Фолиева киселина – ценен витамин не само за жени

За бременни. При анемия. При нисък хемоглобин. При таласемия. При епилепсия. При левкемия. При депресия. При косопад. Против главоболие. Против гастрит. Против акне. Против хомоцистеин. За щитовидна жлеза и Хашимото. За отслабване. За възрастни и против инсулт. Кои видове са добри? Витамин Б-комплекс. Неофолик и неофолик мета. Фолацид. Огестан. Цена. Странични ефекти. С инозитол. С цинк.

Витамин Б9, известен още като фолиева киселина е изключително важен за човешкия организъм.

Той играе съществена роля при формирането на новите клетки в тялото. Именно поради тази причина е необходимо бъдещите майки редовно да приемат фолиева киселина.

И понеже човешкият организъм не може да я произвежда, витаминът трябва да бъде набавен от различни храни или от аптеката под формата на хранителна добавка.

Най-много фолиева киселина са съдържа в марулята, спанакът, зелето, червеното цвекло, пълнозърнестия хляб, овесените ядки, черния дроб.

Консумацията на тези храни гарантира наличие на полезното вещество в тялото като няма никаква опасност да подозирате с витамина.

В случай, че сте приели по-голямо количество Витамин Б9, Вашият организъм ще се освободи от излишъка чрез отделителната система.

Фолиевата киселина помага за производството на червени кръвни телца, предпазва от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, понижава кръвното и холестерола.

Дефицитът на витамин Б9 в организма може да допринесе за настъпването анемично състояние.
При бременност отказът на бъдещата майка да приема витамин Б9 се свързва с риск от аборт, преждевременно раждане и деформация на плода. Витаминът е важен за правилното формиране на костния мозък на детето. По-подробно ТУК: Какво е фолиева киселина, ползи и потребност от нея, дефицит!

За бременни

Бременните жени имат нужда от ежедневен прием на фолиева киселина

Бременните жени имат нужда от ежедневен прием на фолиева киселина

Ако сте бременна или планувате настъпването на това важно събитие, то Вие задължително трябва да приемате фолиева киселина. Най-добре е да се снабдите с витамин Б9 под формата на хранителна добавка.

Специалистите съветват да се заемете с това няколко месеца преди за започнете опитите за зачеване.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

В случай, че сте изпуснали този период, започнете с пиенето на хранителна добавка веднага щом разберете, че очаквате дете.

Както вече стана ясно витамин Б9 е изключително важен при образуването на нови клетки. Фолиевата киселина допринася за правилното формиране на органите на бебето и намалява риска от евентуални бъдещи вродени заболявания.

Важно е хранителната добавка да бъде приемана до третия месец (ако е необходимо и по-дълъг период) от бременността, като дозите й трябва да бъдат определени от лекар. Преди да продължим, вижте и ТОВА:

Фолиева киселина и бременност. Неофолик, Абофолик, Мета

При анемия

Анемията е заболяване, което се характеризира с липса на червени кръвни телца в организма.

Болните от анемия се оплакват от умора, слабост, изтощение, липса на концентрация, затруднено дишане, сърцебиене, косопад.

В подобни случаи вината се търси в липсата на желязо и намалено количество на червени кръвни телца, които могат да се възстановят, чрез прием на фолиева киселина.

Най-често бременните жени и възрастните хора страдат от мегалобластна анемия, която се свързва с дефицит на витамините Б12 и Б9.

Ако имате този вид заболяване, задължително се посъветвайте с Вашия лекар за дозата витамини, която трябва да приемате.

При нисък хемоглобин

Зленолистните зеленчуци са богати на фолиева киселина

Много зеленчуци са богати на фолиева киселина

Ниският хемоглобин също е признак на анемия. Малкото на брой червени кръвни телца, водят до нарушение на нормалните функции на организма.

Оплакванията се свързват с главоболие, липса на сили, изтощение, мускулна болка, физическа слабост.

За да повишите нивата на хемоглобина е необходимо да приемате храни и продукти, богати на желязо и фолиева киселина под формата на хранителна добавка.

Лечението може да продължи няколко месеца, като освен витамин Б9 по преценка на специалист е възможно да Ви бъдат изписани и друг вид добавки или лекарства.

При таласемия

При таласемията червените кръвни телца са малко на брой. Поради тази причина приема на фолиева киселина е задължителен

При таласемията червените кръвни телца в организма са малко на брой. Поради тази причина приема на фолиева киселина е задължителен

Теласемията е вид анемия предавана по наследствен път, при която червените кръвни телца в организма са изключително малко.

Тази болест често може да бъде объркана с желязодефицитната анемия, но разликата между тях е в количеството желязо в кръвта.

При анемията организмът страда от липса на желязо, а при таласемията желязото е в прекалено големи количества.

За да се поддържа нивото на хемоглобина в норма е необходимо на болния от таласемия редовно да бъде преливана кръв, а в някой случаи може да се стигне и до трансплантация на костен мозък.

Ако Вие страдате заболяването, избягвайте приема на храни богати на желязо, но приемайте такива, които съдътжат фолиева киселина и калции.

Витамин Б9 помага за изграждането на червени кръвни телца. Именно поради тази причина болните от таласемия приемат допълнителни дози фолиева киселина под формата на хранителна добавка.

При епилепсия

Епилепсията е вид заболяване на главния мозък, което може да причини припадък или гърч. Тези състояния се наричат епилептични пристъпи и могат да настъпят във всеки един момент.

Обикновено след пристъп съдържанието на фолиева киселина в мозъка намалява. Това е основателна причина витаминът да бъде приеман от епилептици, наред с антиепилептичното лечение.

Епилепсията е изключително сериозно заболяване, на което трябва да се обърне внимание.

Бъдещите майки, които страдат от тази болест са изложени на повишен риск от спонтанен аборт, анемия, малформации на плода.

В случай, че страдате от епилепсия и планирате бременност, започнете приема на фолиева киселина няколко месеца преди да започнете с опитите.

Информирайте Вашия лекар за намеренията си и следвайте стриктно препоръките му.

По време на бременността консумирайте повече храни, богати на фолиева киселина.

При левкемия

Левкемията е онкологично заболяване на костния мозък, свързано с производството на анормални бели кръвни телца.

Болестта засяга представители на всички възрастови групи – от деца до стари хора.

Често докторите предписват прием на витамини Б12 и Б6, като допълваща терапия към лечението на болестта.

Неслучайно при болните от онкологични заболявания се препоръчва консумация на червено цвекло, което е изключително богато на фолиева киселина и други витамини.

При депресия

Депресията е заболяване, засягащо голям брой хора. Състоянието се свързва с липса на концентрация, умора, нервност, напрежение, безсъние, главоболие, апатия, стрес.

Понякога депресията може да бъде свързана с дефицит на фолиева киселина.

Много учени са на мнение, че заболяването може да бъде породено не само от психологическото състояние на индивида. Има случаи, в които важна роля играят фактори от външната среда.

Липсата на витамин Б9 също може да бъде причина за поява на депресивни състояния.

Ако се чувствате подтиснати, изнервени или притеснени и усещате, че не може да се концентрирате, добавете към менюто си храни богати на Витамин Б9 или започнете приема на фолиева киселина под формата на хранителна добавка.

При косопад

Приема на фолиева киселина помага при косопад

Приема на фолиева киселина помага при косопад

Косопадът може да се дължи на различни причини – хормонален дисбаланс, неправилно хранене, заболяване, стрес, бременност, липса на витамини.

Фолиевата киселина е изключително полезна за бързия растеж на косата и здравината на косъма. Витаминът ще направи вашата „грива” по-лъскава, силна и красива.

За да преодолеете косопада, промените хранителните си навици. Консумирайте храни богати на Витамин Б9. Старайте се винаги на трапезата Ви да присъстват зеленослистни зеленчуци, овесени ядки, пълнозърнест хляб, цитрусови плодове, бобови растения.

Ако не сте сред почитателите на здравословните храни, отскочете до близката аптека и си купете фолиева киселина на таблетки.

Против главоболие

Липсата или недостигът на витамин Б9 може да предизвика главоболие, виене на свят, отпадналост, лесна уморяемост.

В случай, че често имате пристъпи на силни болки в главата, задължително направете консултация със специалист. Тези симптоми предполагат анемия, която от своя страна се повлиява добре от приема на фолиева киселина.

Против гастрит

При проблеми със стомашно-чревната система, може да ви помогне приема на витамините Б12 и Б9.

При гастрит и язва, наблюдаващият Ви специалист може да Ви препоръча да вземете фолиева киселина на таблетки. Те, разбира се, не са основните медикаменти за лечение на заболяването, а само допълнителна терапия, която подпомага оздравителния процес.

Против акне

Ако имате акне, консумирайте храни, богати на фолиева киселина

Ако имате акне, консумирайте храни, богати на фолиева киселина

Акнето е кожно заболяване, което засяга най-често лицето, гърба и деколтето. Проблемът е трудно лечим, но не е невъзможно да бъде преодолян.

Освен подходяща козметика и диета, Вие може да приемате определени хранителни добавки, които имат благоприятен ефект върху кожата.

Фолиевата киселина в комбинация с цинк значително подобрява състоянието на кожата.

Ако нямате желание да пиете витамини, заложете на здравословното хранене. Консумирайте продукти богати на витамин Б9.

Избягвайте кафе, шоколад, алкохолни напитки, млечни и месни продукти.

Против хомоцистеин

Завишените нива на хемоцистеин могат да предизвикат заболяване на сърдечно-съдовата система.

За да нормализирате нивата на тази аминокиселина, Вие се нуждаете от витамините Б12 и Б9. Те имат положителен ефект при излишък на хемоцистеин в организма, като успешно го понижават и по този начин предпазват тялото от инсулт, инфаркт, кръвни съсиреци и висок холестерол.

За щитовидна жлеза и Хашимото

Щитовидната жлеза е орган, отговарящ за правилната обмяна на веществата. Диагнозата автоимунен тероид (болестна Хашимото) се поставя след ехогравско изследване и кръвна проба.

За подпомагане на лечението срещу това заболяване, Вашият ендокринолог може да Ви изпише приема на фолиева киселина, наред с хормоналните препарати.

Особено важен е приема на хранителната добавка при бременни жени, които страдат от болестта на Хашимото.

За отслабване

Фолиевата киселина подпомага процеса на отслабване

Фолиевата киселина подпомага процеса на отслабване

Проблемът с наднорменото тегло засяга както мъже, така и жени. Представителките на нежния пол са по-суетни и отдават голямо значение на външния си вид.

Излишните килограми често са причина за липса на самочувствие. Пълните хора имат много повече здравословни проблеми, отколкото тези, които спазват определен режим на хранене.

За да постигнете мечтаната фигура е необходимо да си изготвите здравословно меню, в което присъстват храни, богати на фолиева киселина.

За възрастни и против инсулт

Приемът на този витамин има превантивно действие.

Много учени застават зад теорията, че фолиевата киселина може да предотврати риска от инсулт. Редовния прием на витамин Б9 е препоръчителен за възрастните хора, за които има по-голям шанс да бъдат засегнати от мозъчен удар.

Комбинацията на полезното вещество с други видове витамини защитава организма и от хипертония, инфаркт или инсулт.

Кои видове са добри?

Фолиевата киселина може да бъде закупена от аптеките. Хранителната добавка може да съчетава в себе си комплекс от различни видове витамини или само един, но особено важен за тялото витамин – Б9.

В следващите редове ще разгледаме най-предпочитаните продукти, чиято основна съставка е фолиевата киселина.

Витамин Б-комплекс

Както вече стана ясно фолиевата киселина е витамин от групата Б. Известна под наименованието Б9, тя е изключително важна за формирането на костния мозък при бебето.

Приемът на полезното вещество предпазва от инсулт, хипертония и подпомага лечението на анемия, таласемия, депресия, болест на Хашимото.

Често полезната фолиева киселина се предлага в комбинация с други витамини от групата Б.

Хранителната добавка може да се приема при кожни екземи и раздразнения, неврит, невралгия, дискова херния, плексит, анемия, депресия.

Б-комплексът има положително влияние и върху косата, кожата и ноктите, които са символ на красота и женственост и са ценно “оръжие” за всяка дама.

Неофолик и неофолик мета

Неуфолик е продукт, който съдържа фолиева киселина

Неуфолик е продукт, който съдържа фолиева киселина

Неофолик е хранителна добавка, която трябва да бъде приемана от бъдещите майки.
Ако планирате бременност, започнете да вземате таблетките няколко месеца преди забременяване. Продукта се пие поне до третия месец от този период.

Неофолик мета също е подходящ продукт както за бременни, така и за лица, нуждаещи се от допълнителен прием на витамин Б9.

Разликата между двата препарата се състои в необходимия период за тяхното разграждане в организма.

Неофолик мета се устоява по-бързо от тялото и затова се препоръчва за прием през периода на бременността.

Неофолик може да приемате преди настъпване на този момент, защото организма има време да преработи и усвои фолиевата киселина.

Фолацид

Фолацид е продукт, който съдържа в себе си фолиева киселина. Таблетките могат да се приемат от бременни и лица болни от анемия за производството на по-голямо количество червени кръвни телца в организма.

Хранителната добавка се препоръчва и за превенция от сърдечни заболявания, укрепване на кожата, ноктите и косата.

Огестан

Огестан е хранителна добавка, съставена от фолиева киселина и

Огестан е хранителна добавка, съдържаща йод, рибено масло, витамини и фолиева киселина

Огестан е хранителна добавка, която се предлага в аптеките. Таблетките са комплекс от витамини особено подходящ за бъдещи майки. Освен фолиева киселина, огестан включва в състава си витамините Д3 и Е, йод и рибено масло.

Цена

Кутийка неофолик може да закупите на цена от 5-6 лв, докато неофолик мета е два пъти по-скъп препарат. И двата продукта съдържат еднакъв брой таблетки.

Цената на фолацид е около 6 лв. за 120 таблетки, а огестан може да бъда закупен за сума около 25 лв. за 30 броя капсули.

Странични ефекти

Изключително редки са случаите на непоносимост към фолиевата киселина. Те се изразяват в сърбеж, обриви и задух.

Не надвишавайте приема на предписаната Ви от Вашия лекар доза! Фолиевата киселина, приемана в големи количества може да доведе до гореописаните нежелани реакции.

С инозитол

Инозитол, известен още като витамин Б8 има пречистващ ефект върху черния дроб.

Продуктът може да бъде комбиниран с фолиева киселина, като на пазара се предлагат таблетки, обединяващи двата витамина.

С цинк

Оказва се, че комбинацията от цинк и фолиева киселина подобряват качеството и подвижността на сперматозоидите. Освен това цинкът подобрява състоянието на кожата, очите и има благоприятно влияние при депресия.

Полезния елемент се съдържа в телешкото и агнешкото месо, яйцата, морските деликатеси, зърнените храни.

Комбинацията от цинк и фолиева киселина може да намерите в аптеките под формата на хранителна добавка.

Моля, споделете тази статия! Нека повече хора да се информират за полезните свойства на важната за организма фолиева киселина!

Още за видовете, таблетките и цените ТУК:

Фолиева киселина: Цена, видове, таблетки. Какво да изберем?

Първоначално публикувано на:21.08.2015 @ 18:07

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *