Как да лекуваме увеличен черен дроб? Какво се пие?

Какво се пие за увеличен черен дроб? Лекува ли се и как да лекуваме уголемен черен дроб? Мнения за лечение на разширен черен дроб. Билки и чай.

Един от най-важните човешки органи е нашият черен дроб. Основната му функция е обезвреждането на множеството токсини, независимо от това дали са причинени от заболявания и дейностите на организма, или са външно постъпили. Черният дроб ги разгражда на частици, които са нетоксични и които впоследствие се извеждат навън чрез урината и изпражненията. В нашия черен дроб се получават химически реакции, благодарение на които се неутрализират вредните елементи.

Спешно прочистване на черния дроб.

За да се стартира чернодробно прочистване, необходимо е първо пречистване на червата. Добре е да се премине и на здравословна диета. Редовното прочистване на черния дроб е много важно.

Един от най-бързите начини за прочистване на важния черен дроб е рецептата с грейпфрут и маслиново масло. Четвърт чаша сок от грейпфрут се смесва със същото количество от нерафинирания зехтин и се пие вечер около 2 часа след храна.

Важно е червата да са предварително изпразнени, най-добре посредством клизма, а при невъзможност за такава се пие рициново масло или сена. След изпиване на зехтина със сок от грейпфрут се ляга и дясната страна се затопля с грейка. Сутринта отново се прави клизма или се пие рициново масло. През деня се пие зелев сок.

Доброто загряване на черния дроб е важно, понеже по този начин жлъчните пътища се разширяват, а през тях втечнената жлъчка преминава лесно и засегнатият черен дроб се причиства бързо.

Как да разберем дали е увеличен.

Увеличението на черния дроб би могло да бъде причинено или от неговото заболяване, или от заболявания на други органи и системи. Състоянието на увеличен черен дроб се нарича още хепатомегалия. То е по-скоро симптом, отколкото заболяване.

Хепатомегалията би могла да се прояви при наличие на хепатит, цироза, кисти или тумори, паразитни болести, сърдечно-съдови болести и натрупване на продукти вследствие на нарушена обмяна на веществата.

Как да разпознаем състоянието на увеличен черен дроб? Намира се в дясното подребрие. При нормални обстоятелства важният орган почти не може да бъде палпиран. При хепатомегалия обаче черният дроб се увеличава, а неговият преден ръб се мести надолу и би могъл да се опипа под дъгата на реброто. Възможно е да е болезнен и плътен, както и лесно да се напипва. При определени болести освен увеличение на черния дроб, се наблюдава и такова на бъбреците и далака. Уголеменият черен дроб изисква лекарски преглед и намиране на причината за увеличението.

Кога има болки.

как да лекуваме увеличен черен дроб

Черен дроб – пазете го!

Черният дроб не боли. Там болкови рецептори липсват, но болка може да има в обвивката или да бъде почувствана в разположените наоколо органи. Това е и причината хората да мислят, че ги боли черният дроб.

Демир бозан билки против инсулт

Наложително е все пак да се вземат мерки, когато се почувства болка или тежест в областта. Ако дробът е болен, болка може да бъде почувствана в подребрието с излъчване към шията или между гръбните лопатки.

Неправилното хранене и вредните навици като пушене, алкохолизъм, прекаляване с мазното, пърженото и лютото също могат да бъдат причина за болезненост около черния дроб, съпроводена с прилошаване.

Още в текста: Спешно прочистване на черния дроб. Как да разберем дали е увеличен. Кога има болки. Симптоми. Билки. Прочистване с джинджифил. Със зелен чай. С грейпфрут. С чесън. С лимон и зехтин. Цироза. Детоксикация. Лекарства. Трансплантация. Хемангиом. Затлъстял черен дроб (Стеатоза). Мононуклеоза. Хепатит. Диета за черен дроб. Прочистване със стафиди. Със сокове.

Симптоми.

Чернодробните заболявания и страдания се проявяват най-често със симптоми като дискомфорт, прогресиращ към болка, повръщане и прилошаване, син или жълт оттенък на кожата, горчилка в устата, диария и тъмна урина, липса на апетит, тъпа болка около черния дроб и обща слабост.

