Нурофен. Странични ефекти и предозиране. Може ли с Хексалгин или Аналгин заедно?

Как се използва Нурофен и за какво? Странични ефекти. Възможни комбинации. С Хексалгин. С Аналгин? С панадол? Може ли с алкохол? Предозиране. Видове: Форте, Синус. За главоболие или температура.

При болки в гърба

Ако и Вие често посягате към нурофен, вижте какво не знаете за него. Много често, измъчвани от нетърпима болка, прибягваме към болкоуспокояващите, които се продават без рецепта. Улисани във всекидневните си задачи, търсим най-лесния начин за потушаване на болката. Но дали това е най-доброто за тялото ни?

Нурофен е медикаментът, който се препоръчва за моментално успокояване на болката. Ако внезапно почувстваме силни болки в гърба, прибягваме до нурофен. Тази болка в повечето случаи е причинена от заболявания на прешлените и ставите, намиращи се между тях.

Острата болка в тази част на тялото има вероятност да е провокирана и от бъбречни заболявания. Причина за хроничната болка в гърба са ставни заболявания, туморни образувания и бъбречни възпаления.

Не забравяйте, че действието на нурофен е временно. Той потушава силните болкови пристъпи в областта на гърба и кръста, но не атакува причинителя им. При това положение медикаментът не трябва да се приема повече от 4 дни. Ако за този период симптомите не отшумят, незабавно потърсете мнението на специалист.

При зъбобол

Нурофен има незабавен ефект и при зъбобол. Може да го използвате като временно средство за потушаване на болката в този случай, но не пренебрегвайте сложността на проблеми. Болните зъби водят до далеч по неприятни усложнения – абсцеси, главоболие, проблеми със стомаха.

Ако внезапно Ви заболи зъб, вземете нурофен за успокояване на болката, но не отлагайте посещението при стоматолога.

При главоболие и мигрена

Често посягаме към нурофен при силно и нетърпимо главоболие. Медикаментът потушава болката. Не са единица случаите, в които пациентите се оплакват, че главоболието им не се повлиява от нурофен.

При тях може би причината за него е по-сериозна и нурофен не е медикаментът, който ще се справи с проблема.

Постоянната мигрена не е изключено да алармира за възпалителен процес в мозъчните гънки – менингит или енцефалит.

Главоболие и мигрена не са оплаквания, към които трябва да се отнасяме с пренебрежение. Ако коварното главоболие не отшумява и след прием на нурофен, свържете се с наблюдаващия Ви лекар.

При невралгия и артрит

Нурофен потушава болка от различен произход

Нурофен потушава болка от различен произход

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Нурофен успокоява болезнените усещания при невралгия и атрит. Това са хронични заболявания.

Невралгията е доживотна диагноза, заболяването не отшумява през целия живот и за да се потушат симптомите му е наложително да се открият провокаторите за неговото проявление.

Невралгията обикновено засяга троичния нерв и болковият пристъп се характеризира със силна пронизваща по болка по протежание на нерва. Обикновено дразнители на болката са светлина, силен шум, топлина.

За преобладаващата част от случаите на невралгия, причините за нейното проявление не са установени. Най-често факторите, които я отключват, са туморни образувания, склероза, инфекции на зъбите, очите и синусите.

Атрит е автоимунно заболяване, което първоначално засяга ставите и се проявява със скованост и силна болка. Заболяването може да се засегне и сухожилията. В най-напредналата фаза от неговото развитие засяга и кожната повърхност.

Причина за това става развитието на микровъзли, които водят до некроза на фиброобласти, които са покрити със съединителна тъкан.

Ревматоидният артрит може да засегне белия дроб, бъбреците и сърцето. (Фрамар.бг)

Панадол или нурофен?

Нурофен облекчава болката в кръста и гърба

Нурофен облекчава болката в кръста и гърба, която е провокирана от различни фактори

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Панадол се прилага при същите симптоми, при които се приема нурофен.

За разлика от нурофен, липсват противопоказания за лечение с панадол през различните етапи от протичането на бременността. Той преминава в кърмата, но се ексекретира в майчиното мляко в минимални количества, които не могат да навредят на кърмачетата.

Тази основна разлика между двамата медикамента, прави панадол предпочитан вариант от медиците за изписване на бременни и кърмещи пациентки, страдащи от болки в гърба, зъбобол, главоболие или възпалено гърло.

Панадол се предлага във вариант, който не дразни стомаха. Таблетките оптизорб са филмирани и се разтварят в стомаха без да предизвикват дразнене.

