Ето кои са симптомите при диабет тип 2

Диабет тип 2 може да доведе до някои много сериозни последици като бъбречна недостатъчност, слепота, както и да увеличи риска от мозъчен и сърдечен  удар

Още по-страшно е, че близо 30%  от всички диабетици не знаят, че са болни от това заболяване, което трябва колкото се може по-бързо да бъде поставено под контрол.

Симптомите, за които трябва да се внимава, са:

Повишена жажда и по-често уриниране.

Когато влиза в кръвообращението, излишната захар става причина течността да се изтегли от тъканите. Поради това човек се поти повече от обикновено, в резултат на което приемът на течности се увеличава, както и по-честото уриниране.

диабет тип 2
Диабет тип 2 може да доведе до някои много сериозни последици като бъбречна недостатъчност, слепота, както и да увеличи риска от мозъчен и сърдечен удар

Повишено чувство на глад.

Това е един много характерен симптом за диабет тип 2, който се дължи на високото ниво на инсулин, който стимулира чувството на глад. В същото време недостатъчната енергия, достигаща до клетките, принуждава организма да набави повече храна и калории, изявяващо се като чувство на глад и повишен апетит.

Загуба на тегло.

Макар че човек може да яде повече от обикновено, той въпреки това губи килограми. След като не може да използва глюкозата, организмът използва някои алтернативни горива, съхранявани в мускулите и мазнините. Така калориите се губят, а  глюкозата пък се изхвърля чрез урината.

Умора.

Когато има недостиг на захар в клетките, това става причина за лесна изморяемост и раздразнителност.

Замъглено зрение.

Високата кръвна захар може да се отрази на очите, повлиявайки на способността за фокусиране.

“Демир

Бавно зарастващи рани или чести инфекции.

Диабет тип 2 се отразява и на способността за възстановяване и борбата с инфекциите.

Как можем да си помогнем?

Съществуват начини, чрез които можем да предотвратим или забавим появата на диабет тип 2. Към тях се отнасят физическите упражнения (подобряващи действието на инсулина и насочващи глюкозата от кръвта към тъканите, за да се използва за енергия), здравословното тегло, подходящо хранително меню (плодове, зеленчуци, храни без рафинирани въглехидрати и пълнозърнести храни, зехтин и др.), редовна проверка на кръвното налягане, холестерола, както и нивата на триглицеридите.

Оценка на читателите
[Гласували: 0 Средно: 0]
, , , ,
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Konstantin Serafimov

Казвам се Константин Серафимов и работя за сайтовете Chudesa.net, Lechitel.net, Zdrave.ws и Zdrave.org, в които отразявам разнообразни теми, свързани със здравето и необичайното около нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.