На кого и как може да помогне психотерапията

Психотерапията е помощно средство, без което днес сме изправени пред вероятността от задълбочаващи се кризисни състояния.

Натовареното ежедневие, липсата на близки контакти между хората, все по-големите пречки при реализацията в професионално отношение и трудностите при намирането на партньор са все фактори, които водят до необходимостта от намесата на психотерапия. Специалистите, които се занимават с нея, са помощниците, без които понякога не можем да се справим. Има различни типове личности, които притежават различни видове темперамент и характер. На всеки обаче се случва, да се чувства изправен пред вероятността състоянието му да се задълбочи, ако не потърси съдействие от експерт.

В повечето случаи хората считат прибягването до психотерапията за неудобен въпрос. През последните години този стереотип вече се разбива, но въпреки това мнозина са на мнение, че консултант не им е нужен в кризисен момент. Те, разбира се, грешат, защото не подозират какъв потенциал имат психотерапевтичните методи.

Кога да се обърнем към психотерапевт

Психотерапевтът Галя Мутафова съветва, че не бива да чакаме и да си губим времето в самосъжаление, да свикваме с отчаянието и негативните нагласи, защото една сутрин ще се събудим и ще осъзнаем, че те са неделима част от живота ни. Тогава може да е късно, поне от гледна точка на пропуснатите възможности и изминалите дни.

Вместо да се надяваме и да разчитаме единствено на собствените си сили, трябва да признаем проблемите си, и да получим адекватно съдействие, когато:

  • Обхванати сме от депресия и незатихващи „черни“ мисли (нищо не ни радва)
  • Страдаме от фобия, която влияе на качеството ни на живот
  • В нас бушуват емоции, които ни карат да страдаме
  • Имаме заболявания, които са в резултат на силен стрес
  • Преживяваме семеен катаклизъм, в личен план не сме щастливи
  • Претърпели сме инцидент или загуба на близък
  • Имаме нужда от промяна, която се страхуваме да предприемем
  • Имаме зависимост към никотин, алкохол или наркотици

Съществуват още редица варианти, при които психотерапията би могла да окаже своето ползотворно въздействие. Всичко зависи от отговорността, която сме готови да поемем, както и от решимостта ни да преодолеем проблемите.

Как помага психотерапията

Трябва да се има предвид, че психологическите способи са предимно за хора, които се вглеждат в дълбочина и се развиват на всяко ниво. Те не се задоволяват със статуквото, не се примиряват лесно и се стремят да бъдат пълноценни, често се изявяват като лидери. Ето защо, когато осъзнаят своите поведенчески дефицити, те правят огромна крачка напред, а и се изпълват с вдъхновение за нови върхове. Вследствие на това са по-уверени при изкачването по кариерната стълбица, действат с размах, не се спират пред дребните препятствия, успяват да изградят по-истински връзки, да постигнат някоя забравена мечта.

В това е и съществената роля на психотерапията. Тя на практика се фиксира върху естествените ни сили, които се задействат при необходимост от възникване на изцелителен процес, а и отговарят за поддържането на психичното ни равновесие. Имайки предвид, че откритата комуникация на пациента с терапевта се гради върху доверието между тях, несъзнателно се променят и нагласите спрямо околния свят. Това на по-късен етап означава по-добро интегриране в обществото, което е важен момент след отшумяването на събитията, довели до срещите с консултанта.

Доказано е, че всеки си носи последствията на злоупотребите, които си позволява със себе си. Психиката, както и всички органи в тялото, имат своя предел. Когато границата е премината, настъпва срив и болестта е налице. Характерът ни определя каква ще е тя. Затова и подходите към съответните типове са индивидуални.

Тревожните хора, например, имат висока летва и постоянно изискват от себе си, носейки отговорност за целия свят едва ли не. Психотерапевтът има задача да им посочи, че непрекъснатият контрол уврежда здравето им, трябва да му отпуснат края. Тези, които са все самотни и не са обичани, поне според техните усещания, обикновено давят мъката си в алкохол или други забранени вещества. Те не могат да се радват, нито да изпитват удоволствия, просто защото светът е прекалено грубо място за тях. Маниаците на ред и чистота пък не умеят да ръководят емоциите си, губят почва под краката си заради липсата на сигурност.

Тези насоки са ценна информация за психотерапевта, който знае точно как да приложи уменията си, както и какви техники да използва, за да стимулира субекта сам да сътрудничи при лечението.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.