Йод и неговите многобройни приложения в нашия живот

Йод и неговите многобройни приложения в нашия живот се знае отдавна и е станал задължителен атрибут в нашата домашна аптека.

Има медикаменти, които задължително трябва да имате вкъщи за добро или за лошо-обезболяващи, дезинфектанти и превързочни материали.

Йодът е едно от тези неща. Това е химичен елемент от Меделеевата таблица. Цветът му е лилаво-виолетов откъдето идва и неговото име от гръцки.
Безбройни са неговите приложения.

Той помага при стомашно-чревни разстройства. Една – две капки от него се капват във водна чаша пълни се догоре с вода и течността се изпива. Тази процедура се прави един път на ден. Помага и при малки деца, не само при възрастни.

Ако имате гъбички или пък меки и чупещи се нокти-йодовата тинктура идва на помощ. Сложете на клечка за уши от нея и намажете проблемните места. Тази процедура се повтаря ежедневно веднъж за няколко седмици. Трябва да имате търпение и резултатите ще дойдат.

За гаргара и профилактика на нос и гърло се слагат десет капки от йода, една чаена лъжица сол и се разтварят в един литър и половина вода. Това се повтаря 2-3 дневно, да не се прекалява.

При травми или контузии, или просто при рана е достатъчно да се намаже пострадалото място и раната е почистена от бактерии.

Хората и животните приемат йода с храната, която консумират дневно, т.е. със солта в нея. Той е от голямо значение за организма ни, защото липсата му води до редица заболявания като повишаване на наднорменото тегло и базедова болест. Не е добре прекалената употреба на сол, но не трябва и да лишаваме организма си от нея.

iodЙодът намира приложение не само в медицината, но и в промишлеността. Той е дезинфекциращо средство без странични действия. Присъства в състава на почистващи препарати.

Много са приложенията както вече казахме в медицината, в козметиката и в препаратите, затова се замислете, ако все още нямате в дома си течен или под формата на паста йод.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.