Пиорея: Зъбите и венците се нуждаят от грижи, не бива да допускаме тези грешки

Обгрижването на зъбите и венците в устата, като цяло е трудно начинание, свързано с редица погрешни мнения и митове, които най-добре да развенчаем за да не ставате и вие техни жертви.

Първото от тези погрешни вярвания е че използването на клечки за зъби е напълно безвредно!

Да, така е, но само и единствено използването на специално произведени за целта клечки за зъби които няма да разранят чувствителното пространство между зъбите което е осеяно с жизнено важни папили и ще избегнете неприятните възпаления. Конеца за зъби или специална четка също са угодни варианти за почистване на остатъчни късчета храна от междузъбното пространство.

Мит номер две – култа към четки за зъби с твърд косъм.Всъщност те изобщо не са по ефикасни в борбата срещу образувалата се плака и оцветявания на зъбите. Напротив! Тази четка е твърде груба и може да доведе до износване на зъбния емайл и свиване на венците ви, което води до оголване на зъбния корен. Меката или средно твърда четка са по подходящи за употреба, а и по щадящи към зъбите ви.

Третата често допускана грешка е че причината за лош дъх се корени в стомаха, а всъщност в деветдесет на сто, се крият в устната кухина.Основните причини за това най-често могат да бъдат заболявания на венците, недобра устна хигиена и твърде много налепи по езика.Прегледа при дентист ще ви помогне да откриете и отстраните причината.

Четвъртото погрешно схващане е много често срещано-ако венците кървят, зъбите не бива да се мият.А всъщност, ако четката ви не е прекалено твърда то кървенето им е признак за наличието на някакво заболяване по венците, което може да се премахне единствено ако бъде лекувано.Здравите венци не кървят!

Мит номер пет с който се сблъскваме е свързан със заболяване на венците наречено пиорея, което се характеризира със загнояване.Повечето хора с пиорея смятат, че техните зъби са безвъзвратно изгубени.При правилно проведено лечение зъбите спират да окапват, и то често води до задържане на останалите зъби.

Кое е полезно и кое вредно за зъбите и венците при пиорея
Кое е полезно и кое вредно за зъбите и венците
Мит номер шест– колкото повече остарявате, толкова повече зъби губите!Лишаването от зъби не е предизвикана в следствие възрастта на пациента.Всъщност при добро обгрижване на зъбите през годините и навременна зъболекарска намеса, можем да запазим усмивката си почти непокътната до дълбока старост. При почистване на емайла губя и зъбния си камък- това е грешно схващане номер седем което искаме да оборим. Най- нововъведените апаратури за отстраняване на зъбния емайл използват ултразвукови вълни за да разградят зъбния камък и нямат никакво влияние върху емайла.

Последния и най-често срещан мит – ако нямате болка във венците, значи не се нуждаете от лечение, но липсата на такава не означава на сто процента, че при вас всичко е наред. Напротив! В ранния си етап парадонтозните изменения могат да протекат без остро забележими знаци и да останат незабелязани от вас. Именно затова профилактичните прегледи при зъболекар са за препоръчване и трябва да бъде погледнато на тях като на необходимост.

Оценка на читателите
[Гласували: 0 Средно: 0]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.