Магичната сила на билката жълт кантарион

Познавали са жълт кантарион още от дълбока древност и именно затова той се причислява към едни от най-старите лечебни билки.

В миналото са оприличавали лековитата му дейност със магическа, тъй като той е доставял жизненост и енергия, най- вече на болен от нерви или психическа обремененост организъм.

Според множеството проведени изследвания, по сила на лековитото си действие, тази билка се нарежда до множество фармацевтични продукти, използвани именно в тази област , като разбира се избягва техните странични ефект- умора, стомашно- чревни дразнения, пристрастяване и други.Народа му е дал названието ‘’христова кръв’’ , а в редица от западните страни е позната и като ‘’ чудотворното биле на свети Йоан’’.

Предполага се че антидепресивните свойства на жълтия кантарион, водят началото си от наличието на серотонин в състава му, който всъщност притежава търсения ефект при изкуствено създадените лекарствени продукти. С оглед на всички факта, множество учени съветват да се поставите на няколко седмици терапия с жълт кантарион, преди да използвате каквито и да е лекарствени продукти. Препоръчва се употребата и да се ограничи до два пъти на ден, предимно под формата на чай, от сухи или пресни цветове.

Не бива също да забравяме и другите лековити свойства на жълтия кантарион. Той си остава незаменим помощник при силни настинки или грип, като съвсем успешно се бори с началните им симптоми, като болки в гърлото и хрема. Редовната му консумация се препоръчва също и при проблеми на сърдечносъдовата система, особено при хипертония. Помага при стомашни болести като язва или гастрит, и някой по – дребни неразположения като киселини, подуване, гадене, диария и други. За външно приложение се препоръчва употребата му като компрес при лечението на рани, охлузвания и разкъсвания на кожата. Силен е в борбата с микробите и има заздравяващо действие.

Магичната сила на билката жълт кантарион
Магичната сила на билката жълт кантарион

За чай от тази билка се препоръчва запарването на една лъжица, супена в 300 милилитра вряща вода. Трябва да престои до 30 минути, след което се прецежда и чая е готов за консумация.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.