Сините очи са продукт на мутация

Преди около 6–10 хиляди години в северозападната част на черноморското крайбрежие възниква специфична генетична мутация, която в крайна сметка довежда до появата на сини очи

„В началото всички хора са имали кафяви очи. Генетична мутация, която засяга гена OCA2 в нашите хромозоми, създава нещо като „прекъсвач”, изключващ способността на организма да създава кафяви очи”, заявява Ханс Айберг от Копенхагенския университет.

Вместо обаче да изключва изцяло този ген, „ключът” единствено ограничава неговото действие, намалявайки производството на меланин в ириса. Ако OCA2 е изцяло изключен, няма да има изобщо меланин в косата, очите и кожата – състояние, наречено албинизъм, което се среща понякога.

Сините очи са мутация

Сините очи са мутация

Ханс Айберг и неговият екип изследват митохондриалната ДНК на хора със сини очи в страни като Дания, Йордания и Турция. Този тип ДНК единствено се предава по майчина линия, която по-лесно може да бъде и проследена.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

В рамките на няколко поколения сегментите в ДНК се разместват, заради което индивидите са с различни последователности. Запазващите се последователности се наричат хаплотипове. Щом група индивиди споделя дълги хаплотипове, това означава, че тази последователност се е появила сравнително скоро при нашите прадеди и не е имала достатъчно време, за да се разбърка.

Още за четене. Форум с мнения и коментари – по-долу:
Оценка на читателите
[Гласували: 0 Средно: 0]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.