10 естествени средства срещу слънчево изгаряне

Слънчевото изгаряне е изключително неприятно и всеки търси начин да го облекчи

Лятото е в разгара си и слънчевите изгаряния са един от най-често срещаните проблеми, които ни съпътстват по време на почивката.

И преди да потърсите в аптеката, по-добре потърсете в кухнята или магазина за плодове и зеленчуци. Вижте 10 начина да облекчите болката от слънчевото изгаряне с натурални средства:

1. Алое вера – гелът от алое вера е един от най-подходящите начини да успокоите изгорялата кожа, поради наличието на антиоксиданти и противовъзпалителни агенти. Вместо да купувате готови продукти от аптеката, по-добре използвайте натуралния – директно от растението.

2. Пяна за бръснене – колкото и странно да звучи, ако нямате нищо друго под ръка можете да използвате дори пяна за бръснене. Технически погледнато това не е „натурално“ средство, но поради наличието на ментол и други охлаждащи съставки действа успокояващо на раздразнената кожа и отнема топлината.

3. Витамин С и витамин Е – тези витамини помагат на кожата да се възстанови по-бързо, тъй като спомагат за охлаждането й. Тъй като витамините С и Е са антиоксиданти, те спомагат за предпазването на кожата от изгаряне и съответно по-бързото й възстановяване.

4. Оцет – оцетът е добре познато средство срещу висока температура, което означава, че намира място и сред средствата срещу слънчево изгаряне. Оцетът помага за нормализирането на pH на кожата и има охлаждащ ефект.

5. Лед и студен душ – колкото и тривиално да звучи и това начин да облекчите болката от слънчевото изгаряне. Специалистите обаче все още спорят по въпроса дали студеният душ и леда върху загрятата кожа няма да доведат до влошаване на положението.

слънчево изгаряне? Ползвайте кисело мляко!6. Сода бикарбонат – добрата стара сода намира приложение и при слънчевите изгаряния. Това е така, защото содата създава алкална среда и съответно охлажда кожата. Препоръчва се смесването на сода с вода и нанасянето на кожата с помощта на памучен тампон.

7. Кисело мляко – можете да го използвате и външно и вътрешно

При слънчево изгаряне кисело мляко
Гелът от алое вера е един от най-подходящите начини да успокоите изгорялата кожа

8. Мед – медът е известен със способността си да лекува рани и антибакериалните си свойства и за това се препоръчва и при слънчеви изгаряния.

9. Домати – смята се, че доматите могат д помогнат за предпазването от слънчеви изгаряния поради съдържанието на ликопен.

10. Овесени ядки – противовъзпалителните свойства на овесените ядки са известни от древни времена – можете да си правите компрес на засегнатите места – ще почувствате голямо облекчение.

Демир бозан билки против акне

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.