Високо СУЕ, стойности на СУЕ при рак. Норма. Утайка на кръвта

Кои са опасните стойности на СУЕ при рак? Кога СУЕ е високо? Какво значи утайка в кръвта? Висока утайка – каква болест е? Ниско СУЕ. За колко време се нормализира. Норма.

СУЕ (Скорост на утаяване на еритроцитите) е сред най-старите лабораторни методи, който се прилага от всички лекари до ден днешен, тъй като помага да се открият причините за неразположението на пациента.

Благодарение на СУЕ се откриват редица възпалителни процеси, започнали в организма като това способства назначаването на адекватно лечение.

От zdrave.org събрахме всичко най-важно, което трябва да знаете за СУЕ – какво показва, какви са нормалните граници, какво е значението на изследването на здравето на пациента.

Какво показва СУЕ (Скорост на утаяване на еритроцитите)

Скоростта на утаяване на еритроцитите показва, какво си личи от името, скоростта, с която червените кръвни телца в организма, се утаяват. Което пък, от своя страна, индикира дали в организма са настъпили възпалителни процеси като по този начин се установяват и доста сериозни заболявания, в това число онкологични и автоимунни.

Важно е да се отбележи, че стойността на СУЕ се определя от редица фактори, затова това изследване не бива да се прилага самостоятелно за поставянето на каквато и да било диагноза.

Определение

Както вече уточнихме в предната точка, СУЕ е скоростта на утаяване на еритроцитите в човешкия организъм.

Тестът се извършва с помощта на епруветка, а колкото повече е утайката на нейното дъни, толкова нивото на СУЕ е по-високо.

Тест, кръвни изследвания (на английски ESR)

Тестът на Скоростта на утаяване на еритроцитите се прави с помощта на изследвания на кръвта на пациента.

За да бъде резултатът възможно най-достоверен, е необходимо кръвта да се вземе от пациента сутринта, преди той или тя да се приели каквато и да било храна, за да може стойностите на СУЕ да не са повлияни от външни фактори.

Самото изследване се прави за около два часа, а кръвта се взема или от вената или от капиляр.

Демир бозан билки за бъбреци

Още в текста: Какво показва СУЕ (Скорост на утаяване на еритроцитите, утайка на кръвта). Тест, кръвни изследвания (ESR). При бременни, деца и бебета. При рак. Норма и референтни стойности, високо (повишено, над нормата) и ниско.

При самия тест се смесва взетата от пациента кръв, след което се смесва с противосъсирващо средство и се оставя да се утаи. Съотношението, което се прилага е четири части кръв (за предпочитане венозна) с една част разтворен натриев цитрат. Това съотношение трябва стриктно да се спазва!

След точно определено време (най-често един час, но не повече от два часа) се проверява колко точно милиметра е утайката от червени кръвни телца.Колкото по-голямата е утайката, толкова по висока е скоростта на утаяването, което означава наличие на възпалителни процеси в организма.

По-надолу в темата ще разгледаме с подробности какво трябва да ни говорят различните нива на СУЕ и за кои болести са индикатор.

Значение, норма кръвна утайка

Значението на СУЕ е по отношение на болестите, които се откриват с помощта на изследването. Разбира се, при изследването е необходимо да се имат предвид най-вече физиологичните особености на пациента – пол и възраст, преди да се постави точната диагноза.

Тъй като при бебета стойността на СУЕ е една, при възрастни – друга. Хората в зряла възраст са с по-ниско ниво на СУЕ в сравнение с по-възрастните от тях. Мъжете по правило са с по-ниски нива на СУЕ спрямо жените.

Не само тези фактори влияят при измерването на СУЕ. При продължително спазване на тежка диета и гладуване, скоростта на утаяване се увеличава. Същият е резултата и при продължителен прием на твърде суха храна, както и на определени медикаменти като контрацептиви и ваксинации.

Някои лекарства пък забавят утаяването.

Ако бъде направен както трябва, анализът на СУЕ е от изключително голямо значение, тъй като благодарение на това изследване не само се установява наличието на болести, но и се проследява хода на назначеното лечение и доколко то действа.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Както вече споменахме, нормата на кръвната утайка се определя на първо място от пола и възрастта на пациента. При жените до 50-годишна възраст тя е до 20 мм, над тази възраст – до 30 мм.

При мъжете до 50 години нормата е до 15 мм, над 50 години – до 20 мм.

По-надолу в темата ще разгледаме и отделните частни случаи – при бебета, деца и бременни, когато СУЕ неминуемо се променя.

По Панченко

Измерване на Скоростта на утаяване на еритроцитите по Панчеко означава, че кръвта, която е взета за изследване от пациента е периферна, т.е. взета е от пръста.

Този метод е по-рядко прилаган, тъй като не е твърде точен при диагностициране на заболяванията, затова лекарите предпочитат да използват Вестергрен.

По Вестергрен

СУЕ по Вестергрен

СУЕ по Вестергрен използва за анализ венозна кръв

Измерването на СУЕ по Вестергрен означава, че за анализа се използва кръв, взета от вената на пациента, тъй като тя дава много по-подробна картина за състоянието на организма му.

И при двата метода се следи стойността на утайката по часове – съответно на първия и на втория час, като в стойностите има разминаване в зависимост от това дали взетата кръв е венозна или периферна.

При метода на Панчеко (периферната кръв), СУЕ при мъжете трябва да е не повече от 12 мм за втория час.

При жените тази стойност е до 15 мм.

При измерване на СУЕ по Вестергрен за мъжете стойностите трябва да са до 8 мм за първия час и до 15 мм за втория, докато при жените те са малко по-високи – до 9 мм за един час и до 18 мм за два.

Тези стойности означават, че всички процеси в организма протичат нормално и няма възпаления и инфекции.

При бременни, деца и бебета

Както вече споменахме малко по-нагоре в темата, стойността на СУЕ се определя не само от възпаленията в организма и външните фактори, но също и от самия пациент и неговото състояние, като не е задължително той да е болен, за да бъде скоростта на утаяването завишена.

СУЕ се повишава значително при бременни, особено от края на първия триместър и остава висока до около месец след самото раждане. Обяснението на това е, че в организма на бременната жена се забелязва сериозно увеличение на обема на плазмата, както и на количеството холестерол и глобулини, като в същото време значително намалява калция.

Поради тази причина на бременни жени рядко се изследва утайката на кръвта, освен ако няма необходимост да се направи подобен анализ.

Стойностите на СУЕ при деца и бебета също се определят в зависимост от тяхната възраст. При току що родени бебета скоростта на утаяване е не повече от 2 мм за един час, което е съвсем нормално предвид ниското съдържание на белтъци в кръвта им, ниския холестерол и в същото време високия хематокрит.

Постепенно тази стойност се увеличава като при бебета на три месеца достига 5 мм на час, при деца на една годинка – между 5 и 15 мм на час.

Между третата и шестата година СУЕ също трябва да е между 5 и 15 мм за един час като тази стойност се запазва до 15-та годишнина на детето.

Граници и референтни стойности

Както вече споменахме, стойността на СУЕ не е константна величина и се променя в зависимост не само от състоянието на пациента, но и от редица фактори като възраст и пол.

За тази цел специалистите са определили конкретни граници и референтни стойности, които да служат за ориентир дали изследваният е здрав или не.

При мъжете до 50 години тези стойности са между 0 и 15 мм за един час, а при жените на същата възраст – между 0 и 20 мм за същото време.

Тези стойности се повишават леко и при двата пола, след като се премине границата от 50 години като при мъжете СУЕ трябва да бъде между 0 и 20 мм за час, а при жените – между 0 и 30 мм.

Имайте предвид, че стойностите зависят и от лабораторията, в която са проведени изследванията като в различните лаборатории те могат да се различават.

Трицифрено – кога?

Доста често се случва стойността на СУЕ да бъде трицифрено число. Това се получава най-често в случаите, в които пациентът страда от заболявания като ревматизъм, полиартрит, тиреоидит, сепсис, плазмоцитом, нефрозен синдром и колагенози.

Високо, повишено, увеличено

Повишените нива на СУЕ показват, че в организма се развиват остри инфекции, най-често от бактериален характер, които могат да се окажат и хронични.

Висока СУЕ най-често е индикация за някоя от следните болести: хронични заболявания на черния дроб, остър пиелонефрит, инфаркт на миокарда, бъбречна недостатъчност, пневмония и възпаление на апендицит, възпаление на ставите, артрит, базедова болест, вирусна инфекция и в най-лошия случай – рак.

При бременност нивата на СУЕ също са високи, както и ако приемате противозачатъчни хапчета. Но ако не очаквате дете, в никакъв случай не пренебрегвайте резултатите от изследването, тъй като завишената СУЕ определено е предупреждение за сериозна инфекция.

Ниско

ниско СУЕ

Ниско СУЕ показва различни заболявания

Скоростта на утаяване на червените кръвни телца се забавя най-често когато пациентът страда от заболявания, при които в кръвта има наличие на повече кръвни телца. Такива болести са полицитемия, сърповидно-клетъчна анемия, заболявания на черния дроб и твърде високи нива на кръвната захар.

Възможно е ниското ниво на СУЕ да се дължи не на болест, а на прием на определени медикаменти, сред които кортизон, нестероидни противовъзпалителни препарати и ацетилсалицилова киселина.

Всички те доказано забавят процеса по утаяването.

Рак, тумори

В предишните точки разгледахме случаите, в които стойността на СУЕ е твърде висока. В някои случаи този показател е индикатор за развитието на рак или тумор в организма. За да бъде потвърдена тази страшна диагноза обаче, е необходимо да бъдат направени и други изследвания, тъй като само анализът на утайката не е достатъчен, той служи по-скоро като предупреждение, че нещо не е наред и е възможно да се окаже злокачествено образувание.

Във всеки случай стойности на СУЕ между 80 и 100 мм за един час предполагат провеждането на задължителни допълнителни изследвания.

Анемия

анемия

Високите нива на СУЕ може да са сигнал за анемия

При анемия стойностите на СУЕ също са завишени. Това обаче не е достатъчно за диагностициране на заболяването. Необходимо е при съмнения за анемия да бъдат направени и допълнителни изследвания на бройката на еритроцитите и ако тяхната стойност е под нормата, тогава вече може да се премине към лечение.

Артрит

При артрит (най-вече ревматоиден), нивата на СУЕ отново са завишени, особено в периодите, в които заболяването е в прогрес. Ако едновременно с това е повишено и количеството на С-реактивния протеин, то най-вероятно става въпрос именно за ревматоиден артрит.

Лимфом

Завишените нива на СУЕ могат да бъдат предупреждение и за лимфом, особено ако са съчетани с увеличени стойности на алфа 2 глобулините и на фибриногена. Задължително е при съмнения за лимфом лекуващият ви лекар да проведе задълбочени изследвания, за да бъде сигурен в поставената диагноза и да назначи съответното лечение.

Хашимото

При Хашимото освен силно завишени нива на СУЕ, се наблюдава и повишена левкоцитоза, както и фиброген. При най-малките съмнения за Хашимото, лекарят трябва да ви назначи ехографско изследване.

HIV

При заразяване с HIV вируса нивата на СУЕ също се повишават. Преди да се паникьосате обаче, имайте предвид, че завишената стойност на утайката като цяло е показател за всякакви инфекции.

А за да се установи с категоричност наличие на ХИВ вируса, са необходими много по-задълбочени изследвания.

Преди цикъл

В дните преди цикъл е съвсем нормално стойността на СУЕ да се повиши. Това не е повод за притеснение, тъй като в следващите дни тези нива ще придобият отново нормалните си стойности.

При възрастни: жени, мъже

Както разгледахме в една от точките по-горе, нивото на СУЕ при възрастните жени и мъже е по-различно от това при децата.

Като за граница служи 50-та година. До тази възраст скоростта на утаяване трябва да е до 20 мм на час за жените и до 15 мм за мъжете.

След преминаването на 50-та година стойностите се повишават и стават до 20 мм в час за мъжете и до 30 мм за жените.

След операция

СУЕ след операция

Нивото на СУЕ след операция трябва да е нормално

По принцип след операция нивата на СУЕ трябва да са в нормата, освен ако вследствие на интервенцията не сте развили някаква инфекция. За което трябва задължително да разговаряте с лекар.

Лаборатория

Изследване на нивата на СУЕ се прави във всяка една медико-диагностична лаборатория. Обикновено лекуващият лекар преценява къде да изпрати изследванията ви, в зависимост от това с коя лаборатория работи той самият.

Изследването се прави на гладно като се взема кръв или от вената, или от пръста.

Имайте предвид, че различните лаборатории може и да имат различни референтни стойности за СУЕ. Това не е проблем, стига тези разлики да са минимални.

Вижте и ТОВА:

Висок хемоглобин: причини, симптоми, заболявания. Лечение и диета

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.