Билки.

Не са малко билките, които са полезни за черния дроб. В зависимост от тежестта на проблема, броят им би могъл да се увеличава. За поддръжка на доброто здраве на черния дроб може да се ползват 1-2 билки. Повечето билки могат да се закупят в насипен вид, като от тях може да се приготвят екстракти или тинктури в домашни условия.

увеличен черен дроб лечениеЗапочваме с бял трън или наричан още – силимарин. Тази билка е може би най-препоръчваната, когато става дума за лечение на чернодробни заболявания. Употребява се и за ежедневна защита срещу токсини.

Бял трън може да бъде намерен под формата на екстракти и капсули, а силимаринът всъщност е активната съставка, намираща се в семената на билката. Клиничните изследвания доказват, че белият трън подобрява функцията на черния дроб и го възстановява от увреждания.

Следващата билка, която е много полезна за черния дроб е глухарче. Понякога се смесва с бял трън в капсули – комбинация, която е отлична. Варианти са и чайовете и екстрактите от глухарче.

Друго природно лекарство за черен дроб е корен от репей. Може да се закупи като нарязани парчета от корен. Коренът от репей е предпочитано от аюрведа средство за прочистване на кръвта. Подпомага отслабения черен дроб, възстановявайки неговите увредени клетки и стимулира т. нар. жлъчен поток.

Артишокът е билка, която също спомага за производството и потока на жлъчния сок. Повлиява жълтеницата и предотвратява образуването на камъни в жлъчката. Правят се тинктури от цветни пъпки и изсушени листа на растението.

Куркумата е билка, противовъзпалителното действие на която е доказано клинично. Понеже повечето заболявания на черния дроб са с възпалителен характер, куркумата би могла да се включи в режима за лечението му. Достъпни са капсулите с куркума.

Полезна е и билката бабини зъби, за която писахме подробен материал.

Топ 6 билки за черен дроб: Ето как оправих увеличен черен дроб с тях и с билкови лекарства

Прочистване с джинджифил.

Джинджифилът е част от една отлична комбинация за пълното пречистване и подпомагане на черния ни дроб. Рецептата включва два лимона, два портокала, 30 гр. джинджифил, скилидка чесън, 1 с.л. зехтин и щипка лют червен пипер.

Джинджифилът се настъргва, а лимоните и портокалите се изцеждат. Обелва се чесънът, след което се смачква. Всичко гореизброено се поставя в блендер или пасатор и след добавяне на пипера и зехтина се пасира на висока степен, докато се получи хомогенна смес. Готовият сок се сипва в чаша и се пие веднага. Ефектът е мигновен. Усеща се прилив на жизненост и енергия.

Дозата е достатъчна за деня. Сокът се пие от няколко дни до седмица. Освен положителното въздействие върху черния дроб, сместа помага и за свалянето на някой и друг излишен килограм.

Със зелен чай.

Истински еликсир за черния дроб е зеленият чай. Кахетините – растителни антиоксиданти, съдържащи се в него, са причина за това. Този чай има пречистващ и диуретичен ефект и стимулира употребата на по-голямо количество вода, нещо много полезно за организма.

С грейпфрут.

как да лекуваме увеличен черен дробВисоката доза витамин C, както и антиоксидантите, които се съдържат в горчивия цитрус подпомагат естествената очистваща функция на черния ни дроб. Достатъчни са само 100 милилитра прясно изцеден сок от грейпфрут, за да се подсили дейността на черния дроб и да се подпомогне извеждането на вредните вещества от организма.

С чесън.

Няколко скилидки от природния антибиотик биха могли да послужат за активирането на чернодробни ензими, които са важни и отговорни за по-бързото преработване на метаболитите в човешкото тяло.

С лимон и зехтин.

За перфектното ни здраве от изключителна важност е пречистването на черния ни дроб. Препоръчително е всеки да го прави периодично с различни рецепти, най-лесната за приготвяне от които е тази с лимон и зехтин. За изпълнението й са необходими 200 мл. сок от лимон, прясно изстискан, и 200 мл. хубав зехтин.

За 24 часа не се приема никаква храна. След това се загрява мястото върху черния дроб с електрическа възглавница или с шише гореща вода с цел обилното снабдяване с кръв на органа.

Два часа след загряването започва приемът на зехтина и лимоновия сок, които се редуват с по една лъжичка зехтин и една лъжичка лимонов сок. Посоченото количество трябва да бъде изпито в рамките на час.

В резултат, осем часа след приема на лимона и зехтина, от организма ще бъдат изведени твърди яркозелени парченца, наречени още чернодробни камъни. Тонусът ще се повиши и ще се появи усещане за пречистеност.

Омазнен черен дроб: топ начини за изчистване. С билки и др. средства

Цироза.

Имаме подробна статия за цирозата на сайта, вижте я: “Как се лекува цироза с лекарства и билки“, вижте я!

Всеизвестни са множеството функции, които черният дроб изпълнява – синтез на значими белтъци, ензими, хормони, преработка на токсини и медикаменти. Наричат го химичната лаборатория на организма.

Цирозата е хронична болест на черния дроб, при която хепатоцитите (клетките му) са заместени от ръбцова, нефункционираща тъкан, поради увреждания с различен произход. При цироза имаме нарушаване на функциите на черния дроб и на кръвотока му.

Факторите, които биха могли да доведат до цироза, са редовната употреба на голямо количество алкохол, обменни болести, каквито са болестта на Уилсон-Коновалов (хепатолентикуларна дегенерация) и хемохроматоза (проявяват се с абнормено натрупване на мед и желязо в организма), автоимунен хепатит и др.

Най-често заболяването се проявява със симптоми като отслабване и намален апетит, уморяемост и нарушена работоспособност, гадене, достигащо понякога до повръщане, кожни изменения като бели петна, жълтеница, съдови звезди, червеникаво-оранжево оцветяване на длани и стъпала.

Кръвосъсирващите нарушения пък могат да се проявят с лесна поява на синини. Симптом за цироза е и намаляването на окосмението по корема и гърдите при мъже.

Понякога някое от усложненията би могло да изпъкне на преден план.

Цирозата се лекува комплексно и сложно. Целта на лечението е ограничаване на увреждането на черния дроб и предотвратяване на усложнения. Част от него е специалната висококалорийна диета, избягването на алкохол и вредни за черния дроб медикаменти. Срещу автоимунен хепатит се прилагат кортикостероиди, а при хроничен вирусен – прилежаща антивирусна терапия.

Детоксикация.

какво се пие за увеличен черен дроб

Лекарствата и алкохолът затрудняват филтъра ни

Основният орган за детоксикация е именно нашият черен дроб. Денонощната му работа се състои в предпазване на тялото ни от токсините и филтрирането на кръвта ни.

Токсините представляват вещества, които биха могли да доведат до увреждания на телесните тъкани. Такива са свободните радикали, тежките метали и метаболитните крайни продукти. В нашето тяло те попадат, навлизайки чрез водата, въздуха и храната. Също така могат да се отделят и в самия организъм при редица химични процеси.

Тялото бива пречиствано от черния дроб на два етапа. В първата фаза органът ни преработва токсините до по-малко вредни елементи, посредством редукция, хидролиза или оксиление.

Във втория етап на пречистването черният ни дроб преработва токсините, правейки ги водоразтворими, подпомагайки тялото да ги изхвърли чрез урината.

Лекарства.

Съществуват различни медикаменти за лечение на черен дроб от рода на Трансметил. Болшинството от тях притежават защитна функция върху дроба. Наричат се хепатопротектори. Действието им се изразява в подпомагане на процесите на регенерация на хепатоцитите, потискане на дезинтоксикиращата активност и на мастната инфилтрация.

Липотроните пък са веществата, катализиращи разграждането на мазнините, докато трае обмяната на веществата. Те са необходими, както за поддръжката на здравето на черния дроб, така и за изгарянето на мазнини като добив на енергия.

Билкови лекарства за черен дроб: най-изписваните хапчета и чай

Трансплантация.

Замяната на заболял черен дроб със здрав от донор се нарича чернодробна трансплантация. Най-популярната техника за тази процедура е ортопедичната трансплантация. Черният дроб се отстранява, а на обичайното място, в дясното подребрие, се поставя донорският.

