Виене на свят. Световъртеж и гадене – кога става опасно?

Първа помощ при виене на свят. Вертиго. Бъдещ инсулт. Мениеров синдром. Шум в ушите. От високо и ниско кръвно. Анемия. Гадене и отпадналост. При главоболие. Обичайното лечение. Бетасерк. Вестибо. Флунаризин. Цинаризин. От шипове. От нерви. От алкохол. От астигматизъм. С горещи вълни при менопауза. От депресия. От диабет. От щитовидна жлеза (Хашимото). От черен дроб. От ципрофлоксацин. От утрогестан.

Първа помощ

Кошмарното виене на свят е неприятно състояние, причините за което са различни. За да се избавите от мъчителните пристъпи и от усещането, че заобикалящият свят се върти, е необходимо да установите причината за тях и съответно да атакувате или да отстраните дразнителя.

Виенето на свят не е симптом, а по-скоро предшественик на някакъв здравословен проблем. Каква е причината за това кошмарно състояние, единствено специалист може да каже със сигурност.

В настоящата статия ще систематизираме причините за световъртежи, но точната диагноза в конкретен случай може да бъде поставена единствено от ендокринолог или друг специалист.

Световъртежите са неприятни усещания, които представляват реакция на мозъка. Той може да реагира на вътрешни дразнители (заболяване, медикаменти) или дразнители от външния свят (пътуване, качване на въртележка).

Това не особено приятно състояние се проявява заради нарушения в кръвоснабдяването на мозъка, което е предизвикано от спазъм на гладката мускулатура.

Причина за физиологични световъртежи може да стане пътуване, глад. В тях няма нищо притеснително, тъй като пристъпът е кратък и отшумява бързо, а след отстраняването на дразнителя не се повтаря.

За патологично виене на свят говорим, когато то е предизвикано от здравословен проблем.

Характерно за пристъпите в този случай, е че те се проявяват по-често и са по-продължителни. Най-честата причина за тях са смущения във вестибуларния апарат и намиращото се в него средно ухо.

Възпаленията на средното ухо стават причина за виене на свят. В такъв случай губим ориентация за местоположението на собственото ни тяло и останалите предмети. Често болката от отита е предшествана от световъртеж (виене на свят).

Причина за подобно състояние може да бъде и приема на определени медикаменти – хормонални препарати, антидепресанти, хапчета за кръвно.

Ет какво е добре да знаете и да предприемете, ако внезапно ви връхлети пристъп на световъртеж.

Демир бозан билки за бъбреци

В такъв случай препоръчително е първо да седнете или още по-добре да легнете. Главата и раменете е желателно да бъдат на едно ниво и тялото да остане в покой за известно време. Това подобрява кръвообръщението в мозъка.

Абсолютно противопоказно е правенето на резки движения, особено в областта на шийните прешлени.

Затворете очите си за няколко минути. Може да притиснете с показалците точките, които се намират между вътрешния край на очите и основата на носа. Натискът им влияе добре на кръвообращението.

Ако мислите, че причината за пристъпа е глад, незабавно хапнете нещо. Най-добре е да изпиете чаша натурален сок. Изтощителните диети също могат да провокират световъртеж, тъй като нивата на глюкозата в кръвта спадат.

В случай, че пристъпът не отшуми до няколко минути, това е знак, че трябва да потърсите помощ от ендокринолог. (Здраве.бг)

Вертиго

световъртеж

Причините за световъртеж може да са редица заболявания

Вертиго всъщност означава виене на свят. В медицинската практика с този термин се назовава неприятно състояние за загуба на ориентация за местоположението на собственото ни тяло или предметите около нас.

Обикновено се разграничава обективно и субективно вертиго. В първия случай пациентът има усещането, че заобикалящите го обекти се въртят, а във втория случай той самият чувства, че тялото му се върти.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Това неприятно състояние може да бъде провокирано от рязка смяна на положението на тялото. Обикновено се получават при рязко обръщане на главата, рязко ставане от леглото. В този случай вертигото не застрашава здравето Ви.

Причина за неговото проявление може да бъде и отит, от който страдат предимно децата.

Бъдещ инсулт

Ако често попадате във въртележката на кошмарните световъртежи, вероятно те са предвестници на инсулт. И в този случай причината е нарушение в кръвообращението в мозъка.

Световъртеж, придружен с припадъци, загуба на съзнание, слуха и смущения в координацията на тялото, означава че трябва да потърсите незабавно лекар, поради риска от инсулт.

Мениеров синдром

Ако често получавате пристъпи на световъртеж, които продължават часове и са съпроводени с неприятен шум в ушите, то Вие страдате от синдром на Мениер. Това заболяване е свързано с частична загуба на слуха и изисква специално лечение.

При него загубата на слух настъпва постепенно. Отговорни за този синдром са по-големите количества течности, които са се събрали във вътрешното ухо. Тяхната роля е да участват в процеса на измиване на ушните мембрани. Когато техният баланс се наруши (количеството им стане по-голямо от нормалното), това води до нарушения с слуха.

Шум в ушите

шум в ушите

Неприятният шум в ушите може да е симптом за много болести

Досадното бучене в ушите, което в медицината е известно като шум в ушите, има вероятност да е знак за много заболявания – атеросклероза, гинекологични заболявания, проблеми със сърцето. Ето защо е важно да му обърнете внимание.

При силни мигренозни атаки виенето на свят е придружено и с този неприятен симптом. Моментно облекчение се постига с поставяне в ушите на тампони, напоени с част алкохол и 4 части качествен зехтин.

От високо и ниско кръвно

Чувството, че заобикалящият Ви свят се върти, може да е провокирано и от колебания в кръвното налягане – високо или ниско кръвно.

Понижаването на кръвното налягане може да стане причината внезапно да ни причернее. В такива случаи започваме да се потим обилно и пулсът на сърцето се учестява. Препоръчва се консумирането на течности в големи количества. Няколко лъжици кисело мляко, разтворено в чаша вода и щипка сол, вършат чудеса.

Но не само ниското кръвно може да стане причината за световъртежи. В подобно неприятно състояние често изпадат и хипертониците. Началният стадий на високо кръвно (натиск върху артериите) протича с гадене, виене на свят, кръвотечение от носа.

Анемия

Малокръвието, по-известно като анемия, също е една от възможните причини често да ви се вие свят. Заболяването е свързано с понижени нива на хемоглобина. Това се наблюдава обикновено след голяма кръвозагуба (раждане, операции) и небалансирано хранене и нездравословен живот.

Хемоглобинът „пада“ при недостатъчен прием на витамин В12 и желязо. Наложително е в такива случаи да си ги набавяме освен чрез храната и чрез специални добавки.

Гадене и отпадналост

анемия

Анемията също може да е причина за виене на свят

Едновременната поява на гадене и световъртежи може да е в следствие от натравяне и интоксикация с лекарства, храни, алкохол, тежка инфекция или сериозна мозъчна травма. Не бива да отлагате прегледа от специалист, тъй като всяка минута е от значение и състоянието Ви изведнъж може рязко да се влоши.

При главоболие

Коварното главоболие в най-тежката си форма протича с гадене, световъртежи, повишена чувствителност към светлинни дразнители (дневна светлина, светлина от лампа, телевизор).

Често страдащите от мигрена имат оплаквания от световъртежи, които предшестват мигренозния пристъп.

Причина за виене на свят могат да станат и лекарствата, с които лекуваме мигрена и главоболие.

Обичайното лечение

При световъртеж, причина за който са нарушения във вестибуларния апарат, се прилага специфично лечение. Най-често медикаментите, които се предписват са от групата на антихистамините, невролептиците и бензодиазепините. Използват се Дименхидранат, Хлозарин, Дроперидол, Еплей, Клоназепам, Семонт, Вестибо и др. (мединфо.бг)

Бетасерк

Бетасерк е един от медикаментите, които специалистите предписват най-често при световъртеж Приемът му повишава кръвопотока към мозъка.

В резултат от засиления кръвопоток неприятните пристъпи намаляват. Навременното лечение с него премахва неприятния шума в ушите и минимизира риска от загуба на слуха.

Вестибо

Както и името на Вестибо показва, той е препарат за лечение на смущение във вестибуларния апарат. Стимулира кръвопотока към мозъка и засилва капилярната пропускливост. Влияе добре върху дейността на средното ухо. При приема му се наблюдава и понижава на кръвното налягане, което го прави изключително подходящ за хипертоници.

Приемът му значително намалява количеството на калциевите йони, които навлизат в мозъка и по този начин възпрепятства спазмите на мозъка, които причиняват световъртеж.

Флунаризин

Флунаризин е медикаментът за потискане на световъртежа, който не оказва влияние върху кръвното налягане. Това го прави подходящ вариант за лечение както на пациенти с високо кръвно налягане, така и на такива с ниско кръвно налягане.

Цинаризин

Този медикамент не се препоръчва на хора, които имат оплаквания от ниско кръвно налягане или страдат от Паркинсон. Цинаризин потиска световъртежите, тъй като подобрява кръвообращението на мозък и следователно рискът от подобни пристъпи е понижен. (Фрамар.бг)

От шипове

Изменението в ставните хрущяли, което е по-известно като шипове, често протича с мъчителни световъртежи. Причина за тези неприятни симптоми е често спането на неудобна възглавница и продължителния престой на тялото в една и съща поза.

Ако причина за виенето на свят при Вас са шиповете, не е необходимо да приемате някой от горепосочените медикаменти.

В такъв случай трябва да атакувате шиповете. Добре действат в такъв случай масажите от специалист. Те ще подобрят кръвообращението, а от там и ще редуцират вероятността от поява на пристъпи на световъртеж.

От нерви

Мъчителните пристъпи на световъртеж често са провокирани от нервно напрежение. Ако ежедневието Ви е напрегнато и сте подложени на постоянен стрес, това може да е причината за световъртежите. Опитайте се избягвате стресовите ситуации.

От алкохол

Консумацията на алкохол също може да стане причината за виене на свят. Ако при Вас пристъпите се получават след консумацията на спиртни напитки, може би трябва да ограничите тяхното количество или най-добре да въздържате от приема им.

От астигматизъм

Кошмарният световъртеж може да е в резултат от проблеми с очите, най-често астигматизъм. Характерно за него е неправилното позициониране на образа. Когато това заболяване е съчетано с далекогледство или късогледство, ситуацията се усложнява.

За развитието на астигматизъм решаваща роля има наследствения фактор. Рискът се увеличава при продължителна работа с компютър.

Напрежението на очните мускули изпраща импулси до мозъка. В резултат от това в гладкия мускул се проявяват спазми. Това състояние влошава кръвообращението и предизвиква световъртеж.

С горещи вълни при менопауза

Най-неприятният симптом на менопаузата обикновено са приливите на горещи вълни. Въпреки, че няма научно обяснение за тяхното проявление, предполага се, че са провокирани от хормонални промени.

Често при жените, навлизащи в критическа възраст, топлите вълни са съпроводени със световъртежи. Клиничната картина се усложнява повече при наличието на шипове, които също са провокатори на това мъчително състояние.

От депресия

Депресията също може да стане причина за неприятните световъртежи. Освен световъртеж, шум в ушите, на страдащите от депресия понякога им се причуват гласове. Постоянно съпътстващото ги чувството на тревога се увеличава още повече при проява на пристъпи на световъртеж.

Повечето антидепресанти могат да предизвикат като странична реакция виене на свят. Ако при Вас се проявят подобни симптоми, уведомете лекаря си. Той ще прецени дали да Ви предпише друг медикамент.

От диабет

високо кръвно

Високото кръвно често е съпроводено със световъртежи

Страдащите от диабет често страдат и от световъртеж. Причина за мъчителното състояние при тях е намаленото количество на глюкоза в кръвта. Липсата на глюкоза е причина за смущения в енергийния метаболизъм.

Хипогликемията, както и хипергликемията са причини за мъчителното виене на свят. В първия случай се наблюдават понижени количества на кръвната захар, а във втория случай – повишени количества.  И в двата случая световъртежите са в следствие от аномалиите в нивата на кръвната захар.

От щитовидна жлеза (Хашимото)

Проблеми с чувствителната щитовидна жлеза също могат да предизвикат обща отпадналост, замаяност и да станат причина за виене на свят.

При хашимото, когато е налице намалена продукция на хормоните от чувствителната жлеза, пациентите имат оплаквания и от неприятните пристъпи на световъртеж.

Адекватното лечение на заболяването в съчетание с балансирано хранене, не само регулира производството на хормони, но и редуцира неприятните пристъпи на виене на свят.

От черен дроб

Смущения  в дейността на черния дроб също могат да са причина за честото главоболие и виене на свят. Това е още една причина да не пренебрегваме честите световъртежи и да потърсим компетентно мнение при тяхната проява.

Смущенията в дейността на черния дроб се отразяват и върху състоянието и цвета на кожата (обикновено пожълтява), цвета на изпражненията (стават по-светли). Постоянната жажда, проблеми със стомаха също за признак, че нещо с черния дроб не е нормално.

От ципрофлоксацин

Един от медикаментите, предизвикващи виене на свят като нежелана реакция от приема им, е ципрофлоксацин. Той се използва за лечение на различни инфекции (пневмония, цистит, възпаления на половите органи).

От утрогестан

Утрогестан също може да стане причина за пристъпи на виене на свят. Медикаментът е част от хормонална терапия, която се предписва при лечение на безплодие, проблеми с месечен цикъл (нередовен и болезнен). Приема се и от жени, които имат проблеми с износването на бременността.

Този препарат може да стане причиата за гадене и световъртеж. Ако забележите, че при Вас се проявяват тези нежелани реакции, незабавно потърсете мнението на специалист.

Ако информацията в тази статия е била полезна за Вас или мислите, че може да помогне на други хора, моля, споделете я!

Нека написаното в нея да достигне до по-широк кръг от хора.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.