При диабетна ретинопатия и макулна дегенерация: Нов вид синтезиран протеин!

Новости в лечението на диабетна ретинопатия и макулна дегенерация.

При заболявания на очите можем да загубим зрението си, трябва да се грижим добре за здравето си за да не загубим едно от най-важните сетива, чрез което виждаме цялата красота на живота около нас.

Човешките сетива са пет на брой. Те ни помагат да опознаем и усетим света покрай нас. Човешкото зрение е едно от най-необходимите от тях. А един от най-важните му елементи е ретината. Какво всъщност представлява тя – това е вътрешна обвивка, която се намира в най- вътрешната зона на очната ябълка, най-отговорна за остротата на зрението.

В нея има важен неврон, който с помощта на зрителния нерв достига до мозъка. Ако ретината е увредена, не може да трансформира светлинните импулси в нервни, което е една от главните причини за затруднено виждане. Болестите при ретината могат да се проявят както постепенно, така и внезапно. Част от основните болести свързани с нея са диабетна ретинопатия, пигментна ретинопатия и макулната дегенерация.

Нов вид синтезиран протеин за лечение на заболявания на очите
Нов вид синтезиран протеин за лечение на заболявания на очите

От макулна дегенерация страдат предимно хора които спадат във възрастовата група над 60. Именно макулата е главния “виновник“ да приемаме подробностите около заобикалящия ни свят, да виждаме чисто и ясно. Деформацията на макулата се характеризира предимно с загуба на основното зрение, като запазва периферното зрение непокътнато.Това заболяване може да ви затрудни при извършване на детайлна работа, като дори в някои от случаите цветовете могат да загубят силата на наситеността си, правите линии изглеждат извити и се появяват тъмни участъци в центъра на зрението ви.

Диабетната ретинопатия може да бъде избегната чрез контролираното поемане на захар. Характеризира се с увреждане на най-малките кръвоносни съдове в ретината. В ранните и етапи могат да бъдат наблюдавани и миниатюрни кръвоизливи в ретината. Най-честото усложнение от това заболяване е отток на макулата. Болните се оплакват от мъглявини, изкривявания на образа или умаляването му. Друг вид, много честа последица е глаукомата. Тя е и най-честия причинител на слепота при възрастните. Характеризира се с малки слепи петна, предимно в периферното виждане, режеща болка в окото, главоболие.

Пигментната ретинопатия е предимно наследствено заболяване. Протича с прогресивна загуба на зрение, бавна адаптация от тъмно към светло и обратно, “тунелно“ виждане, затруднено различаване на цветовете.

Но медицината напредва с всеки изминал ден. Това ни дава надежда за намирането на лечение дори и при някои от най- нелечимите заболявания. В борбата срещу тези заболявания навлизат нови видове лечения – чрез инжектиране на нов вид синтезиран протеин. Този модерен начин на лечение вече е навлязъл в редица страни, а скоро се очаква да бъде достъпен и в България.

Оценка на читателите
[Гласували: 1 Средно: 5]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.