До трансплантация се прибягва при заболявания на черния дроб в краен стадий на остра чернодробна недостатъчност. Самата процедура е сложна и трудна и продължителността й може да бъде между 8 и 14 часа.

Хемангиом.

Хемангиом се нарича често срещаното доброкачествено новообразувание на черния дроб. Хемангиомите са сплетения от кръвоносни съдове, които са неправилно подредени и с особена структура. Тяхното откриване най-често е абсолютно слаучайно и не са опасност, която да налага намеса.

Те не са необичайно явление. При образни изследвания могат да бъдат открити хемангиоми при около 2% от хората. Засягат всяка една възраст, но най-често срещаната група е тази на хората на 30-50 години. Не е ясна причината за появата им.

Прави се връзка обаче между хемангиомите и някои фактори като бременността, естроген заместителната терапия и стероидната терапия.

Затлъстял черен дроб (Стеатоза).

Стеатозата, наричана още затлъстял или омазнен черен дроб не е заболяване само по себе си. То е чернодробно състояние на структурна промяна на тъканта на черния дроб.

Такива промени могат да са резултат на различни заболявания. Мит е, че стеатозата се причинява от употреба на алкохол и мазни храни.

Най-силно изразена стеатоза има при хроничния вирусен хепатит и диабета. За да се разбере причината, трябва да бъдат направени необходимите изследвания. След което се започва лечение.

Много често затлъстяването на черния дроб е фазата, след която следва развитието на цироза. В началните си стадии обаче стеатозата е абсолютно обратима с природни средства.

Мононуклеоза.

нефункциониращ черен дробНаричана още жлезна треска, мононуклеозата е доста често срещащо се вирусно заболяване. Проявите му са свързани с висока температура, липса на апетит, отпадналост, главоболие, увеличени лимфни възли по тялото и възпаление на гърлото.

Последното е най-честият симптом и обичайно се проявява като ангина с налепи по сливиците и небцето. Младите хора и юношите най-често страдат от мононуклеоза и поради това, че се предава чрез слюнката, се нарича болест на целувката. Именно заради подутите лимфни възли с наличие на температура болестта се нарича и жлезна треска.

Терминът мононуклеоза пък произхожда от изменената кръвна картина на заболелите, която се изразява в увеличението на моноцитите, сравнено с другите кръвни клетки.

При мононуклеоза би могъл да бъде засегнат и черният дроб. Тогава болният може да почувства тежест, локализирана в дясното подребрие. Въпреки, че по-често засегнатият орган е далакът, черният дроб също може да пострада и да се уголеми. Възпалената чернодробна тъкан пък може да прогресира до хепатит. Тогава идват на помощ защитниците на важния орган – хепатопротекторите.

Хепатит.

Възпалението на черния дроб се нарича хепатит. Произходът на думата е гръцки. Причините за хепатит са различни – паразити, вируси, алкохол, наркотици. Хепатитът може да е неспецифичен.

Първоначалните кличнични прояви на остър хепатит могат да варират от такива без видни белези до пожълтяване на очите или кожата, умора, световъртеж, гадене, повръщане и диария.

Лечението е според вида на хепатита и зазвиси от причинителите.

Диета за черен дроб.

лекува ли се уголемен черен дроб

Полезните продукти за улесняване дейността на нашия черен дроб

За да се облекчи работата на черния дроб, важна роля играе и храната и диетата. Една от най-благоприятните храни за черен дроб са соковете, които са прясно изцедени. Подходящи са соковете от ябълка, моркови, лимон, цвекло, зеле, спанак, листа от глухарче, черна ряпа. Консумацията на гладно на такива сокове и то в големи количества, без преувеличение измива важния орган.

Соковете се приготвят лесно, не изискват излишна енергия, а същевременно полезните вещества, които доставят, са много. Когато соковете се комбинират, въздействието е още по- благоприятно.

Системата на Норман Уокър представя най-популярните и лечебни комбинации:

  • цвекло и моркови;
  • ябълки, моркови и цвекло;
  • спанак и моркови;
  • целина, моркови и магданоз;
  • краставици, цвекло и моркови;
  • цвекло и ябълки;
  • зеле и моркови.

