Доц. Марин Георгиев: Вълни разбиват камъни в бъбреците безболезнено

Камъните в бъбреците вече не са причина за сериозни хирургични интервенции, поне в повечето случаи.

С модерните терапевтични подходи пациентите се връщат към нормалните си дейности още в деня, след отстраняването на конкремента.

„Екстракорпоралната литотрипсия (извънтелесното разбиване на камъни в бъбреците) е първата стъпка в лечението на заболяването“, обяснява доц. Марин Георгиев, който ръководи урологичната клиника в Александровска. При тази процедура електромагнитни вълни атакуват камъка, раздробавят го и той напуска тялото по естествен път.

Предимства на извънтелесното разбиване на камъни в бъбреците

Продължителността на интервенцията е между 30 и 60 минути. През следващите няколко часа пациентът е поставен под наблюдение за евентуални странични ефекти, след което може да се прибере вкъщи. „На практика човек се възстановява много бързо и не се налага да лежи болница“, коментира доц. Георгиев.

В Клиниката по урология в „Александровска“ болница работи литотриптер – апарат, който е по последната дума в технологиите. Апаратурата работи с един от най-добрите съвременни софтуери. Към нея има мощен ехограф с голяма резолюция, което позволява разбиване както на камъни в бъбреците, така и в другите части на пикочо-отделителна система – уретер и пикочен мехур. Единственото условие е конкрементът да бъде с големина до 2 см.

Резултатите показват около 95% успеваемост, като страничните ефекти са незначителни. Друго предимство на тези манипулации е, че те са много евтини. Това позволява извършването на повече литотрипсии, когато е необходимо.

Пиенето на достатъчно течности пази от рецидиви

Според статистиката честотата на рецидивите до десетата година може да достигне 50%.

доц. Марин Георгиев разбиване на камъни в бъбреците 0123

Вече камъни в бъбреците могат да се разбиват и без операция.

Затова проследяването е основен момент в цялостния подход към бъбречно каменната болест.

През първите две години след лечението, пациентите задължително трябва да се проверяват с преглед на всеки 6 месеца, а впоследствие – веднъж годишно, съветват специалистите.

Уролитиазата най-често засяга хора между 20 и 50 години. Засега науката още не е изяснила напълно, кои са рисковите фактори за формирането на камъни в бъбреците и в отделителната система. Предполага се, че значение имат фамилна обремененост, климат, питеен и хранителен режим.

Оценка на читателите
[Гласували: 0 Средно: 0]
Погледнете и тези материали, свързани с темата

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *