Откриха лекарство за детската левкемия

Благодарение на международно проучване, което се води от чешки лекари, шансовете за излекуване на децата, които са болни от остра левкемия, са почти 90%

Резултатите, първоначално публикувани от няколко специализирани американски медии, са представени от професор Ян Стара, който е координатор на въпросното изследване и ръководител на отдел за детска онкология и хематология в пражката университетска болница “Мотол”.

Когато се оценяват петте години от началото на заболяването, се установява, че лекарите успяват да спасят живота на 82% от болните деца. Шансовете за излекуване на голяма част от по-младите пациенти се увеличават чрез регулиране на самото лечение.

Острата лимфобластна левкемия е най-честата форма на рак сред децата в развитите страни, като ежегодно броят на заболелите се увеличава с около 1%.

В Чехия, където болестта е 100% смъртоносна преди 50 години, се откриват по 70 заболели деца годишно. С течение на годините расте процентът на оздравяването, който актуално е 89%. Макар че при някои пациенти болестта отново се връща, общият процент на излекуваните не трябва да е по-малък от 85 на сто.

“Въз основа на направеното проучване променяме диагнозата на детската левкемия, оценявайки какво лечение по-точно е необходимо, като по този начин болното дете получава лечение, приспособено именно за него. Децата с по-висок риск получават интензивно лечение, като се извършва и трансплантация на костен мозък, ако това се налага, за да бъде подобрено състоянието им”, пояснява проф. Стара. Той добавя също така, че проучването помага освен това и при деца, които не се нуждаят от интензивно лечение и могат да бъдат пощадени от определени усложнения.

дете с левкемия

Благодарение на международно проучване, което се води от чешки лекари, шансовете за излекуване на децата, които са болни от остра левкемия, са почти 90%

Лечението на това тежко заболяване представлява труден и дълъг процес и често може да доведе до тежки животозастрашаващи реакции. През изминалите 30 години не е включен нов лекарствен продукт в първоначалното лечение на детска левкемия и медицинските постижения се базират на промяна на медикаментозната схема.

Въпросното проучване включва лечение на общо 5069 деца, които са лекувани в 130 центъра, намиращи се в 15 страни от три континента, а 291 от децата са от Чехия.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *