Има и стомашен инфаркт – не го подценявайте! Инфаркт на червата

Мезентериалната исхемия или т.нар. стомашен инфаркт засяга тънките черва и е сериозно състояние, което изисква лекарска намеса

За стомашен инфаркт се говори, когато има запушване на един или повече клонове на мезентериалната артерия.

Това запушване предизвиква остра болка в корема. Обикновено болката се появява около час след хранене. Болката обикновено е около пъпа или горната част на корема. След около 90 минути болката изчезва, но се появява отново при следващото хранене. Това води до загубата на апетит или по-точно загубата на желание за ядене поради болката.

Тъй като коремната болка може да е симптом на много други заболявания, диагнозата за поставя след щателен преглед от лекар. Други симптоми на стомашния инфаркт може да включва диария, запек, подуване на корема, повръщане.

Заболяването засяга най-често хората над 60 годишна възраст, като пушачите и хората с висок холестерол са по-застрашени. Често пъти заболелите страдат и от други заболявания като заболявания на сърцето, исхемична болест на сърцето и други.

Мезентериалната исхемия, още чревен инфаркт или тромбоза, може да бъде остра и хронична. Хроничната форма се разгръща за по-дълъг период от време, като често пъти острата форма преминава в хронична.

Лечението на стомашния инфаркт включва възстановяване на проходимостта на червата, за да се възстанови кръвотока към червата. Важно е това да се направи навреме, за да не се стигне до необратими увреждания на червата.

инфаркт на черватаПри хроничната форма на заболяването може да се приложи хирургичен метод наречен транс-аортна ендартектомия. Този метод включва премахване на плаката от мезентериалната артерия. Поставянето на байпас е друг метод за лечение. Това става като се заобиколи запушената артерия, за да се възстанови кръвотока.

Има и стомашен инфаркт!
Има и стомашен инфаркт!

Иновативни начини за лечение са поставянето на стент и ангиопластика.

Чрез тези методи се отваря запушената артерия запазва проходимостта на артерията. След като се открие запушената артерия с помощта на катетър в артерията се раздува балон, за да се разшири стеснения участък и на мястото се поставя стент (тръбичка, направена от преплетени метални влакънца, която поддържа артерията отворена).

Оценка на читателите
[Гласували: 0 Средно: 0]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.