Ето кои са симптомите подсказващи ни за наближаващ инфаркт

Трябва да сте наясно, че инфарктът не идва неочаквано, той ни предупреждава поне седмица по-рано за неговата поява и е редно вземем мерки още при първите симптоми.

Инфарктът или още така нареченият сърдечен удар е една много сериозна промяна в сърдечната дейност.

При него част от сърдечните мускули умират в следствие на недостиг на кръв до тях, а и оттам се нарушава достъпа на кислород до организма.

Всичко това е резултат от натрупването на плака по артериите, което води до спиране на нормално количество кръв до определени части на сърцето. Това означава, че намалява притока на кислород и хранителни вещества. Ако това състояние не се лекува то довежда до атрофията на миокарда.

Но има симптоми, които ни пращат сигнали, че ще се случи нещо лошо.

Един от тях са болките в гърдите, във врата, по крайниците, по гърба, а дори и по някога в лицевата част и челюстите.

Други сигнали, които тялото ни праща са гаденията, затрудненото дишане и раздразненият стомах.

Разбира се, не всяка от тези болежки трябва да предизвестява настъпващият инфаркт, но трябва да обърнем внимание, когато тялото но говори и ни праща сигнали.

Инфарктът на миокарда е сред най-честите заболявания, които водят до смърт.

Често срещан е както при мъжете така и при жените, без значение от възрастта. Той се предизвиква както от физическо натоварване така и от стрес. Хората, които са изложени на такава опасност са обикновено болните от диабет, наследствено обременените, пушачите, тези с висок процент на холестерола.

Определяща още е и напредналата възраст, проблемите със сърцето, високото кръвно налягане, наднорменото тегло както и постоянните стресови ситуации.

Инфаркт не идва неочаквано
Инфаркт не идва неочаквано – той предупреждава

При появата на някои от тези симптоми трябва да се потърси спешно лекарска помощ. Но ако инфарктът се случи с човек около нас, трябва да знаем какво да правим.

На първо място трябва да положим пострадалият удобно. Да му зададем въпроси дали е болен и да му помогнем да си вземе необходимите лекарства. Ако има дрехи, които пречат на свободният достъп на кислород трябва да се махнат. Ако е нужно трябва да се направи изкуствено дишане. Но най-важно е да запазим самообладание докато дойде лекарската помощ.

Имаме и по-добра публикация по темата ТУК:

Инфаркт: Къде и как боли и др. симптоми. Първа помощ, лекарства

“Фигурин
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.