Разбира се, вариантите са много повече, като всички те са приятни на вкус.

Прекрасна храна за черния ни дроб са зеленчуците и плодовете. Те са лесни за обработка и притежават широк спектър от благотворни вещества, подпомагащи и участващи в нормалното протичане на чернодробната дейност.

Когато водещо е оздравяването на заболял черен дроб, то добре е да се търсят плодове и зеленчуци, които се отглеждат природосъобразно, което ще рече, че са обработвани без изкуствени торове, пестициди, химикали и са отглеждани в чисти райони. Биохраните спадат към тази категория. Добре е да се похапват, домати, чесън, черна ряпа и листа от глухарчета.

Храните, които са богати на сяра, изключително много подпомагат детоксикацията, която черният дроб извършва. Серната молекула е една от основните единици, с помощта на които нашият филтър детоксикира множество пестициди, токсини, лекарства и др.

Към групата на богатите на сяра храни спадат лукът, чесънът, карфиолът, броколито, зелето, брюкселското зеле и др. Понеже полезните вещества се редуцират при термична обработка, храните трябва да се консумират сурови.

Куркумата и канелата са подправки, които помагат на имунните функции на дроба. Върху него благотворно действие оказват и студенопресованите масла, сред които зехтинът, лененото масло, конопеното, сусаменото, тиквеното и др. Могат да се консумират на гладно сутрин по 1-2 лъжици или да се ползват за овкусяване на салатите.

Пчелните продукти също са много благотворно влияещи върху черния дроб. Без притеснение може да консумирате прополис, мед, прашец и пчелно млечице.

Най-доброто лекарство за черен дроб. 10-те най. Мнения

Прочистване със стафиди.

С помощта на стафиди се прави една от най-ефективните процедури за детоксикация на черен дроб и възстановяване на човешкия организъм. Стафидите, които се избират, трябва да бъдат качествени, сбръчкани, без блясък и нито да са меки, нито да са твърди. Тъмно кафявите стафиди са за предпочитане, за разлика от светлите и жълтеникавите, които е добре да се избягват.

Рецептата за прочистване на черния дроб със стафиди е руска и древна. След избора на стафидите, половин чаша от тях се залива с гореща вода и престоява за 15 мин. След това се измиват добре под струя течаща вода. Измитите стафиди се слагат в чаша, която се пълни с охладена до стайна температура преварена вода. Стои така до следващата сутрин, когато течността се пие и стафидите се изяждат на празен стомах.

Ляга се на легло за час и половина до два часа, а черният дроб се загрява с термофор или топли кърпи. Процедурата се извършва един път седмично в продължение на месец. Може да се прави до 2 пъти в годината.

Хепа мерц и Трансметил. Прахчета и билки за пречистване на черния дроб

Със сокове.

Методът за прочистване на уголемен черен дроб със сокове допълва този със зехтин и лимон. Подготовката включва едноседмично консумиране на зеленчуци и плодове и ябълков сок и такъв от цвекло.

Следва 5-дневната сокотерапия, по времето на която не се пие и яде нищо друго.

През първия ден се консумират 300 гр морковен сок, 100 грама сок от цвекло и още 100 гр. сок от краставица. На втория ден се пие 300 гр, сок от моркови и 300 гр. спаначен сок. Третият ден включва само половин литър сок от моркови. На четвъртия ден пийте по 100 грама сок от цвекло и сок от моркови. На петия ден – 60 грама сок от целина, 60 гр от магданоз и 300 гр. морковен сок.

За ускоряване на пречистването се препоръчва и съпътстваща клизма всекидневно, обикновена или с изварена урина.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Как да лекуваме увеличен черен дроб? Какво се пие?

  1. Темата за черния дроб е прекалено деликатна. Много хора у нас прекаляват с напитките и чашката и повечето от тях имат сериозни проблеми с черния дроб. Той принципно може да се регенерира, но не и от там нататък, когато нещата стават наистина сложни. Благодаря ви за задълбочения материал. Ще се радвам да прочета още такива шедьоври от вас! Дерзайте!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *