Мнения за Виброцил при задна хрема. Ксилометазолин, Назик или Отривин?

Как се ползва Виброцил при задна хрема? Мнения: Виброцил или Ксилометазолин? Или Назик? Или Отривин? Или Олинт? Заместители. За бебе.

Виброцил е медицински препарат, който доказано отпушва носа и облекчава дишането. В аптечната мрежа се предлага под формата на капки за нос, на спрей и на гел.

Той се предписва при хрема и запушен нос, предизвикани както от вирусни и инфекциозни заболявания като простуда и грип, така и от алергия като сенна хрема и ринит. Препаратът може да бъде предписан като допълнително лечение и при справяне с инфекции на ушните канали, както и като част от грижата за здравето след различни хирургични интервенции на носа.

Какво представлява Виброцил, в кои случаи помага, води ли до привикване – всички отговори можете да намерите в тази тема, разработена от специалистите на zdrave.org.

Плюсове и минуси

Виброцил е ефикасен препарат, който облекчава носните проходи като намалява неприятната хрема, както и отокът, свързан с нея. Сред най-големите му плюсове е, че употребата му не променя по никакъв начин активността на власинките в носа.

Освен това препаратът помага и при възпаление на ушите, като помощен медикамент, а употребата му облекчава дори и тежки състояния, предизвикани от алергии. Друго предимство е, че може да се прилага и при бебета, разбира се, под стриктен лекарски контрол.

Все пак е важно да отбележим, че като всеки един лекарствен продукт, Виброцил си има и минуси и един от тях е, че заради твърде силния си състав и действие, той не бива да бъде употребяван в продължение на повече от една седмица.

Ако след този период не сте забелязали подобрение в състоянието си, е добре да помислите за друг начин на лечение и да се консултирате с доктора си.

Освен това Виброцил може да предизвика алергична реакция при пациенти, твърде чувствителни към някои от веществата в състава му, а също така комбинирането му с лекарства против депресия носи риск за здравето на пациента.

Виброцил за задна хрема

Виброцил принципно се изписва и за лечение на задна хрема, като е подходящ и за по-малки деца. Той върши работа да се намали обемът на набъбналата лигавица. Когато детето е под 6-годишна възраст, но не по-малко от 1 година, му се слагат по една или две капки във всяка една от ноздрите. Това се повтаря няколко пъти в деня – три, а може и 4. На другите – по-големите пациенти се поставят по 3-4 капки, защото по-трудно се задейства при тях.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Тук има добър материал за лечението на задна хрема, който си струва да погледнете:

Задна хрема (заден ринит). Лечение с Виброцил, инхалации. Рецепта

Като капки за нос

Виброцил може да се използва под формата на капки за нос, на назален спрей и на гел. Най-предпочитан медикаментът е като капки за нос, в които, освен активните вещества – фенилефрин и диметинденаво малеат, се съдържа и есенция от лавандула, както и пречистена вода.

Употребата на капките е лесна – носът трябва да се издуха добре, след което главата да се отметне добре назад и във всяка ноздра да се капне съответната доза капки. След което главата да се задържи в същото положение в продължение на няколко минути, за да може медикаментът да проникне хубаво в носните канали.

Дозировката е следната: възрастни и деца над шест години да си капят по 3-4 капки Виброцил във всяка ноздра 3-4 пъти на ден. Децата между една и шест годинки – капките трябва да са не повече от една-две в ноздра, отново 3-4 пъти на ден.

При бебета приемът трябва да бъде контролиран и назначен от лекар.

На гел (крем)

Виброцил може да се използва и под формата на гел (крем). Той е със същия състав като капките за нос, а предимството му е, че действа много благотворно в случаите на сухота на лигавицата на носа, както и при крусти.

виброцил на гел (крем)

Виброцил се предлага под формата на гел (крем)

Виброцил гел (крем) не е желателно да се употребява от деца, ненавършили шест годинки, а дори и възрастните трябва да прилагат съвсем малки количества от него. Той трябва да се използва три-четири пъти на ден, колкото се може по-дълбоко в ноздрите, а последната доза трябва да се сложи преди лягане.

Запушен нос: синузит, хрема

Виборцил, без значение дали под формата на капки, гел или спрей, е разработен специално за лечение на тежък, дори и хроничен синузит, хрема и запушен нос.

Начинът му на дозиране е описан на листовката, но е добре да се консултирате и с лекар. Препаратът отпушва носа, прочиства носните канали и намалява отока като по този начин облекчава дишането.

ВАЖНО: На Лекар.БГ също излезе хубава и подробна статия ТУК: Всичко за виброцил, плюсове и минуси!

Виброцил на гел, спрей или капки при хрема и запушен нос

Като капки за уши

Виброцил се използва като помощен медикамент при лечение на възпаление на ушите и отит. Важно е да отбележим, че дори и в този случай препаратът се използва по предназначение – в носа, по предписаната доза. Виброцил не са капки за уши и не бива да се употребяват като такива!

Използват се в комбинация с капки за уши като Фуроталгин или Отипакс.

Сенна хрема (алергичен ринит)

Виброцил е сред най-често предписваните препарати за справяне с различни алергични състояния, които засягат лигавицата на носа и дишането, в това число и алергичен ринит, познат повече като сенна хрема.

Препаратът може да се използва както самостоятелно, така и в комбинация с друг медикамент, по преценка на лекаря, например таблетки ериус.

При ларингит

Виброцил може да се използва като част от лечението на ларингит, в комбинация с други медикаменти, които да излекуват заболяването. Доста често медикаментът се предписва съвместно с антибиотик, например клацид, и някакъв противоалергенен препарат, като ериус.

Алергия

Виброцил без значение дали на капки, под формата на спрей или на гел, се използва и за лечение на проблеми със запушения нос, породени от алергия, в това число алергия към животни, към домашна прах и други.

Аналог: Виброцил или коларгол?

Виброцил и коларгол са сходни препарати, които се прилагат при идентични състояния – запушен нос и хрема. Разликата помежду им се състои в активните им вещества – докато Коларгол е единствено разтвор на колоидно сребро, то Виброцил съдържат лекарствени вещества.

И за двата препарата съществуват положителни и отрицателни отзиви като при Коларгол най-честото оплакване е, че изсушава прекомерно лигавицата на носа и може да я разрани при предозиране.

В някои случаи пък Виброцил може да предизвика кръвотечение от носа.

Затова е най-добре да се консултирате с лекар, който да прецени кой препарат е по-подходящ за вас.

В определени ситуации Коларгол и Виброцил могат да бъдат изписани за съвместно лечение, особено при наличието на гнойни секрети в носа.

Процедурата е следната – първо се слага Виброцил, който да отпуши носа, а няколко минути след това и Коларгол, за да прочисти съвсем добре носните канали.

Назален спрей

виброцил назален спрей

Виброцил се предлага и като назален спрей

Освен под формата на капки за нос и на гел (крем), Виброцил може да бъде намерен в аптечната мрежа и като назален спрей.

Точно като гела, той също не бива да се използва при пациенти на възраст под шест годинки. За останалите дозировката е по едно, максимум две впръсквания във всяка ноздра по 3-4 пъти на ден.

Процедурата е следната – задръжте шишенцето със спрея в изправено положение (апликаторът трябва да сочи нагоре). Издухайте хубаво носа си, задръжте главата изправена, поставете апликатора възможно най-дълбоко в ноздрата и впръскайте, след което си поемете рязко въздух.

Отривин

Отривин, също като Виброцил, отпушва носа и действа облекчаващо при хрема, причинена от настинка, грип или алергична реакция.

За разлика от Виброцил, назалният спрей Отривин не се препоръчва за пациенти под 12 години, докато Виброцил е подходящ и за деца от 6 до 12 години.

Капките за нос Отривин не бива да се прилагат за деца по две годинки. Има известна разлика и в ситуациите, в които се прилагат двата препарата.

Отривин се препоръчва при по-течен, бистър секрет от носа, докато Виброцил е предпочитан за лечение на гъсти секрети.

Тобрадекс

Тобрадекс е медикамент, който се прилага под формата на капки както за носа, така и за очите. Доста често лекарите го комбинират с Виброцил, особено при лечение на задна хрема. Като схемата на прием е редуване на двата медикамента, разбира се, под стриктен лекарски надзор.

Ксилометазолин

Разликата между Ксилометазолин и Виброцил е, че торите не съдържат активното вещество Ксилометазолин. Което е доста силно и при прекомерна употреба може да доведе до кървене от носа, особено ако капилярите ви са слаби и се спукат в следствие действието на препарата.

Доста бременни жени обаче твърдят, че по време на бременността си са се лекували с Ксилометазолин, след консултация с лекар.

Олинт

Олинт също е препарат за отпушване на носа, в който се съдържа веществото ксилометазолин. Досущ като Виброцил, и Олинт не бива да се използва за период, по-дълъг от пет до седем дена.

Той не се препоръчва за деца, ненавършили две годинки, докато Виброцил може да се използва и за лечение на по-малките.

В доста здравни форуми пък пациенти се оплакват, че Олинт действително отпушва носа, но действието му трае твърде кратко време докато Виброцил лекува неприятното състояние.

Макситрол. Капки за очите, носа и ушите. Заместители и опасности

За деца и бебе

виброцил за деца и бебе

Виброцил е подходящ за лечение и за деца и бебе

Както вече споменахме, предимството на Виброцил пред останалите подобни медикаменти е, че той може да се употребява и от малки деца (навършили една годинка), а в някои определени случаи – и от бебета, но задължително под стриктен лекарски контрол.

Става въпрос само за Виброцил под формата на капки за нос, тъй като другите му две форми – спрей и гел (крем), не са подходящи за деца под шест годишна възраст.

Ако използвате капките за лечение не бебе, имайте предвид, че те трябва да бъдат поставени в нослето вечер, непосредствено преди хранене, за да бъде улеснен процесът на кърмене.

Цена

Цената на Виброцил варира в зависимост от формата, под която искате да използвате медикамента – като капки за нос, назален спрей или гел (крем).

Виброцил капки за нос и Виброцил спрей са с идентична цена – около осем лева в аптечната мрежа. Виброцил гел е малко по-скъп – 9-10 лева.

Мнения, отзиви и коментари

По принцип голяма част от потребителите в здравните форуми не крият, че са много доволни от действието на Виброцил. И най-вече от факта, че препаратът може да се използва и за лечение на бебенца, ненавършили една годинка, тъй като щади деликатната им носна лигавица.

Има обаче и такива, които се оплакват, че медикаментът изобщо не действа, без значение дали приложен върху малки пациенти или възрастни.

“Знам, че много жени са доволни, но при мен няма ефект, все едно нищо не съм си сложила в носа”, пише дама, която се представя с името Avienda.

Състав

Виброцил е антихистаминов препарат, в който се съдържат фенилефрин и диметинден малеат. Освен в съставките има още натриев фосфат, сорбитол, консервант, пречистена вода, лимонена киселина и лавандулова есенция.

Предозиране

Липсват данни за сериозни последствия при предозиране с Виброцил. Въпреки това, ако се случи да приемете твърде голямо количество от продукта, непременно се консултирайте със специалист, който да прецени дали има нужда да реагира по някакъв начин.

Антибиотик ли е?

Сериозни дебати предизвиква въпросът дали Виброцил е антибиотик или не. В листовката на препарата не е споменато наличието на антибиотична съставка, но въпреки това много пациенти твърдят, че такава има.

В същото време Виброцил може да се закупи свободно, без рецепта, което не е характерно за антибиотиците.

Хормонален ли е?

Виброцил не е хормонален препарат, затова и страничните му ефекти са доста малко на брой и рядко срещани.

Бременност

виброцил бременност

Виброцил може да се ползва по време на бременност, но внимателно

В листовката на Виброцил е упоменато, че препаратът не бива да се използва по време на бременност и кърмене. Въпреки това доста лекари предписват капките за нос на жени, които очакват бебе, тъй като са щадящи и се прилагат дори и при много малки деца.

Привикване

За разлика от капките за нос със съдържание на ксилометазолин, Виброцил не води до привикване. Въпреки това, заради силните си съставки, той не бива да се използва повече от една седмица.

Странични ефекти

По принцип Виброцил се понася доста добре от пациентите, в това число и бебетата, и рядко се наблюдават нежелани странични ефекти от приема му.

Въпреки това има данни за поява на сухота и усещане за парене в носа по време на приема на медикамента, както и кървене, вследствие на разраняване на капилярите.

Ако се случи това или пък получите някаква друга нежелана реакция, вследствие на лечение с Виброцил, трябва незабавно да прекратите приема му и да се обърнете към лекуващия си лекар.

Противопоказания

Макар да повлиява добре запушения нос и хремата и да има щадящо действие, има ситуации, в които трябва да внимавате с употребата на Виброцил.

В никакъв случай не използвайте препарата, ако имате алергия към някое от веществата в него. Също така пациенти, страдащи от хронична форма на ринит или пък лекували се в последните 14 дена от депресия със съответните лекарства, трябва да потърсят алтернативна форма на лечение.

Хората, страдащи от непоносимост към фруктоза, също трябва да се въздържат от лечение с препарата.

Трябва да използвате Виброцил с повишено внимание, ако страдате от заболяване на сърцето или имате високо кръвно, както и при болести на щитовидната жлеза.

А вие използвали ли сте Виброцил? И по какъв начин се справяте с хремата и запушения нос, особено в студения сезон? Ще се радваме да споделите опита си с нас в коментарите към тази тема!

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Мнения за Виброцил при задна хрема. Ксилометазолин, Назик или Отривин?

  1. квото и да пръскшя,нос не се лекува…само по рекламите. Преборваш се с вируса и носа ти се оправя

    • Ползвам ксилометазолин и ми помага. Сипвам го в някое шише с помпичка за пръскане.

    • Цинабсип за смучене +витамин ц в носа. Става и флоксал гел за носа. Или си правиш капки от лайка и сол. Има и едни спрейчета на чудодейка – билкови за нос. Гадни, ама успешни.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *