от нея. Всъщност бялата захар съдържа 99% захароза, а кафявата – 92%.

Кафявата захар помага да сме красиви

sugar

Кафявата захар се смята за по-полезна от бялата

Да! Това е така, защото можете да си направите ексфолиант за гладка кожа с помощта на кафява захар. Според специалистите е подходящ за всеки тип кожа: смесете 1 с.л кафява захар и 1 с.л зехтин в дланта си и разбъркайте до получаването на еднородна смес. Масажирайте лицето си около 5 минути и след това изплакнете с вода. След това подсушете и намажете лицето с крем.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Бяла или кафява захар – има ли разлика и полза?

 1. Е, пак се почнаха глупостите, дай да изясним някои неща:

  1. „много минерали като калий, калций, желязо, магнезий, фосфор. – В НЕЗНАЧИТЕЛНИ И НЕСЪЩЕСТВЕНИ КОЛИЧЕСТВА, организма си ги набавя от други храни

  2. „Кафявата захар е мода, въведена от диетолозите
  Не! “
  ДА, точно мода, и нищо друго
  И кафявата, и бялата захар се правят първо от рафинирана бяла захар. На кафявата се връща малко и меласа и хоп, става цветна!

  3. „Кафявата захар е по-натурална
  Да!“
  НЕ, еднакви са, правят се все от бяла захар

  Запомнете – захарта е полезна. Захарта – глюкозата – е единствената храна, която може да усвояват клетките, и всичко друго се преработва до захар. Глюкозата е единственот, което може да ви влеят в кръвта и да го усвоите, без проблеми, без натоварване, чисто и без преработка. затова лекарите вливат глюкоза

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.