Нурофен+парацетамол

Парацетамол принадлежи към групата на аналгетичните медикаменти, но се използва и като антипиретик. Противовъзпалителното му действие е слабо изразено. Той успокоява пристъпите на болка, която е от различен произход – мускулни схващания, настинка, главоболие, зъбобол, висока температура.

Този аналгетик не съдържа салицилова киселина и засилва действието на медикаменти от групата на коагулантите.

Въпреки че в листовката липсват противопоказания за смесването на парацетамол и нурофен, не се препоръчва смесването им, тъй като техният състав е почти еднакъв.

Все пак ако се наложи да приемете и двата медикамента, изчаквайте поне 4 часа след приема на единия, преди да приемете другия. (Прамед. ком)

Нурофен и хексалгин

Нурофен атакува огнището на болката и дава незабавен ефект при освобождаване на  активното  му вещество

Нурофен атакува огнището на болката и дава незабавен ефект при освобождаване на  активното  му вещество

Хексалгин е лекарствен продукт, чийто прием трябва внимателно да се прецени. Той се прилага като болкоуспокояващо средство при травми след операция и остри коремни спазми.

Медикаментът се предписва за лечение на повечето хронични заболявания и висока температура само в случай че те не се подобряват от други медикаменти.

Хексалгин е от групата на аналгина. Комбинацията му с нурофен се препоръчва само при висока температура над 39 градуса, която е невъзможно да бъде понижена с други медикаменти. Но това трябва да става изключително внимателно, защото може да има индивидуални проявления.

Дава ли се с ибупрофен?

Ибупрофен е медикамент, спадащ към групата на нурофен. Не е препоръчително смесването на медикаменти от една и съща група. Ако Ви се наложи да приемете и двете лекарства, никога не ги приемайте заедно, а изчакайте поне 4 часа от приема на първото лекарство.

При температура

Нурофен не се приема при варицела

Нурофен не се приема при варицела

Добра комбинация за незабавно повлияване на високата температура е едновременният прием на нурофен с медикамент от групата на аспирина, парацетамола и аналгина.

Към групата на аспирина спадат упсарин, ацетизал; към парацетамола -дафалган, тиленол, ефералган, панадол, рапидол; към аналгина – хексалгин, проалгин, метамизол.

Температура до 38 градуса не изисква лечение, тъй като в този случай тя се проявява като защитен механизъм на нашия организъм срещу вируси и инфекции.

Ако лекуваме температура до 38 градуса, това означава че потискаме съпротивителните сили на организма и той ще бъде лишен от възможността да противодейства на атакуващите го вируси инфекции.

Може ли алкохол?

В листовката на нурофен липсват противопоказания за приема му с алкохол. Не е известни и реакции като сънливост от употребата на медикамента и дали той влияе върху шофьоеските умения и работата със съоръжения и машини, изискващи засилено внимание и концентрация.

При болки в стомаха

Приемът на нурофен може да обостри стомашните неразположения при пациенти с чувствителен стомах. Ако Вие сте един от тях, приемайте нурофен единствено с храна.

Имайте предвид, че приемът на този медикамент с храна, може значително да забави въздействието му.

При цистит

Нурофен действа успокояващо при болки, причинени от инфекция на пикочния мехур. Да не забравяме, че нурофен може само временно да облекчи болките, но не и да предложи решение на проблема. При подобно оплакване е наложителна консултация с лекар, който ще назначи адекватно лечение.

Циститът се повлиява благоприятно от консумирането на големи количества течности, които „отмиват“ инфекцията от пикочните пътища. Добре действа в такива случаи и чаят от малинови листа и червена боровинка.

При варицела

Едрата шарка (варицела) обикновено протича с повишена телесна температура. Приемът на нурофен не е препоръчителен в подобна ситуация, тъй като той действа потискащо на имунната система.

Това не е препоръчително в момент, в който организмът оказва съпротивление на навлизащите в него бактерии на шарка. Точно в този момент, организмът се бори с инфекцията, изграждайки имунитет срещу нея.

При менструални болки

Нурофен облекчава симптомите на неприятните менструални болки, които най-често се изразяват като спазми в корема, болки в кръста, напрежение в гърдите, главоболие.

Нурофен се предлага и във вариант за критичните дни за всяка дама – Нурофен фемина форте филмирани таблетки. Типично за тази разновидност на медикамента е бързото освобождаване на активните вещества и директното атакуване на „огнището“ на болката.

При ревматизъм

Нурофен облекчава неприятните менструални болки

Нурофен облекчава неприятните менструални болки

Нурофен облекчава болковия симптом при ревматизъм. Ревматизъм е вид автоимунно заболяване, което е част от групата на реактивните артрити. Имунната система атакува ставите, тъй като ги разпознава като чужди антитела.

Причина за ревматизъм е чувствителността на организма към стрептококи и прекарани инфекции. Най-често отключващи фактори са простуда, влага и недохранване.

Често ставното възпаление се проява с неприятния симптом висока температура. Нурофен облекчава остротата на симптоматиката, с която протича заболяването.

При болки в мускулите

Болки в мускулите могат да се дължат на най-различни причини- прекарана вирусна инфекция, стрес, неправилна стойка, ревматизъм, ревматоиден артрит, депресия, умора, хепатит, навлизане в критическа възраст, липса на важни витамини и микроелементи.

Неприятната скованост, висока температура, главоболие и диария са само част от оплакванията, предизвикани от болките в мускулите.

Нурофен атакува болката в нейното огнище. В пристъпи на силна и нетърпима болка се препоръчва нурофен форте, който освобождава бързо активните си вещества и облекчава мигновено неприятните симптоми.

Опасност: Високо кръвно

Нурофен

Нурофен облекчава сковаността в ставите, което може да е причинена от хронични заболявания

Нурофен изисква приложение с повишено внимание от страдащите от високо кръвно, в случай, че е предписано лечение с него.

В такива случаи не се препоръчва приема му, но ако все пак лечението с него се налага, обсъдете с Вашия лекар комбинацията на нурофен с друг медикамент, който ще неутрализира ефекта му върху кръвното налягане.

Странични ефекти

Нурофен

Нурофен не се препоръчва при хипертония

Най-често проявяващите се странични ефекти при пациенти, приемащи нурофен, са нарушения в стомашната дейност, в резултат от които се появяват газове, киселини, гадене, повръщане и разстройство.

Макар и рядко нурофен може да предизвика смущения в бъбречната дейност, които се проявяват с нетърпима болка в областта на корема и/или кръста, намалени честота и количество на уринирането, отделяне на урина, примесена с кръв.

Твърде вероятно е изпражненията на приемащите медикамента да променят цвета си и да станат много тъмни.

Не са изключени и оплаквания от рода на повишена телесна температура, обща замаяност и отпадналост, виене на свят, силно главоболие, учестено или затруднено дишане. В редки случаи се наблюдават и нарушения на зрението.

Много рядко употребата на този продукт предизвиква чернодробни уреждания, хепатит, менингит.

Наблюдават се и оплаквания от кожни възпаления, протичащи със сърбежи, зачервяване на кожата, подуване и повишена чувствителност.

В редки случаи нурофен може да предизвика психично нарушения от рода на депресия, апатия. Продължителната употреба на медикамента излага пациентите на допълнителен риск от инфаркт и миокардит.

Лекарството оказва въздействие и върху сърдечната дейност. Тъй като се наблюдава повишение на кръвното налягане, приемът му не е препоръчителен на оплакващите се от хипертония.

Ако при Вас се проявя част от тези нежелани реакции или други, които не са споменати в листовката на медикамента, трябва незабавно да уведомите лекуващия Ви лекар.

При пациенти в напреднала възраст рискът от проява на нежелани реакции е завишен.

Не са изключени и алергични реакции към препарата. Ако проявявате алергия към ибупрофен, не приемайте нурофен, тъй като тази съставка се съдържа и в него.

Предозиране

Не е желателно нурофен да се приема в по-големи количества от предписаното или указаното в листовката. Ако наблюдавате, че медикаментът Ви действа по-слабо или по-силно от очакваното, обсъдете това с Вашия лекар.

При предозиране е твърде вероятно да се почувствате отпаднали, да Ви заболи главата, да Ви се гади и дори да повръщате.

Нурофен

Нурофен облекчава неприятните симптоми на коварния артрит

При прием на завишени количества от медикамента, не е изключено да се проявят като нежелана реакция и смущения в уринирането (забележителна промяна в цвета на урината и нейното количество, както и в честотата на уриниране).

Препоръчителното количество от препарата, което е допустимо да се приема наведнъж е 1-2 таблетки (в зависимост от възрастта и оплакванията на пациента). Не приемайте повече от 6 таблетки за едно денонощие.

Ако приемате нурофен, за да облекчите болки и мускулите и ставите и след третия ден от лечебния курс няма ефект, преустановете приема му и се обърнете към специалист.

При висока температура нурофен трябва да подобри състоянието Ви най-късно след 4-дневен прием. Ако това не се случи след 4-тия ден, спрете приема му и се свържете незабавно с лекуващия Ви лекар.

 

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.